Blogda Ara

25 Nisan 2012

Temennimiz, Şanının Daha Da Artması


Adıgey Cumhuriyeti Başkanlığı ve Bakanlar Kurulu İdari İşler Amiri Vladislav Federov Adıgey Cumhuriyeti Filarmonisinin kuruluşunun 40. kuruluş yıldönümü etkinliğinde bir konuşma yaptı. Konuşmasında Filarmoninin farklı sanatsal gruplar ve farklı etnisiteler için bir merkez olmasının büyük öneme haiz olduğunu söyledi. Cumhuriyet Başkanı adına Filarmoniyi kutladı. Kuruma ‘Adıgeyin övüncü’ madalyasının verilmesinin  toplumsal önemi olduğunun altını çizdi. Adıgey Cumhuriyeti Filarmonisi Yöneticisi Hot Zavura Adıgey Cumhuriyetinin en önemli ödülü olan madalyayı verdi.

21 Nisan 2012

Bizimkisi bir görüş değil, sadece yalın gerçek


Adıge (Çerkes) olmak, üzerinde tartışıp oylamalar yapılacak, acaba öylemi olsa böylemi olsa denilecek bir görüş falan değildir.

Güneşin güneş, ayın ay, dünyanın dünya, Türkün Türk, Lazın Laz, Abazanın Abaza olması gibi bir şeydir.
Bunun ikinci bir şıkkı yoktur.

Ya Adıgesinizdir ya da değilsinizdir.

Eğer değilim diyorsanız zaten sizinle herhangi bir işimiz yok. Sizden bekleyebileceğimiz tek şey kurumlarımızdan elinizi eteğinizi çekmenizdir.

Yaşayanlardan daha canlı ...


Sovyetler Birliği Kahramanı Açumıj Ahmetıko Aydemir’in 100. doğum yılı anısına Şehek’eyıfo’da bir etkinlik düzenlendi.
Köyün aktif insanları tarafından bu yıl Açumıj Aydemir yılı olarak ilan edildi. Her ay onun adına toplumsal, kültürel sportif, gençlik etkinlikleri yapılacak. Günümüzde en ön plana çıkan etkinlik ise yurdu için canını esirgemeyen Açunıj Aydemir’in 100. doğumgünü anmasıydı. Kahramanın köyü olan Şehek’eyde doğumgünü kutlandı. Hemşehrileri aralık ayında bir başka etkinlik daha yapacaklar.  70 yıl önce 2 Aralık 1942 tarihinde Satavropol eyaletine bağlı  Novkus-Artezyen beldesinde gerçekleşen savaşta büyük yiğitlik göstererek Açumıj Aydemir kahramanca canından oldu.
Adıge Öğretmen Koleji Müdürü Açumıj Kazbek; ‘ – Eğer Aydemir yaşasaydı bu gün 100 yaşına girecekti. En kutsal mesleklerden öğretmenlik mesleğini eline almıştı. Fakat, daha ancak otuz yaşına girmişken, gençken, gücü yerindeyken düşmana karşı koyarken canını teslim etti. Bizim tesbit ettiğimize göre ikinci dünya savaşında Açumıj sülalesinden 106 kişi canını kaybetti. Bunlardan 40’ı kıyı boyu Şapsığ’danlar.

20 Nisan 2012

Ulusları Birbirine Yaklaştıran Merkez


Adıge cumhuriyeti Filarmoni’si 40. kuruluş yılını kutlarken geçmişte gerçekleştirilenlere göz atıyoruz. Rusya Federasyonu Onursal Kültür Çalışanı, Adıgey Cumhuriyeti  Sanat Onursal Çalışanı  ünvanlarına sahip Adıgey Cumhuriyeti Filarmoni Genel Müdürü Hot Zavur ile yaptığımız sohbetten bir kısmını siz gazete okuyucuları ile paylaşıyoruz.

19 Nisan 2012

ADIGE MÜZİĞİ DUYARSAK ...


Adıge Cumhuriyeti semfoni Orkestrasının Mıyekaupede verdiği konser Ulusal sanat alanındaki gerçekleştirilen gelişmeleri sergiledi. Adıge Müziğinin duyuluyor olması bizi düşüncelere sevketti.
Dünya çapında ödüllere sahip olan L’ıhuraye Zarina Adıgekalede doğdu ve yetişti. Adıge kaledeki Çocuk Sanat Okulu ve Cumhuriyet kolejinde okudu. Rostov Devlet Konservatuarında sanatsal gelişimini ilerletti. Fortepiano ile seslendirdiği eserler genelde klasiklar arasına girmiş yapıtlardan oluşuyor.

