Blogda Ara

4 Aralık 2013

Oh ne güzel, ağzımızı tutma zamanı yaklaşıyor

Bu gün sosyal medyada çok hoşlandığım, beni çok mutlu eden sözlerle karşılaştım.

Sosyal Medyada «Adıgeleşmiş (Çerkesleşmiş) bir Abaza var diye Abaza milletini külliyen Adıge kılmaya çalışmak akıl karı değildir. Kendisini Adıge gören bir Abaza sebebiyle koca bir milleti Adıge yapmaya çalışmak bize yapılanın aynısını başkalarına yapmak değil midir?» vb. cümleleri okudum.

Bu sözleri bu cümleleri yıllardır kuruyor dile getiriyoruz. 


Bu kadar yalın bir gerçeğin dile getirilmesi üzerine böylesi bir sevinç yaşayacağımı sanmazdım.

***

Türkiyede yaşayan Çerkesler arasında dünyanın her yerinde olduğu gibi farklı görüşler var. Bu çok normal ve hatta olmazsa olmaz denilecek kadar ihtiyaç duyduğumuz bir şey.

Örneğin şahsım adına  Türkiyedeki Çerkesler için gelecek yolununun ‘Öncelikli olarak Türkiyedeki Çerkesleri temsil edecek kendi oyları ile seçecekleri, içinde farklı görüşleri yapıları barındıracak  bir meclis-kongreden’ geçtiğine inanıyorum.

İçinde, her türlü görüşün temsil edildiği bir meclis. Bir bütün olarak Türkiyedeki Çerkesleri, hem vatanları hem yaşadıkları ülke hem de uluslarası arenada temsil edebilecek bir yapı.

***

Bir diğer görüşe sahip olan birileri, grup ise TCBMM’de Çerkeslerin temsil edilmesini sağlamaya yönelik parti kurma peşinde olabilir.  Partisinin diğer halklardan da oy almasını arzulayabilir. Bu şekilde bir yöntemin doğru olduğunu düşünebilir. Aslında böylesi yapılar da ihtiyaçtandır.

Ama yine şahsım adına ‘özellikle Türkiyede yaşayan Çerkesleri, her ortamda, her devlete, her uluslarası organizasyona  karşı temsil edecek yapının’ oluşturulmasının çok daha acil ve önemli olduğunu düşünüyorum.

Diğer şekilde yola çıkanlarında yolları açık olsun derim.

Fakat, Adıgeler dışında, diğer kafkasyalı ulusları, Türk şövenistlerinin yaklaşımının bir benzeri ile Adıge-Çerkes ulusal kimliği  altında ezmeyi planlayan bir çıkış yolu izlediklerinde ise bu birilerine elimden gelen oranda karşı durar, yanlışlarıüzerine durmayı gerekli görürüm.

İşte beni de sevindiren bu oldu. Türkiyede partileşme şiarını dile getirmeye başlayan zevatla yakın temasını bildiğim ve bu kadroya olan desteğinden haberdar olduğum kişilerden bazıları ‘Adıgelerin Adıge olduğunu, Adıgeler arasında asimile olmuş, Adıgeleşmiş kişilerden dolayı Abaza, Asetin, Çeçen, Karaçay vb halkların Adıge-Çerkes kimliği altında değerlendirilmesi gerektiğini düşünenlerin yanlış yolda olduklarını’ belirtmeye başladılar.

***

Allah’a şükürler olsun.  Artık bu konuda ağzımızı tutmanın zamanı yaklaşıyor. Allah’a şükür farklı yöntemlerle Adıge milletinin dili, geleceği ve ülkesi için çalışmayı ilke edinenler de ortaya çıkmaya başlıyor.

Üzerinde tartışma kabul edemeyeceğimiz milletimizi millet kılan şey olan ‘Adıge dili, geleceği, ülkesi için çalışmak’ ilkesine farklı yollardan yöntemlerden ulaşmak isteyenler de çıkmaya başladı.

Allah’a şükür artık bu konuda ağzımızı tutmanın zamanı geliyor, enerji harcamamızın gereği ortadan kalkıyor.

Ne olur, devam edin!

Ne olur milli kimliğimize varlığımıza zarar vermeyecek şekilde kendi yöntemlerinizi canlandırın, ilerletin geliştirin.

Ne olur içerisinde sizler gibi farklı farklı siyasi görüşleri içeren ama özünde, milli kimlik anlamında kesin bir birliği sağlamış  Türkiyedeki Çerkeslerin (Adıgelerin) oyları ile seçilecek temsilcilerin  yer alacağı Çerkes ulusunun Türkiyedeki kısmını temsil edecek  yapıdan emeklerinizi eksik etmeyin.

Adıge milletinin dili, geleceği ülkesi için atılan her adım, üst üste koyulan her taş inanın beni memnun ediyor.

Lütfen devam. Böylesi icraatlarınız, beyanlarınız artık ağzımızı tutmamızın zamanının yaklaştığını gösteriyor. Aman ne iyi oldu. Vallahi de Billahi de sevindim.

O kadar emek sarfettikten sonra, Abaza, Asetin Çeçen bir kaç şahsın veya bir kaç köyün Adıgeleşmiş olmasından dolayı bu halkların tamamını Adıge-Çerkes yapıp ortaya çıkarak tüm emeklerinin gerçekliğini kaybettirmeleri beni üzüyordu.

Azınlıkların temsilini istiyoruz diyorlardı.

Türkiyedeki diğer azınlıklara seslenmek üzere yola çıktıklarını da beyan ediyorlardı.

Bu azınlıklarla iritibata geçtiklerinde; yarın; O herkesin çok yakındığı Türk Ulusalcılarının argümanlarını (farkında olarak veya olmayarak) kullanıyor olmalarından dolayı o azınlıklar ve tüm toplum karşısında itibarsızlaştırılacak olmaları beni üzüyordu. 

‘Çerkeslerinde kendi ulusalcıları varmış dedirtmeleri’ beni rahatsız ederdi.

Ama Allah’a şükür aralarında, yola Adıge ulusunun dili, ülkesi, geleceği için çıkanlarda varmış.

Gerçekten sevindim.

Oh ne güzel, ne güzel; İnşaallah yakında bu konuda ağzımızı tutmanın zamanı da gelecek.


AÇUMIJ Hilmi