Blogda Ara

13 Mart 2013

İLK ÇERKES ALFABESİNİN YAYINLANMASI ÜZERİNDEN 160 YIL GEÇTİ


Çerkeslerin  kültürlerinin güçlenmesi ve gelişmesinde ulusun yazın imkanına kavuşmasının büyük önemi var, ve pek çok faydası da geldi. Bu önemli sorun 19. yüzyılda çözümlendi. Bu büyük erek yolunda çok kişi kaygı duydu emek sarfetti. Bunlar arasında en öne çıkan, adı anılması gereken ise Bersey Vumar. Yüksek bir eğitim sahibiydi, uzak görüşlü, çok çalışkan ve iyi bir araştırmacıydı.
Bersey Vumar Mıyekuape yakınlarındaki bir Adıge köyünde 1807 yılında doğdu. Çocuk yaşlarında Mısırlı bir paşaya satılmıştı, paşa ona iyi bir eğitim sundu. Bersey arapça, türkçe ve fransızca gibi çok dil biliyordu. Ülkesine geri döndüğünde Rus ordusunda asya dilleri tercümanı olarak görev yaptı. Askerlik görevinin ardından Stavropolde bulunan gimnazyumda Çerkesce öğretmenliği yaptı.
Bersey Vumar anadilini çok iyi biliyor ve okulda verdiği eğitim için kendisinin oluşturduğu alfabeyi kullanıyordu. Fakat bu çalışması eksiksiz değildi, üzerinde çalışmak ilerletmek gerekiyordu. Bunun üzerine Gimnazyum’un müdürü Y. M. Heverov’un görevlendirmesi ile  Çerkes alfabesi basımı konusunda çalışmak üzere Bersey Tiflis’e gider. 1853 yılında Bersey’in oluşturduğu alfabe hazırdır.  Onaylanmak üzere Petersburgta akademiye gönderilir ve onay alır.
14 Martta çerkes tarihinde ilk defa  Çerkes dili alfabesi Tifliste basılır. Kuzey kafkasyadaki tüm okullarda, eğitimde kullanılan kitap olur.
Bersey Vumar’ın alfabesi 46 harften oluşuyordu. Kitap dört derse bölünmüştü. İlk iki derste harflerin yazılışları ve verdikleri sesler öğretiliyordu, diğer derslerde ise çerkescenin fonetiği ve morfolojisi kısaca öğretiliyordu. Kitapda fabllar ve öykülerde yer alıyordu.
Çerkes çığır açıcı aydını Bersey Vumar’ın çalışması devrim öncesi Rusya bilimadamlarınca takdir edildi. Bunlar arasında ünlü kafkasolog P. K. Uslar’da ter alıyordu.  Diğer çerkes aydınlarının da bu konuda  belirttikleri şey Çerkeslerin alfabeye sahip olmaları sorunun üzerinden Abdzah Bersey Vumar geldi, ilk yolu o açtı. Bu konuda en çok övgüsünü yaptıkları husus ise arap harfleri esaslı yapmasıydı. Bu alfabenin sayesinde  Satavropol gimnazyumunda okuyan gençler  sözlü halk edebiyatı örneklerini derliyor belimsel çalışmalar yapıyor şiirler yazıyorlardı. Fakat yaşamın getirdiği  karışıklıklar sebebiyle bu kitap heryerde kullanılmıyordu.
1860 yılında gimnazyumun ders programından çerkesceyi çıkarttılar. Bunun ardından Bersey’in alfabesi ile hiç kimse bir çalışma yapmadı.
Üzerinde kuşku duyulmayacak şey ise ‘Çerkes dili Alfabesi’ isimli eseri ile Bersey Vumar’ın Adıge külktürünün kalkınmasına olan katkılarının büyüklüğüdür. Ulusun bilim-eğitim yoluna sevki gençlerin eğitilmesi konularında alfabenin faydası geldi. Bazı eksiklikleri olmasına rağmen alfabenin bilimsel gücü bu gün de değerini yitirmiş değil.
Çerkes kültürü için büyük öneme sahip ‘Çerkes dili alfabesi’ isimli Bersey Vumarın (1853) yazığı eserin basım günü olan 14 mart, Adıge Cumhuriyeti Başkanının 10 mayıs 2010 yılında çıkarttığı kararname ile  ‘Çerkesce ve alfabesi günü’ olarak kutlanılıyor.
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi 
Adighe Makh 13-03-2013