18 Nisan 2012

ADIGEY BUNLAR SENİN İNSANLARIN


‘Bilimsel progres bilimadamlarının çalışmaları ve onların eserlerinin değeri ile ölçümlenir.’
                                                                                           Lui Paster
Bu özlü sözle tüm bilim ve bilimadamlarının gerçekleştirmesi gereken görevleri ve bunlara temel olacak düşün şeklinin çerçevesi adeta belirlenmiş oldu.
Bu yüzden bizde Adıgey’in (farklı yılların) nisan ayında doğan ünlü dilci, edebiyatçı, tarihçi sanatçı, sporcu ve diğer pek çok alanda ün kazanmış aydınlarından, onların yaşam öykülerinden bahsedeceğiz.
İlkbahar mevsiminin ortasındaki nisan ayının ilk günlerinde, 5 Nisan 1927 tarihinde ünlü edebiyat araştırmacısı bilimadamı, Filoloji bilim dalında Profesör Doktor, Rusya Federasyonu Onursal Yüksek Öğretim Kurumu Çalışanı sıfatlı Kunıj Muhammed doğdu. Bu yıl 85 yaşına girdi.

14 Nisan 2012

Gövdeyi Güzel Gösteren Dallardır


Söze tını katabilen Kuşeko Sim Adıgey Cumhuriyeti Filarmonisi Şarkıcısı. Soydaşlarımızın yaşadığı Türkiye, Almanya, İsrail ve başka ülkelerdeki festivallere katıldı. Güney Osetya ve Abhazya’da da konserler verdi. Ünlü sanatçı ile filarmoninin bu sene kutlanacak olan 40. yılı arefesinde sizin için bir sohbet yaptık
Kuşeko Sim; ‘Almanyanın Münster kentindeki etkinlikte yer aldığımızı unutmayacağız. Neğeptle Askerbıy’in gösterdiği belgeseller, Baste Asıyetin yöneticiliğinde çocuk ansamblesi ‘Aşemez’in söylediği tarihi şarkılar, bilimadamı Meşfeş’u Necdetin organizatörlüğü ve onun kardeşi olan Almanyada kurulmuş bulunan Adıge Xase’sinin Başkanı Meşfeş’u Necet’in milli konulara değinmesi hep yaşamın bir nevi dile getirilmesiydi.

11 Nisan 2012

Şarkını nasıl seçersin?


L’ıbzıvu Aslan son yıllarda müzik dalında ünlenmiş artistlerimizden. Adıge Cumhuriyeti Devlet Artisti, adeta konuşturduğu akardionunun sesinin Rusyanın güneyinde, Moskovada, soydaşlarımızın yaşadıkları Türkiye, İsrail, ABD, Suriye, Ürdün, Almanya, İsviçrede yankılandığını söyleyen insanlara da rastlıyoruz. 25 nisanda Adıgey Devlet Filarmoni Orkestrası binasında L’ıbzıvu Aslan’ın bir konser vereceğini göz önüne alarak onunla sohbet ettik.

5 Nisan 2012

ÇERKES YAZINININ ÖNCÜLERİ


Çerkesce ve Alfabe bayramı kutlamaları çerçevesinde mart ayı içerisinde cumhuriyetimizde  pek çok etkinlik gerçekleştirildi. Bu program dahilinde 28 mart tarihinde Milli Kütüphanede bir toplantı düzenlendi. Bu toplantı Çerkescenin bilimsel olarak incelenmesi konusunda öncülük yapan dilbilimci Aşhemafe Davutun 115. , Adıge ülkesinde cahilliğin ortadan kalması, eğitimin yayılması için yol açıcı, öncü Sihu Seferbıy’ın 125. doğum yıldönümleri anısına yapıldı.
Ulusal Bayramın kutlamalarına Çerkes entellektülleri,  Adıge Cumhuriyeti Sosyal Bilimler Enstitüsü (ACSBE) bilimadamları, Adıge Devlet Üniversitesi Andırhuaye Huseyn Koleji öğretmenleri ve öğrenciler katıldılar.

4 Nisan 2012

Ç’ERAŞE TEMBOT YILI


İnsanın ulusu için yaptığı iyilikler unutulmadan ardarda gelen yıllarda övgüsü aktarıla aktarıla taşınıyor olması kıvanç verici. Adıge edebiyatının temellerini atan ünlü yazar Ç’eraşe Tembot eğer yaşıyor olsaydı 16 ağustosta 110 yaşında olacaktı. Bu gözönüne alınarak Adıgey Cumhuriyeti tarafından 2012 yılı Ç’eraşe Tembot yılı olarak ilan edildi.  
Fakat, bu kimin aklına geldi, kim buna ön ayak oldu? Bu soruların cevabını Adıge Devlet Üniversitesi Milli Fakültesinde bulacağımızı düşündük ve oraya gittiğimizde yanılmadığımızı gördük.

HAÇ’EŞ - YÜKSEK OKUL


Haç’eşın eski dönemlerdeki önemini yeniden canlandırmak o kadar kolay değil. Adıge Cumhuriyeti Milli Müzesinde gerçekleştirilen toplantıda haç’eş yüksekokula benzetildi. Cumhuriyetimiz Toplumsal Hareketi ‘Adıge Xase’ Başkan yardımcısı Neğuçu Aslan’ın yönettiği etkinliğe bilimadamları, kültür ve sanat emekçileri, Adıge Xase üyeleri,yabancı ülkelerden geri gelmiş soydaşlarımız, gençler, gazeteciler katıldılar.