Blogda Ara

30 Kasım 2013

KÖTÜ KOKULAR YAYIYORLAR

Ve min âyâtihî halkus semâvâti vel ardı vahtilâfu elsinetikum ve elvânikum, inne fî zâlike le âyâtin lil âlimîn(âlimîne).

Ащ ищысэмэ зэу ащыщ уашъомрэ чIыгумрэ  къызэригъэшIыгъэр, зэфэшъхьафхэу бзэу шъуIулъхэри шъукIышъомэ ашъохэри къызэришIыгъэр Шъыпкъэ дэдэмкIэ, зышIэхэрэмкIэ ар щысэтехыпI!

Алрум Сурэм и-22-рэ Iэятэр.

26 Kasım 2013

ÇERKESLERE ATILMIŞ EN BÜYÜK İFTİRA....

Milletimizin birlik içerisinde olmadığı, bir bilince sahip olmadığı bu millete atılmış  en büyük iftiradır.

Dünya üzerinde milletimizin sahip olduğu birlik anlayışı ve milli bilinci kadar gelişmiş bir bilince sahip olmayan onlarca, yüzlerce halk vardır, bu halkların birlik içerisinde olduğunu varsayıp bizim milletimizin birlik içerisinde olmadığını düşünenler yanılırlar.

Xase geleneği güçlü

Genç birisine nasihat edilirken atasözlerininde söylendiği çıkıyor. Bunlardan birisi ‘бэщ цIыкIур уапэ рагъэуцуагъэми, едэIу – Önüne konulmuş olan ufak sopayı da dinle’ Bu ata sözü uzun zamandır insanların dilinde. Atasözünün ilk oluşduğu dönemlerde yüklenmiş olduğu anlam ile günümüzde ki anlamı arasında kayma var, günümüzde, atanan yönetici, idareci kim olursa olsun söylediklerini dinlemen gerçekleştirmen gerekir gibi bir anlamda yüklenmiş halde.

18 Kasım 2013

Problem beyinlere ipotek konulmuş olmasında...

Dün sosyal ağlarda bir grubun etkinliğine iştirak ettim. 

İşimiz oldukça zor.

Koca koca adamlar. Koca koca olduklarını mı nereden biliyorum?. Çerkesce üzerine konuşuyorlarda oradan biliyorum. Türkiyede Çerkesce bilen kaç genç kalmıştır ki?

Evet, Çerkesce kelimeler kullanıyorlar.

17 Kasım 2013

BURASI TÜRKİYE DEĞİL!

Vatanımıza Türkiyede yaşayan soydaşlarımızın bakış açıları elbetteki içinde yaşadıkları ülkede gördükleri muamele ile alakalı gelişiyor. Bunun böyle olmasına hayret etmemiz doğru değil.

Belli başlı farklılıklara değinmeyi gerekli görüyorum.

Rus milleti ve Rusya Devleti Rus olmayanların Rus olması eğilimini taşımıyor.

16 Kasım 2013

Abhazya ve Abaza düşmanlığından bıkmadınız mı?

Abhazya ve bu ülkede yaşayan Abazalar ve diğer halklar Abhazya dışında bir şey olmamak için kurtuluş savaşlarını verdiler.

Bu Abhazyanın Gürcüstan olmaması, Abazaların Gürcü olmaması, Abhazya ve Abaza olarak kalmaları için verilmiş şanlı bir mücadeleydi.

Tüm mücadeleleri boyunca Abhazyanın Abhazya olması, Abazaların da Abaza olmaları dayanaklarıydı.

14 Kasım 2013

Kaymak yemeye geldim vahayra haaa!

El kapısı zordur. El elin eşeğini türkü söyleyerek ararmış.

Ne yapalım.  Türkiyede biz Çerkesler el’iz, el alemiz.

Ne yaparsak yapalım yabancıyız. İstediğiniz, istedikleri en iyi şeyi yapsanız, en iyisi olsanız, en masumu, en sadığı, en asisi olsanız bir şey değişmez.

Türkiye El kapısı, El eli…

3 Kasım 2013

Çerkes Derneklerinde - Kurumlarında Yabancı Evlilikleri

Dinimiz hayatımızın temel yapılanmasını formülüze edişi ile bizlere ne kadar kolaylık sağlıyor. Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle söylemiş; ‘Kadın, dört şey için nikâh edilir: Malı, soyu, güzelliği ve dindarlığı için. Sen dindar olanı ele geçirmeye bak!’  

Kısaca dinimiz hadisler vasıtası ile peygamberimizin tavsiyeleri ile dindar, güzel, maddiyata sahip ve de çerkes olan birisi ile evlenmemizi her birimize tavsiye ediyor. Bunların hepsini bir arada bulunduran kişilerle evlenmek en hayırlısı olsa gerek.

2 Kasım 2013

BİR GÜN TÜRKİYEDEKİ HER ÇERKES ÇERKESYA YURTSEVERİ OLACAK

Türkiyedeki çerkeslerin genelinde, hemen hemen hiçbirisinin itiraz etmeyeceği temel tek bir doğru vardır. (sümme haşa Allah’ın birliğine bile itiraz edecek Çerkes çıkar ama buna itiraz edecek çıkmaz, çıksa bile bunu alenen söyleyemez)