Blogda Ara

21 Mart 2012

Gönül Aydınlığı İnsanı Alıp Götürüyor


Ünlü, tanınmış bir insanla konuşmak hoş.
Ondan aldığınız bilgilerin ışığında çıkarsamalar yapıp geleceğe yöneliyorsunuz.  Ben de, Rusya’nın onursal, Adıgey’in Ulusal artisti Jene Nefiset sıfatlarının hakkını veriyor diyenlerdenim. Kendi doğum gününü  geniş çevrelerde kutlamayacağını söylese bile biz kutlamamız gerektiğine inanıyoruz.
Jene Nefset; «Tsey İbrahim ulusal tiyatrosunda oynadığım rolleri unutmuyorum. Söylediğim şarkılar yaşamımın parçası oldular. Adıge Devlet televizyonuna Ç’ereşe Aslanbeç’in müdürlük yaptığı dönemi de unutamıyorum.»  diyerek düşüncelerini bize açtı.
Ulusal tiyatro merkezinde çalışırken kalsikleşmiş eserlerde, Mamıy Yerecıb’ın yazdığı tiyatro eserlerinin sahnelenmesinde aldığı rolleri severek oynamıştı. Televizyon için çekilmiş filimlerde aldığı rollerde sanatını zenginleştirdi. İnsanlar onu iyi anıyorlar. ‘Kaynana’ ile alakalı çevrilen komedi filminde komik bir rolü varsa da eserde Adıge gelenek-göreneklerinin çağımızda uygulanış şekillerine dikkat çekerek öğretici öğeleri kullanabilme imkanı da insanın önüne seriliyor. Kukene Murat ve Jane Nefset’in yaptığı roller gözümüzün önüne geliyor. Filimdeki psikolojik analizler sadece Adıge ailesi ile de sınırlı değil. Rum, Rus ve diğer uluslarda da ‘kaynana’ olgusunun nasıl olduğunu düşünmemize sebep oluyor. Jene Nefset rolünü adeta canlandırarak zaman içerisinde gelenek-göreneklerin aldığı şekli bize gösterdi.
Söylediği şarkıların yer aldığı disk ise ‘yürekten şarkılar’ adını taşıyor. ‘Seni yeniden buldum’, ‘Benim Ayteğim’, eski Adıge şarkıları ve başka şarkılar da Nefset’e enteresan geliyor. Beğ Nurbıy ve Ğonejıko Askerin birlikte Neçerezıye köyü için yazdıkları şarkının bağlı olduğu trajedinin de Jene Nefset tanığı. Çok sevdiği, baraj gölü altında kalan, insanların göç etmek zorunda kaldığı Yedepsıkuay köyünün öyküsünde Nefsetinde payı var.
Rus-Kafkas savaşları ile alakalı Kuyeko Nalbıy’in yazdığı şiiride Nefsetin uygun bir sesle okumasını hiç bir zaman unutmayacağız. Etkinliğin yapıldığı Cumhuriyet Stadyumunda insanların gözyaşlarını sildiklerini gördüğümüzü nasıl anlatabiliriz? Yaptığı radyo programlarıda anlaşılır bir dile sahipti.
Oynadığı roller insanı yaşına bakmadan etkiliyordu. Candan okuduğu şiirle, tarihe dönüyor, milletin geçmişi gözler önüne dikiliyordu. Bısıc Murat’ın ‘Aktör Ailesi’ ismindeki kitabını okurken Jene Nefset ve eşi Ayteçıko Mahmudun birlikte sürdürdükleri yaşam öyküleri karşısında şakınlık içine düşüyoruz.  Kule Amırbıy’ın hazırladığı ‘Dansçı Genç’ isimli klipte Dans ansamblesi ‘Nalmes’le birlikte Jene Nefset’te rol aldı. Ünlü kompozitöer L. Lyadovar Adıgey’e geldiğinde sanatçılar içerisinden Jene Nefseti seçerek bir konser vermişti.
Adıgelerin yeni yılı kutladıkları gün ile Jene Nefset’in doğum günü aynı gün. 21 mart soydaşlarımızın bayramı. Ünlü artistimizin geri dönüp zaman içerisinden söyleyeceği çok şey var. Gönül aydınlığı ile söylenenleri iyi görüyor. Yaptığı kıyaslamalarda kendisinin ortaya koyduğu iyiliklerde öne çıkıyor. Sağ ol Nefset! Nasibini görerek, yaşamını mutlu sürdürmeni temenni ediyoruz.
YEMT’IL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 21-03-2012