Blogda Ara

17 Mart 2012

ARKEOLOJİDE YOL AÇTI


Bilimadamı,  arkeolog –paleolitoved  Avutle Pşımaf Voleğey oğlu ağer yaşasaydı 85 yaşında olacaktı. Adıgey Cumhuriyeti Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü tarafından onun adına bir yuvarlak masa toplantısı yapıldı.
Açılış konuşmasını  Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü Başkan yardımcısı, Tarih bilimdalında Doktor Peneşu Asker yaptı. Aramızda bulunmayan bilimadamına kıymet vereerek çalışmalarından vakit ayırıp bu toplantıya işterak edenlere teşekkür etti.
Hakurınehableli ünlü Pşınavo Avutle Voleğeyin  1927 yılı mart ayının beşinde oğlu dünyaya geldi.Yeni doğan çocuğa ne isim vereceklerini bilmeden bir müddet geçti isede çocuğa Pşımaf adını taktılar.
İnsanın taşıdığı ismin belirli bir anlamı olmasının önemli olduğu şüphe götürmez. Avutle Pşımaf babasının umduğu gibi köyce de milletcede övülen çığır-yol açıcı birisi oldu.
Arkeoloji bilimdalında kandidat levupeç’e Nurbıy ‘Adıge Arkeolojisi öncüsü- yola açıcısı’ başlığındaki sunumu ile Avutle Pşımaf’ın yaşamı ve bilim alanındaki başarılarını anlattı.
Avutle 1946 yılında orta öğrenimini tamamlayınca Krasnodarda da ünüversiteye, Eğitim fakültesi Tarih bölümüne kayıt olur. Üniveristeyi bitirdikten sonra on yıl tarih öğretmenliği  ve bu dönemde okul müdürlüğü de yapar.
1957 yılında Tiflis Üniversitesinde mastır çğrenimi gördükten sonra Adıge Araştırma Enstitüsünde işe başlar ve hayatının sonuna kadar buarada çalışır.
Bilimadamlarının yazdığı eserleri değerlendirirken kendisi de tarihid değeri olan eerlerin aranması bulunması için çalışır bu konularda eserler verirdi.
Arkeolojiye ise yürekten bağlıydı. Eski çağlara Paleolit dçneminde yaşayan insanlara ait nesneleri bulmak için mağarlarda, dağlık bölgelerde kazılar araştırmalar yapıyordu. Arkeolojik araştırma gezilerinde işini severek yapması ve zorluklar karşısında yılmadan işi sonuçlandırmak için kararli oluşu ile zorluklarla da karşılaşıyordu, kazı yapılan mağarlarda gece-gündüz bulunuyor orlarda uyuyordu. Böylesi ortamlarda eski çağ insanlarının yaşadığı döneme düştüğünü rüyalarında görüyordu. Kazı esnasında bir nesnenin ucu gözüktüğünde fırçayla eserin zedelenmemesi için dikkat sarfederek çalışıyordu. Paleolit dönemine ait bulduğu eserler hakkında yazılar yazıyor onların resimlerini çiziyordu.    
Dünya bilim çevrelerinde Avutle Pşımafin katkıları ile paleolit döneminde yaşayan insanlarla alakalı bilgiler arasına Çerkesce söylenişlerde girdi. Bunlar arasında Kurcıps, Labe, Farz, Hacehu, Pşız, Pşış, Psekups nehirleri ve Vune-bat, Berekaye, Seteneye mağaralarıdır.
Avutle Pşımaf’ın bilimsel eserleri, dergi ve kitaplarda çıktılar; «Uruşten taşı yazıtı (1966)», « Mıyekupe Tabletinin kaç yaşında olduğu sorunu (1966)», «Adıgelerin Ulusal Uzunluk ölçüleri (1968)», «Meot ve Meotida kelimelerinin anlamına dair (1969)», «Adıgeyli sosyalist ulusun oluşumu sorunu üzerine (1971)» ve diğerleri.
Avutle tarafından Gupse deresi kenarında Seteneye Mağarasında bulunan Mağara dönemi insanı cro-magnon’a ait kemikler, paleolit devirde kullanılan taştan ve kemiklerden yapılmış aletler Moskova ve Senpetersburg müzelerinde sergileniyor.
Yuvarlak masa toplantısına katılanlara Avutle Pşımaf’ın yazdığı kitapların ve bulduğu buluntulardan bazıları gösterildi. Ulusal Müze Müdürü Cıgune Fatmet müzede bu eserlerin daha ayrıntılı sergilendiğini ve ziyarete açık olduğunu belirtti.
Bilimadamları Levpeç’e Nurbıy ve Tevu Aslan Arkeolog Avutle Pşımafle birlikte çalışırken onun bilgilerinden ve düşüncelerinden nasıl faydlandıklarını toplantı katılımcılarına aktardılar.
Avutle Pşımaf bilim ve insanlar adına, ardından güzel anılmasına vesile olacak çok iş başardı. Onu unutmamalıyız.
Harehu Murat
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 17-03-2012