Blogda Ara

25 Haziran 2013

Tsey Kardeşler


Bahsetmek istediğim kişiler köyüm Şıncıy'denler.

Ben onları hatırlamıyorum, fakat başlarına gelenler hakkında bilgi sahibiyim. Köyümüzün yetiştirdiği, köylülerimizin sevdikleri, hatırladıkları kıymet verdikleri insanlar. Yaptıkları çalışmaların okullarda, enstitülerde ele alınması incelenmesi, köyümüzde yetişen çocukların bu köylülerini tanımaları, onlardan örnek almalarını arzuluyorum.

21 Haziran 2013

Türk Şövenistlerinin İkizi Çerkes Şövenistleri


Şövenizm bir ulusun diğer uluslara karşı üstünlüğünü ortaya koyma çabalarının tezahürü ise de Türkiyedeki gelişimi ile dünyanın başka yerlerindeki gelişiminden bazı farklılık gösterir.

Örneğin şövenizm anlayışının isimlendirildiği Napolyon dönemindeki fransız şövenizmi Fransızların Avrupayı yönetmesi gereken ulus oldukları üzerine inşa edilmiştir.

20 Haziran 2013

Зы гущыIэ кIэухым икъэбар ыкIи хэкупс – ахъщэпс


Илъэс 150 фэдиз хъугъэу адыгэхэр итэкъуахьыгъэу дунаем тетых. Адыгабзэри ащ фэдэкъабзэу итэкъуахьыгъэу чIы хъураем ичIыпIэ пэпчъ зэхэпхышъунэу дунаем тет.

Илъэс 150-р макIэп.  Бзэр цIыфым идунае еплъыкI. ШIыкIэу, гупшысэу къытхэлъыр тибзэкIэ къэтIон тэлъэкIы.

ЦIыф цIыкIум ишэн щыщ «лъыбанэрэм, лъыплъэрэм, лъыхъурэм» ыгугъу ышIыныр. Ныбэ фалIэ зылIэрэр, шхыным ыгугъу ешIы. Ыцэ зыузырэм ыбзэгу а цэ узырэм лъекIо хабз.

ЭТО МОЯ ТАЙНА


Мыекъуапэм  илъэсищ нахь хъурэп сыздэсыр. Илъэс тIокIитIурэ тфы фэдиз ныбжь сиI. Ныбжьи къэсщагъэп. Сшынахьыжъыр хасэ Iофхэм ишъыпкъэкIэ  дэлажьэщтыгъ. Илъэс тIокIыкIэ къыснахьыжъыгъ. Ренэу къысиIощтыгъэр кIэлэхъу мыщ щыщ къэпщэ хъущтэп. Адыгеим укIон, къэбгъэзэжьын уигу илъмэ тыркум щыщ адыгэ пшъэшъэ горэ къапщэ хъущтэп. Сыда пIомэ муары сэ сызтетыр олъэгъу. Сянэ-сятэ згъэдэIон сэлъэкIы, шъузыми сIо темыкIынэу сицыхьэ телъ ау сшыпхъурэ, сигуащэрэ мафэ къэс унэм исым ышъхьэ ашхэу адыгеим тымыкIонэу агъэуIушы.

17 Haziran 2013

RUSYA'YI KANDIRDIĞINI SANAN ÇERKESLER

Rusya devlet geleneği olan, devlet ile alakalı bir kültüre sahip ülkelerden birisi.

Uzun yıllardır dünya siyasetinde yer alan, belirleyici olan ülkelerden birisi. Tabiri caizse bu arenanın baş oyuncuları arasında olan bir ülke.

12 Haziran 2013

Abazaları Asetinleri Dağıstanlıları aşağılamaktan vazgeçemeyenler...


Arkadaşlar uyarmışlar. Nasıl bir uyarı derseniz, sadece komik diye geçiştirmemde mümkün. Fakat yine de kısaca değinmeden edemeyeceğim.

Artık beni usandırmış olmakla birlikte, hep önümüze çıkan alışıldık şeyler.

Örneğin ‘sen ne yapıyorsun, vatandasın anladık ama orada ne yapıyorsun, Türkiyedekilere niye karışıyorsun vs. vs.