Blogda Ara

12 Şubat 2014

HAPI YUTMAK İSTEMİYORSANIZ

Bir filim vardı. Hatırlar mısınız bilmem. Aslında sanal dünyada, yanılsamalar içerisinde yaşayan filmin kahramanına iki tane hap sunulur.

Kendi seçimi ile yuttuğu hap sanal alemden, yanılsamalardan gerçek dünyaya kahramanı taşır. Yayınlandığı dönemde çok yankı uyandırmış bir sinema filimi idi. ‘Matrix’

11 Şubat 2014

DÜNYACA ÜNLÜ ÇERKES RESSAM ŞEVOMİR MIYEKUAPE'DE...

Gazetemizde daha öncede Ğuçepşeko Şevomir’in kumla yaptığı resimlerin diğer sanatçıların eserlerine benzemediklerini anlatmıştık. Genç delikanlı sanatçımız eserlerini önce Nalçik’te sergiledi. Kısa bir süre içerisinde Adıgey’de de eserleri sergilenecek.

Günümüzde Şevomir’in eserleri Karaçay-Çerkes cumhuriyetinin başkenti Çerkeskale’de sergileniyor. Daha öncede belirttiğimiz gibi sanatçının eserlerinin ana teması Kafkas-Rus savaşları.

Ünlü Çerkes Tarihçisi Cıme Bube ....

Eski bir çerkes atasözü ‘iyilik yapan iyilik bulur’ der. Bu çerçevede,  elinden geleni bir bahane bulmadan, kendine sakınmadan milleti ve insanlar için çalışmış birisinin adını unutmamak ve gelecek nesillere tanıtmanın önemi vardır. Bu anlamlı amacı yerine getirmek üzere Adıge Cumhuriyeti Çeraşe Tembot Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsünde bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi. Bu yuvarlak masa toplantısı ünlü bilimadamı ve eğitmen Cıme Bube anısınaydı.

10 Şubat 2014

ÇERKES SİYASETİ KÜRT SİYASETİNE TEMELDE UYMAZ

Türkiye’de sayıları milyonları bulan Çerkes diasporası yaşamını sürdürüyor.

Bu ülkede yaşayan milletler arasında sayıca en kalabalıkları arasında Çerkesler de yer alır. Türk ve Kürt milletlerinin nüfusunun ardından söz edilecek diğer millet Çerkeslerdir.

4 Şubat 2014

MAYKOP’A KAÇ KİŞİ DÖNER?

Her zaman duyduğumuz, özellikle vatanına dönmüş olan küçük bir grubun seslendirdiği ilginç bir soru var.

Herşey yolunda olsa dahi Maykop’a kaç kişi döner?

Vatana dönmek için hiç bir evrak sorunu olmazsa, ekonomik ve sosyal olarak her türlü destek sağlansa Maykop’a kaç kişi döner?