Blogda Ara

8 Kasım 2012

Tiyatronun 75. yılı nasıl olacak?


AC Tsey İbrahim Milli tiyatrosu 75. çalışma yılına girdi. Rusya Federasyonu yazarlar birliği üyesi, Adıgey Cumhuriyeti Onursal sanat çalışanı Hunego Saide’nin ‘Haşmetmeapları çok yaşasın!’ isimli  piyesini Kalmıkya Onursal Sanatçısı Hakuy Aslan yöneterek sahneledi. Yaşamın içerisinden alınan eserin sahnelenmesi öncesinde milli tiyatro oyuncuları sahneye çıktılar.
Rusya ve Adıgey devlet sanatçısı, Abhazya onursal sanatçısı, milli tiyatro başyönetmeni Kukane Murat’ın dediği gibi; yeni çalışma yılında milli tiyatro snatçıları farklı piyesleri sahneleyecekler, festival ve çeşitli etkinliklere katılacaklar.

Kukane Muratın verdiği müjdeli haber ise; Milli tiyatroya kısa bir süre içerisinde yeni bina yapılacağıydı. Cumhuriyetimiz Başkanı Thakuşıne Aslan tiyatro sanatçılarını sevindirdi. Şu an çağdaş normlara uygun yapılacak olan tiyatro binası için yer seçimi yapılıyor.
Tsey İbrahim Milli Tiyatrosu müdüresi, Rusya onursal sanatçısı, AC devlet sanatçısı Zıhe Melayçet’te bişr konuşma yaptı. Milli Tiaytro yakınlarda Senpetersburgtaydı. ‘Tartüf’ ve ‘Psetlıhoher’ piyeslerini sahneledi. Leningrad bölgesinde yaşayan soydaşlarımızla toplantılar yaptılar, buluştular.
Zıhe Melayçet’in belirttiğine göre; milli tiyatronun iyi piyeslere ihtiyacı var. Sanatseverleri memnun etmek için devamlı sorulan aranan eserleri sahneleyecekler.
Rusya Federasyonu Tiyatro emekçileri Birliği Adıge Cumhuriyeti dalı başkanı, Rusya ve Kabardey-Balkar onursal sanatçısı,  Adıge Cumhuriyeti devlet sanatçısı Zıhe Zavur tiyatronun yeni öalışma yılı dolayısıyla tiyatro sverleri tebrik etti.
2012 yılını güzel-iyi bir şekilde hatırlayacak olanlar arasında yazar, dramaturg, ünlü sanatçı Murate Çepay’de geliyor.  Bu yıl Murate Çepay’in sahnelerde bulunmasının ellinci yılı. Murate Çepay iş arkadaşları adına bir konuşma yaptı. Tiaytroculuğun nasıl mesleği olduğu ve insanlar  arasında bu vasfıyla nasıl yer bulduğu, mutlandığını kıvançlandığını anlattı.
Haşmetmeapları çok yaşasın!
Birisine gıdası yeterli gelmiyor, diğeri ise yaşamından menun değil, bir üçüncüsü ise yaşamı anlıyor fakat çıkış yolu bulamıyor. Haşmetmeaplarından korkanlarla ona saygı duyanların bakış açıları örtüşmüyor. Eserin sahnelenmesinde rol alan sanatçılar; Cıme Zarema, Coleko Reşid, Hakuy Andzavur, Tharkoho Tevçoj,  Ahmet Artur, Açumıj Tembot, Davur Janne, Nehaye Adam ve diğerlerinin rollerini değerlendirerek, her birisinin oyuna kattığı değeri kıyaslayabilirsiniz. Bazen şarkı söyleyenin yerine özlü sözler- deyişler dile getirenini daha yeğ bulabilirsiniz.
Cıme Zarema ; ‘- Къобэ-бжъабэ шъушIыжъыгъэу шъущыс, хэт шъурищыкIагъ? (dallanıp-budaklanıp oturuyorsunuz, size kim ihtiyaç duyar ki?)  Yosun tutmuşsunuz, ne işe yararsınız ki? diyor.’
Bir başka oyuncu ise; ‘Щыуаным Iутэу гъаблэм ыгъэлIэрэр псэугъкIэ умылъытэ (kazan başında durup kıtlıktan kırılanı yaşamıştan sayma) Elinin altındaki değerlendirmeyene acımanın anlamı yoktur’ diyor.
Haşmetmeaplarının yiyeceğini hazırlayan gereken özeni sunmamış. Bunun ışığında diğer oyun kahramanları geciktiğinide hesaba katarak onu eleştiriyorlar....
Hayatın kendisinden ziyade gözbağları edinmişler, yaşamlarının ne kadar kötü durumda olduğunun farkında değiller. Fakat aralarında güneşin doğduğunu, başlarına gelenlerin farkına varanlar da var ve hayatı değiştirmeye azmedenler de var...
Oyun Çerkesce. Sahne dekoru yanısıra oyuncuların kostümleri de, oyun müziği de ve başka pek çok şey de insanı düşünmeye sevk ediyor.
YEMT’ITL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 08-11-2012