Blogda Ara

18 Aralık 2012

VULAPE HÖYÜKLERİNİN ÇOĞU İBADET YERİYDİ


Aya ibadet yeri
Onuncu höyüğün güney eteğinde özen gösterilerek dere çakıltaşları ile yapılmış iki tane hilal ortaya çıkardık. Bu hilaller çetre girişindeler. Onar metre uzunluğunda yanyanaydılar.
Çıkarttığımız 29 at kalıntısı ile çakıltaşlarından yapılmış iki hilal Mıvut’e’lerin Ay veya Ay Tanrısına çetre şeklinde ibadet yerleri yapıyor olabileceklerini düşünmemize sebep oluyorlar. Eski Adıge dininde, mecusilikte güneşi yaşam ve dünya ile alakalı görüyor, ay’ı ise ölüm ve ahret ile ilişkilendiriyorlardı.

15 Aralık 2012

Tute Zavur; ‘Her zaman insanlık içinde olmalı’


Tute Zavur sadece Adıge kültürüne değil Rusya kültürüne de büyük katkıları  olan tanınmış birisi.Allah’ın verdiği güzel sesle Neopolitan, Rus, Çerkes halk, klasik ve estrada şarkıları söylüyor.Son zamanlarda kendisi de şarkılar besteliyor. Tute Necıt oğlu Zavur 2 ekim 1951 yılında Kabardey-Balkar cumhuriyeti Baksan kentinde doğdu.Orta öğreniminin ardından Nalçikte bulunan Müzik okulunda okudu ardından Sahalin’de iki yıl askerlik yaptı.

14 Aralık 2012

Örneğimiz; Hayatın Artistleri


Mesleğini elli yıl icra etmiş olan birisinin anılarını ne gibi bir terazi ile ölçmek mümkün ki? Sohbet etmeye başladığında sana aktardıklarının bir kaç kitaba sığacağını düşünüyorsun. 14 Aralık gecesi Adıge Cumhuriyeti Tsey İbrahim Milli Tiyatrosu artistleri olan Çıç Yure, Vusteko Mıhutar, Perenıko Katib, Varpeko Aslançerı’nin 50. sanat yılı anısına bir gece yapıldı.
Gecede Fedz’den başlayıp Pseytıku ile Haştıko’ya kadar ulaşan bölgeden gelmiş insanlara rastladık. Kiminle sohbet edersek edelim ulusal sanatımızla ilgilendiklerini alakalı olduklarını artistlerimize kıymet verdiklerini dile getirdiler.

13 Aralık 2012

ÜNLÜ VULAPE HÖYÜKLERİ


Onuncu Vule höyüğü mezarlıktı
Onuncu Vule höyüğü Vulape köyü mezarlığının altında bulunuyordu ve Veselovske bunun kazılmasını kabul etmemişti fakat 1982 yılında bu höyüğü bize Leskov kazdırmıştı. Çevresi 52 metre genişliğindeydi, yüksekliği ise 5.5 metreydi. Pek çok at kalıntısının çıkartıldığı doğudaki büyük Vule höyüğünün tam eteğindeydi. Höyüğün üstündeki toprağı iş makinaları ile almaya başladığımızda köy mezarlığında yatan cenazelerin kemikleride ortaya çıkmıştı. Onları özen göstererek çıkartıp yakınlardaki düz arazide yeniden gömüyorduk. Eski mezarlık ve höyüklerden çıkarttığımız, mezarlardaki meftaların kemiklerine her zaman aynı özeni gösteriyoruz.

12 Aralık 2012

İYİLİK VE KÖTÜLÜK BİR ARADA


Bir Adıge atasözünde ‘iyiliğin olduğu yerde kötülük te vardır’ deniliyor. Bu sözün içeriğini onaylamamak mümkün değil. Yaşam; dümdüz- pürüssüz bir şekle sahip, daimi mutluluk içerisinde sürem, ekleyecek veya çıkartacak bir şeye ihtiyaç duyulmayan bir şey değil. Ona dahilde olmak istiyor, bazende haricinde kalmayı arzuluyor, beklediğin veya hiç ummadığın şeylerle san uyan ve hiç kendine yakıştıramadığın şeylerle karşılaşıyorsun.
Evet, zaten bu yüzden ‘Yaşam – güçlü mücadeledir’ deniliyor. Bu mücadeleler arasında iyi ile kötünün mücadelesi de var. İyiliğe he kötülük karşı duruyor onunla rakabet etmiyor mu? 

11 Aralık 2012

Bütün Adıgeleri bir kılan destan


Kasım ayının sonlarında Nalçikte gerçekleştirilen uluslarası bilimsel konferans ‘Nartlara dair esatir. Bizi birbirimize yaklaştıran ve kardeş kılan destan’ ismini taşıyordu. Bu konferansı Adıge ulusu için çalışan enstitü, vakıf, dernek ve organizasyonlan oluşan 9 kurum organize etti. Bunlar arasında Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı, cumhuriyet Sosyal bilimler enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Etnoloi ve Antropoloji Enstitüsü, Kalmık Yure’nin adını taşıyan Çerkes Kültür vakfı olan ‘Adıgeler’ isimli kurumda yer alıyordu.

7 Aralık 2012

Sahnede Elli Yıl


Adıge Cumhuriyeti Tsey İbrahim Milli Tiyatrosu sanatçıları Vusteko Mıhutar, Ç’ıç’ Yure, Perenıko Katip, Varpeko Aslan, Murate Çepay elli yıldır mesleklerini icra ediyorlar. Mıyekuape’de 12 Aralık tarihinde bu sanatçıların elli yıllık sahne hayatları adına bir gece düzenlenecek
Adını andığımız santçıların çocuklukları yokluk yıllarında, ikinci dünya savaşı sonrasına denk geliyor. Okuyacakları kitapları satın alma imkanına sahip değillerdi. Zorluklar içerisinden çıkarak yüreklerini yaşamın içerisinde çelikleştirdiler, ünlü insanlar oldular.