Blogda Ara

25 Nisan 2013

YAŞAMIN İÇİNDE KALAN ESERLER


Tlevusten Yusıf 70 yıl süren sanat yaşamında Çerkes edebiyatı ve kültüründe kaybolmayacak bir yol açtı.  Eserlerine değer verenler de bu yapıtlarından dolayı pek çok iyi sıfatı ona layık görenler de çok sayıdalar. Bütün bunlar üzerinede az sayılmayacak derecede konuştuk-yazdık. Bu gün üzerinde duracağımız husus ise bu övgüleri kazanmasına vesile olan edebi eserleri.
Bu konuda ilk en büyük adımını ‘Aminet’ isimli ayrı bir kitap olarak 1936 yılında basılan hikayesi ile atmıştır. Bu öykü genç yazarın kavrama yetisinin, düşüncelerinin sağlam zemine oturmasının, yaşamın getirdiği olayları-olguları yorumlamasının ve bütün bunları uygun estetik normlara sokabilmesinin bir kanıtıdır.

23 Nisan 2013

ALLAH HEPİMİZİ KORUSUN



Fasık Sözlükte, çıkmak manasına gelir. Daha ayrıntılı bir anlam ile "olgun hurmanın kabuğundan dışarı çıkmasına" denir. Istılahta ise, Allah'a itaati terkedip O'na isyana dalmaktır. Yani kısaca ALLAHIN emirlerinin dışına çıkmaktır.

Biraz daha geniş anlamıyla büyük günah işleyerek veya küçük günahta ısrar ederek hak yoldan çıkan, dinin hükümlerine bağlanıp onları kabul ettikten sonra o hükümlerin tamamını ya da bir kısmını ihlal eden anlamına gelmektedir (Fahrüddin er-Râzî, Tefsîru'l-Kebîr, II, 91; Râgıb el-Isfahânı, el-Müfredât, 572; Elmalılı Hamid Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, I, 282). 

21 Nisan 2013

Yurtsever Çerkesler ve Memlükler


Vatanını, ülkesini, bağımlı, bağımsız, geri kalmış, ileri, parçalanmış, dağıtılmış bir ülke demeden seven bunları bahane olarak sunmadan ülkesini öncelikleri arasına koyan çerkeslerin var olması gibi doğal olan başka bir şeyde diğerlerinin olmasıdır.

Tarihimizde, ülkemizin dağıtılmadığı, yakılıp yıkılmadığı canlı ve oldukça etkin bir şekilde dünyada varlığını sürdürdüğü günlerde de memlükler vardı.

18 Nisan 2013

Andzereko Dolet’in Melodileri Dünya Çapında Duyuluyor


Peterburg Genç Senfoni Orkestrasının verdiği konserde Kompozitör Andzereko Dolet’in eserleri de seslendirildi. Orkestra’nın Şefi ve sanatsal yönetmeni ise Tigran Agacanyan
Andzereko Dolet Adıge Cumhuriyeti Sanat Koleji mezunu. Eğitimini San Petersburg konservatuaraında tamamladı. Ünlü sanatçı Sergey Slonimske hocasıydı. Andzereko Dolet’in bestelediği eserler Almanya ve kuzey kafkasyanın çeşitli bölgelerinde seslendirildiler. Dolet’in eserlerini seslendiren Senfoni orkestrası Moskova’da da konsr verme hazırlığı içerisinde.

14 Nisan 2013

‘Kafkası kimseye kaptırmayalım, kafkas sadece bizimdir’ safsatası


Türkiyede başımıza, gözümüze, dilimize, taa benliğimize kadar son 50- 100 yıldır kafkası sokuşturuyorlar.

Kafkasya her birinizin bildiği gibi bir coğrafi bölgenin adıdır.

Kafkasya ismi biz çerkeslerle özdeş bir isim değildir. Tüm tarih boyunca da özdeş olmamıştır.  Kafkas derneklerinin kendi safsata zincirlemelerinde zaman zaman özdeş gibi sunulduğuna da şahidiz.

5 Nisan 2013

DİL; ULUSUN KÖKÜ, BAYRAĞI, YARINLARIDIR...


«Щэмэджыр мыупкIэмэ мэуцэку, амыгъэфедэрэ бзэр бэгъашIэ хъурэп – İşlemeyen tırpan körelir, kullanılmayan dil uzun ömürlü olmaz»  
Geçtiğimiz günlerde Adıgakalede Çerkes dili ve yazını günü çerçevesinde gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısını Kent merkez kütüphanesi müdürü Hatko Marziyet organize etti.  Etkinliğin açılış konuşmasında kısaca; ulusun yaşamı ve geleceğinin ulusun dilini koruyan, bu konuda çalışanlarla ilintili olduğunu söyledi.

3 Nisan 2013

50. DOĞUM YIL DÖNÜMÜNDE, KUYEKO ŞIHAMBIY ŞİİRLERİNDEN….


Бжьыхьэ мыухыжъ шъхьэ закъор,
Къыпызын тхьапи пымылъыжь!
Лъэрыгъым инагъ джабгъу лъакъор,
Сэмэгу лъакъор ышъхьэ фимытыжь…

Bitmeyen; sonbahar. Yalnız başına olana,
Düşecek yaprağıda üzerinde bulunmayana!
Sağ ayak üzengiye kısık-takılık,
Sol ayakta değil azade

BU GÜN ŞAİR KUYEKO ŞIHAMBIY’İN 50. DOĞUM YILDÖNÜMÜ


Bu dünyaya, yaşamında başından geçecek olanları bilen bir kişi dahi gelmedi. Fakat ufak büyük herkes hayatında kendisine bir yol seçerek umut dolu yaşıyor. Aklı başına gelenler yaşamda izleyecekleri yolu kendi kendilerine seçiyorlar, düşlerinin dahi ayrımında olmayan bir çocuk nasıl şiir yazmayı seçer?  Nasıl düşünceyi güç edinir?  Nasıl umutlarının çizdiği yolu bulur, burada, doğruluk üzerine yol almaya başlar?

2 Nisan 2013

‘RESİM YAPIYORUM...’


Hunego Saide Çerkes yazınına 70’li yıllarda katıldı. Kendine has bir ritm içerisinde resmettiği eserlerinde, şiirlerinde çiğ damlaları parıldıyor, şairin açtığı kapı aralığı gözlerimizin önüne dikiliyordu. Bu gün konu edindiğimiz şairin seçme eserlerinin yer aldığı kitabında ise kapının açıldığını günün en sıcak zamanında güneşin gökyüzündeki yerini aldığını görüyoruz. Saide bizleri vaktinde olgunlaşmış şiirleri ile memnun etti. İlerleyen zaman, yaşamın getirdiği bitmeyen soruların cevaplarını şekillendirip düşüncelerini de daha olgunlaştırmış olarak önümüze çıkıyor.