Blogda Ara

5 Ocak 2010

АЦУМЫЖЪ Хьилым AÇUMIJ Hilmi Özen


АЦУМЫЖЪ Митхьат ыкъоу Хьилми
AÇUMIJ Hilmi ÖZEN
12 Şubat 1970 tarihinde Düzce iline bağlı Küçük Mehmet (Sıracevizler Хьашъукъохьаблэ) köyünde doğdu.

Şapsığların Açumıj sülalesinin Hacıko ailesine mensuptur. Anne tarafından ise Abdzahların Çetawo sülalesinin Eminıko ailesinin yeğenidir.

İlk, orta ve lise öğrenimini aynı ilde tamamladı.

Ankarada, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği bölümünde okuduysa da öğrenimini tamamlamadan 1993 yılında vatanına kesin geri dönüş yaptı.

Abhazya Kurtuluş Savaşına önce Adıge Cumhuriyetinden gelen gönüllüler, daha sonra ise Türkiyeden gelen diğer gönüllüler arasında iştirak etti.

Abhazya Cumhuriyetinde de bir müddet yaşamını sürdürdü.

Adıge Cumhuriyeti Adıge Devlet Üniversitesi Milli Fakülte, Adıge Dili ve Edebiyatı bölümünü 2011 yılında bitirdi.

Türkiye’de Kafdağı, Marje gibi Çerkeslerle alakalı süreli yayınlarda çevirileri ve makaleleri yayınlandı.

Adıgey Cumhuriyetinde ise Adıge Makh (Çerkes Sesi) gazetesi, Zekoşnığ (Dostluk) Edebiyat Almanağı gibi süreli yayınlarda Çerkesce olarak yazdığı makale, deneme ve çeviri yazıları yayınlanmakta.

2014 yılında 'Türkçe-Çerkesçe Açıklamalı Sözlük' isimli eseri Adıge Cumhuriyeti Çeraşe Tembot Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü onayı ile Magarin Kitap Basımevi tarafından yayınlanmıştır.

2015 yılında ise 'Çerkesçe-Türkçe, Türkçe-Çerkesçe Bitki İsimleri Sözlüğü' isimli eseri Adıge Cumhuriyeti Çeraşe Tembot Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü onayı ile yine Magarin Kitap Basımevi tarafından yayınlanmıştır.

Henüz yayınlanmamış, baskıya hazır durumda olan 'Çerkesçe-Türkçe, Türkçe-Çerkesçe Hayvan İsimleri Sözlüğü' adında da bir eseri vardır.
 
Günümüzde ise sürdürdüğü benzeri çalışmalar yanısıra  Adıge Makh (Çerkes Sesi) Adıge (Çerkes) Cumhuriyeti Hükümeti Gazetesinde de çalışmaktadır.

Evli ve eşi (filoloji bilimdalında Prof. Dr. Khuako Fatimet) ile birlikte Adıge Cumhuriyetinin başkenti olan Mıyekuape"de yaşamanı sürdürmektedir.