Blogda Ara

7 Aralık 2012

Sahnede Elli Yıl


Adıge Cumhuriyeti Tsey İbrahim Milli Tiyatrosu sanatçıları Vusteko Mıhutar, Ç’ıç’ Yure, Perenıko Katip, Varpeko Aslan, Murate Çepay elli yıldır mesleklerini icra ediyorlar. Mıyekuape’de 12 Aralık tarihinde bu sanatçıların elli yıllık sahne hayatları adına bir gece düzenlenecek
Adını andığımız santçıların çocuklukları yokluk yıllarında, ikinci dünya savaşı sonrasına denk geliyor. Okuyacakları kitapları satın alma imkanına sahip değillerdi. Zorluklar içerisinden çıkarak yüreklerini yaşamın içerisinde çelikleştirdiler, ünlü insanlar oldular.

Bu sanatçıların her birisi için ayrı bir kitap yazmak mümkün. Vusteko Mıhutar’ın ‘psetlıhoher’ piyesinde canlandırdığı rolü izledikçe insanın aklına gelenleri kıyaslayacağı çey çıkmıyor. Ağzından bir tek kelime dahi çıkartmadan bakışıyla, mimikleriyle anlatabildiği şeyler ne ile kıyaslanabilir ki ?!  İlerlemiş yaşında, içine kapanık-konuşkan olmayan yaşlı bir adamı sevginin ne hale soktuğunu sahnelemesi görülmeye değer.
‘Dehebarine’nin konukevi’ piyesinde rol alan sanatçılardan birisi de Varpeko Aslan. Sahnede ailenin içinde bulunduğu durumdan yola çıkarak dertlerini dile getiren rolü ile izleyicileri yaşamın kendi içine sürüklüyor. Kızı Dehebarine’nin iyi bir evlilik yapmasını arzuluyor fakat çeşitli şeyler engel olarak önüne çıkıyor. Varpeko piyeste gösterdiği oyunculuğuyla, konuşma stiliyle sergilediği rol ile oyundaki zorlukların yaşamla kıyaslanmasına vesile oluyor.
Perenıko Katip oyunculuğunun yanısıra, çevirmenlikte yapıyor, piyesler de yazıyor. ‘ Aman Allahım, sen ben affet!’ isimli eseri cumhuriyetimizde pek çok defa sahnelenmemiş olmasına rağmen içeriği ile Cumhuriyetimiz Devlet Ödülünü alamaya layık.
Uyuşturucu bağımlılığının gençleri nasıl yok ettiğini, ailelerde adeta yangın misali yok edici niteliğini gözler önüne sergileyen bu eseri adeta yaşamın kendisinden alınıp sahneye getirilmiş gibi.
Ç’ıç’ Yurenin tiyatroda sahnelenen oyunlarda aldığı rol üzerine tiyatroseverlerin değerlendirmelerine biz de bir şey ilave etmek istiyoruz. Ç’ıç’ Yure’yi sahne dışında tanıyanların, onu sahnedeki haliyle tanıyamadan ‘neden piyeslerde artık rol almıyorsun’ diye sordukları da çıkıyor.
Ünlü dramaturg, yazar, tiyatro santçısı Murete Çepay Adıge Cumhuriyeti Devlet ödülü ile onurlandırıldı. ‘Dul kadınlar’ isimli piyesi annesinin yaşamından sahneye aktardı. Murete Çepay savaş ardından zorluklar içerisindeki kadınların yaşamlarını, zorluklar karşısındaki çıkış yollarını akıcı bir şekilde dile getirdi. Eserin Hatıkuaye’de sahnelenmesi esnasında izleyiciler arasında bulunan kadınların, gençlerin gözlerinden yaşlar geldiğini unutmuyoruz.
Ünlü stilist, tiyatrosever Staşu Yure; ‘ Tiyatro sanatçılarımızı Adıge ulusunu güzelleştiren, çerkesceyi zenginleştiren kişilerden sayıyorum. 12 Aralıkta yapılacak geceye memnuniyetle katılacağım ve sanatçılarımızı tebrik edeceğim’ diyor.
Tsey İbrahim Milli tiyatrosu sanatçıları aynı zamanda Adıge Mak gazetesinin de dostları. Gazetemiz adına onları jübileleri dolayısıyla tebrik ediyoruz.
YEMT’ITL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 07-12-2012