Blogda Ara

28 Kasım 2012

Meretıko Dolet – IЭПЭIАС


Adıge Cumhuriyeti Devlet (sanatçısı) Ressamı Meretıko Dolet 1929 yılı kasım ayında Şevcen rayonundaki Hakurenehable köyünde doğdu. Adıge ulusunun karşılaştığı fırtınalı yılları Doletin babası olan Meretıko Muhacır şahsen yaşadı. 1943 yılında ailecek Mıyekuapeye taşındılar. Savaş süresince yeni yetme genç olan Dolet, Frunze isimli fabrikada iş tezgahı başında çalıştı. Savaşın ardından okulu bitirdi. Yaşıtlarına kıyasla yaşamış olduklarına rağmen Meretıko arzularının doğrultusunda  sanat yoluna doğru yönelir.

27 Kasım 2012

AYDINLIK SÖZLERİ VE İNSANCILLIĞI İLE ARAMIZDA BULUNMAYA DEVAM EDECEK


AC Çeraşe Tembot Sosyal Bilimler Araştırma enstitüsü tarafından 20 Kasım tarihinde Bağ Nurbıy’in 75. doğum yıldönümü anısına bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinliğe Bağ’ın sanatını sevenler, arkadaşı yazarlar, dostları, bilim adamları, hısım-akrabası ve ailesi katıldı.
Etkinliğin yöneticiliğinide yapan Enstitünün başkanı Bırsır Batırbıy açılış konuşması yaptı. Konuşmasında 60’lı yıllarda edebiyatımıza yeni ve güçlü bir soluk olarak katılan Bağ Nurbıy’in literatürde kendisine yer edindiğini, şiir geleneğinde kendisine mahsus adaletkar bir ses yakaladığını ve iyi birisi olduğunu belirtti.

15 Kasım 2012

HACI BRANT ZEKERİYA’DAN TARİH MİRASI


Günümüz tarih biliminin en önemli kollarından birisi de Tarhi Antropoloji (İnsanı inceleyen tarih bilimi).  Geçmiş, dönemin tasvirini, nasıl olduğunu, o tarihte yaşamış insanların yaşamlarını, iş-çalışma şekillerini, emek sunumlarını, düşün şekillerini öğrenmeden aydınlatılamaz. Buna sebep olan şey ise insanın kendisinin, kültürün ve tarihin merkezinde olduğunu, ve bunların ana koruyucusununda beşer olması yatar. 
Kuzey Batı Kafkasya tarihi böylesi arif insanların varlığı ile tekamül etti. 19 yüzyıl sonları 20. yüzyıl başlarında yaşamış olan sosyal etkinliklerin büyük katılımcısı Hacı Brant Zekeriya’da böylesi insanlardan birisi. Onun çalışması bu dönemde yaşayan Adıgelerin yaşamlarının pek çok alanının öğrenilmesinde, aydınlatılmasında  önemlidir. Hacı Zekeriya yaşamın içerisinde son derece optimist, elinden geldiği oranda hiç bir alanı eksik bırakmamacasına  hayatın aktif bir katılımcısıydı.

8 Kasım 2012

Tiyatronun 75. yılı nasıl olacak?


AC Tsey İbrahim Milli tiyatrosu 75. çalışma yılına girdi. Rusya Federasyonu yazarlar birliği üyesi, Adıgey Cumhuriyeti Onursal sanat çalışanı Hunego Saide’nin ‘Haşmetmeapları çok yaşasın!’ isimli  piyesini Kalmıkya Onursal Sanatçısı Hakuy Aslan yöneterek sahneledi. Yaşamın içerisinden alınan eserin sahnelenmesi öncesinde milli tiyatro oyuncuları sahneye çıktılar.
Rusya ve Adıgey devlet sanatçısı, Abhazya onursal sanatçısı, milli tiyatro başyönetmeni Kukane Murat’ın dediği gibi; yeni çalışma yılında milli tiyatro snatçıları farklı piyesleri sahneleyecekler, festival ve çeşitli etkinliklere katılacaklar.

7 Kasım 2012

Yabancı Ülke Kucağı


Adıgey’de iyi tanınan ünlü orkestra yöneticisi ve kompozitör Hupe Murat memlekettaşlarını, hısım-akrabalarını, çalıştığı işi bırakarak 2002 yılında İspanya’ya gitti. On yıldır yabancı bir ülkede yaiıyor. İspanyaya gittiğimizde Muratın bir çalışma gününe şahit olduğumuzda bazı çıkarımlarda bulunduk – belli bir amaca sahip olan insanın gücü ile altından kalkamayacağı hiç bir şey yok.
Murat Moskovada konservatuarı bitirdikten sonra Mıyekuapeye geldiğinde tüm gücü ile kendisini sanat çalışmalarına verdi. Adıge Cumhuriyetinin ilk kültür bakanı olan Hanehu Adam’ın kurmuş olduğu semfoni orkestrasının yöneticisiydi.

1 Kasım 2012

Aslan, İstediğin Zaman, Buyur, Gel


Rusya Kompozitörler Birliği de üyesi olan Ğot Aslan Kanadanın Toronto kentinde yaşıyor. O Adıge Cumhuriyetinde iyi tanınan birisi. Caz-estrada ansamblesi ‘Oşuten’in ilk sanatsal yöenticisi, şarkıları kuzey kafkasyada dinleniyor. Yurt dışında çalışırken, milli snataımıza da emek sarfediyor, kardeş cumhuriyetlerle ilişki içerisinde.
Ünlü kompozitörü Adıge Devlet Üniversitesi Sanat Enstitüsünün kırkıncı kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Mıyekuapeye davet ettiler, hoş bir gece düzenlediler. Geceyi sunan Rusya Devlet sanatçısı Kukene Murat kompozitörün hayatını anlattı.