Blogda Ara

29 Eylül 2012

YENİ BULUNAN ESERLER YENİ YOLLAR AÇIYOR


Tarihi nesneler arayan arkeologların son çalışmaları hakkında bilg alamak için Adıge Cumhuriyeti Milli Müzesi bilimsel çalışanı, Rusya gazeteciler birliği üyesi, Adıgey onursal çalışanı Tevu Aslan ile görüştük.
Tevu Aslan;  Her yıl Krasnodar Baraj gölündeki su salındığında arkeolojik anıtlar yeniden açığa çıkıyor.böylesi zamanlarda bilmediğimiz pek çok nesne buluyoruz.

6 Eylül 2012

MIYEKUAPE HÖYÜKLERİ


Kentin Podgorno ve Kurganna caddelerinin kesiştiği yerde Oşade höyüğü vardı. 19. yüzyılın sonlarında, 1897 yılı mayıs ayında, Peterspurg’tan gelen ünlü profesör N. İ. Veselevsko Oşade’de kazı yapmaya başlar.
Höyüğü 3 metre 20 santim kadar kazdıklarında, bir mezar buldular. Merzar Şhaguaşe taşları ile örtülü idi. Mezarda kemikleri yok olmaya yüz tutmuş bir cesed vardı. Onun yanısıra bakırdan bir mızrak, gümüş küpe, kap kacak kalıntılarıda mevta ile birlikte gömülmüştü.

Yaşamın yürek sesini işitiyor...


Rusya Federasyonu güney bölgesinde, soydaşlarımızın yaşadıkları ülkelerde tanınan ünlü arkeolog, ressam, tarih bilimdalında kandidat Levpaçe Nurbıy’in eserlerinin yeraldığı sergi Mıyekuape’de açıldı. Adıge Cumhuriyeti ressamlar birliği başkanı Huaj Ramazan’ın yönettiği açılışa AC Kültür Bakanı yardımcılarından Nafisa Vasilyeva, Kültür bakanlığı bölüm başkanı Şevcen Bele, ressam Bırsır Abdullah, Yevtıh Asya, Ğoguneko Muharbıy, bilimadamı Yedıc Batıray ve Meşfeş’u Necdet kültür çalışanları, öğrenciler ve başkaları da katıldı.

4 Eylül 2012

MIYEKUAPE


Mıyekuape, Kafkas dağlarının batı yamaçlarında Şhaguaşe nehrinin sağ kıyısında yer alıyor. 19. yüzyılın 60’lı yıllarında bu kent büyümeye başlıyor. Mıyekuape kalesi önce kasaba ardından 24 Aralık 1870 yılında kent sataüsünü kazanır.
Mıyekuapenin adının ünlenmesinde  burada bulunan arkeolojik buluntuların özel bir önemi vardır. 1897 yılında Mıyekuape’de Petersburg üniveristesinden prof. N. Ş. Veselovske gelerek bazı höyükleri kazar.