Blogda Ara

13 Şubat 2011

Sorun, Var Mı?


Ben yaban ellerden geldim, doğduğum ülkede milyonu bulan sayıda Çerkes (Adıge) yaşıyor.

Onlar Çerkesya denilen memlekettenler. Dedeleri Çerkesya’da doğmuş. Rus pasaportları da yoktu. Çoğu Adıgey, Karaçay-Çerkes, Kabardey-Balkar Cumhuriyetleri’nin sınırları dışında olan bölgelerdendiler.   
   
Hiçte az sayıda değiller, sadece parçalanmış, dağılmışlar. Yoksa pek çok ulustan daha fazla nüfusa sahipler. Zaten dünyada da nüfusları birkaç milyonu bulmayan pek çok başka ulus ta var.

***

5 Şubat 2011

Adam Gibi Adam...


Son altı yedi yıldır sanki görünmez bir bağla bağlanmışçasına Mıyekuape’de oturuyorum. Başka bir yere çok nadiren gidiyorum. Sanıyorum Mıyekuape’de artık kök saldık.

Bazen Tsemez’e gitmem gerekiyor. Tsemez’de Türkiye’nin konsolosluğu var. Ya pasaportumun süresi bitiyor, değiştirmeye, uzatmaya gitmem gerekiyor ya da Türkiye’den gelen başka bir arkadaşın evrak işlerine yardımcı olmak için ona eşlik ediyorum.

Kara yolu ile Adıge Kale’yi geçip tarihi Şapsığıfo (Büyük Şapsığ) topraklarına girince yüreğimi bir huzursuzluk, bir kıpırtı işgal ediyor.


1 Şubat 2011

Gelyom ve Celirum Arasında...Çerkesce


Gelyom nedir? Celirum nedir?

Eğer bu kelimelerin anlattığı şeyi bilmiyorsanız, okuduğunuz bu kelimelerden hiç bir şey anlamayabilirsiniz.  Çünkü (Türkiye) Türkçesi yazın dilinde kullanılan harfler bu kelimelerin okundukları gibi yazılmalarına müsaade etmiyor.
Anlamını bilemediğiniz, çıkartamadığınız bu kelimeleri günlük yaşam içerisinde duyduğunuzda hiç bir tereddüde düşmeden anlamanız mümkün.