Blogda Ara

27 Ocak 2014

Sheomir Guchepshoko Şerceskale’deydi

Ünlü görsel sanatlar sanatçısı Sheomir Guchepshoko Karaçay-Çerkes Cumhuriyetinin başkenti Şerceskale’de sanatseverlerle buluştu.

Sheomir Guchepshoko’nun Şerceskale’de 21 Ocak tarihinde sergilenen eserleri Cumhuriyet sanatseverlerince büyük ilgi ile izlendi.

Sheomir Guchepshoko kum ile yaptığı resimlerle adeta sanatseverler görsel bir şölen sundu. Bunun yanısıra sanatçının daha çnceki görsel şölenleri esnasında oluşturduğu kumdan tabloların fotoğraflarından seçmeler de sergilendi.

26 Ocak 2014

ХЭКУПСЭ – ХEKUPSE ÇOK GÜÇLÜ BİR KELİMEDİR

Her dil kendine mahsus bir düşün taşır.

İnsanların kendi aralarında anlaşmalarına vesile olan dil aynı zamanda onlar arasında milletlerinde inşasını sağlayan belki en güçlü şeydir.

Dilimizde öyle bir kelime varki, taşıdığı anlam bile adeta milletimizin her ferdinin en güçlü yol göstericisidir.

23 Ocak 2014

Abdzah Tarihi

Şhalaho Abu şöyle yazıyor; ‘... bizim dilimize ait olup, başka dile girmiş, o milletin işittiği şekilde, dilinin döndüğü kadar söylediği gibi bu kelimeler bir daha dilimize geri dönüp çarpıtılmaya (çarpıtılmasaydı! Çuyeko Yunus) başladı. Şehurac yerine Çexrak, Hımışçey yerine Hamışki,  Jıvubğu yerine Cubga, Daho yerine Dahavskaya’.... Bunun suçlusu kim? Dağınıklığımızı bertaraf edip biraraya gelmemizin zamanı geldi... Brant Zekeriya’nın elyazmaları bu konuda bize yardımcı olacak mahiyetteler. Hacı Zekeriya ‘Abdzehe Kheberxer’ diye bu elyazmalarına başlık verdi. Daha önceki dönemlerde yaşamış bilimadamlarından Huaj Muhammed’in raporsal nitelikler taşıyan listesinde; ‘Hatane Abdulah’ın (Adıgebzem yizehef Guşıatle –si yazarı, Çuyeko Yunus) incelemesi sonucunda bu elyazmasının arap harfleri ile yazılmış Çerkesce metin olduğunu belirledik. Böyle olmasına rağmen elyazması günümüzde kullanılan Rus alfabesi ile oluşturulmuş Çerkesce ile basıldı..

22 Ocak 2014

TÜRKİYE’DE ÇERKES MİLLİ BİRLİĞİNE YAPILAN SALDIRILAR

Eğer bir milletin milli birliğini yok etmek istiyorsanız yapmanız gereken şeyler bellidir.

Bunlar içerisinde; bu milletin birliğini ortadan kaldırmak için en fazla önem vereceğiniz şeyler ne ekonomik ne de siyasi baskı unsurlarıdır.

PSEYTIKU’LU HALK AYDINI VUŞIY ÇIŞIKO

Çerkes köylerinde kültürel etkinliklerin gerçekleştirileceği binalar olmadan uzun yıllar geçti. Günümüzde de Çerkes köylerimiz arasında Klüp, Kültür Sarayı olmayanlar var.

Durum bu minval üzerine olmasına rağmen Çerkeslerde eski tarihlerden itibaren başka birileri ile kıyaslanamayacak yerleşmiş belirli geleneklerde yaşatılıyor. Bunların korunmasında köylerde bulunan ailelere ait konukevlerinin büyük faydası geliyordu. Gençlerin yetiştirilmesinde de bunlar çok yararlıydı.

20 Ocak 2014

ÇERKES LİDERİ TAŞLAMAYA HAZIRIM

Milletimiz için lider bekleyen, bir liderin ortaya çıkmasını arzulayan tüm arkadaşlara ve lider olmaya heveslenenlere  açık açık  duyurayım istedim. Ben yalnız başıma bile olsam, o lider olacak kimseyi, grubu taşlamaya bu gün hazırım.

Benim acelem var. Ben milletimin en kısa ve en doğru yoldan ilerlemesini arzuluyorum. Bunun anlamı ise BU GÜN LİDER FALAN İSTEMİYORUM demektir.

13 Ocak 2014

DÖNÜŞ ÜÇ GÜNDE OLMAYACAK...

Daha önceleri de defalarca değindiğim gibi DÖNÜŞÜ Çerkesler için AMAÇ olarak ele alan kendisini DÖNÜŞ ideali ile ideallendiren böyle bir şeyin amaç ve ideal olabileceğini düşünen kişiler HAYAL ALEMİNDE YAŞARLAR.

Halka,  insanlara aslında kaçınılmaz olan kendilerinin dahi bildiği gerçekleri anlatmazlar.

12 Ocak 2014

Заявление черкесских активистов в связи с возрастанием террористических угроз на Кавказе

В последнее время возможно повышение террористических угроз, связанных с приближением Олимпиады 2014 в Сочи. Произошли террористические акты, раздаются призывы религиозных экстремистов к проведению террористических атак, экстремистские сайты и группировки используют тему черкесского геноцида, угрожая новыми террористическими и информационными атаками. 

В связи с этим мы, представители черкесских национальных организаций, заявляем, что отвергаем любые криминальные действия, включая терроризм и экстремизм. 

8 Ocak 2014

ÇERKESLERİN MİLLİ AMACI

Çerkes milletinin günümüzdeki en büyük sorunu MİLLİ BİRLİĞİ’nin ortadan kaldırılmış olmasıdır.

MİLLİ BİRLİK demek ise sadece ortak dil, gelenek görenekler (xabze) ve dine sahip olmak değildir. Aynı coğrafya içerisinde kendisini temsil edebildiği bir coğrafi-idari bütünlükte demektir. Bunu sağlayacak ortak yaşam ve gelecek kurgusu demektir.