Blogda Ara

29 Eylül 2012

YENİ BULUNAN ESERLER YENİ YOLLAR AÇIYOR


Tarihi nesneler arayan arkeologların son çalışmaları hakkında bilg alamak için Adıge Cumhuriyeti Milli Müzesi bilimsel çalışanı, Rusya gazeteciler birliği üyesi, Adıgey onursal çalışanı Tevu Aslan ile görüştük.
Tevu Aslan;  Her yıl Krasnodar Baraj gölündeki su salındığında arkeolojik anıtlar yeniden açığa çıkıyor.böylesi zamanlarda bilmediğimiz pek çok nesne buluyoruz.

- Bu yıl kazılarda çıkartıklarınız az değiller. 19 Eylülde yaptığınız son araştırmalarda ne elde ettiniz.
- Orta çağda keramiklerin pişirildiği fırınlar bulduk. Tevoyhable ile Neçerezıy’ın eskiden bulunduğu yerde bu fırınları bulduk. Adıge Cumhuriyeti Milli Müzesi Müdür yardımcısı Şevcen Nalmes biz arkeologları destekledi, yola çıktık. Grupta Levpaçe Nurbıy ve Pşıpıy Fatia’da bulunuyordu.
- Nerede kazı yaptınız?
-  Tevoyhablenin batısında eski yerleşke olan Pheğuğape yakınlarında fırınları bulduk, ön inceleme yaptık. Bunların nasıl yapıldıklarını daha ayrıntılı öğrenmezsek olmaz.
- Bunun için ne yapmanız gerekiyor?
- Araştırma gezisi organize etmezsek olmayacak. Bu yerleşkede eski zmanalardan beri insanlar yaşıyorlardı. Burada bulduğumuz keramik ibrik Mıyekuape Kültürü dönemine ait. Bunu biraraya getirip ilk halindeki gibi sergileyebiliriz.
- Bulduğunuz nesneler sizi yeni yollara çıkarsamalara ulaştırıyor mu?
- Örneğin erken tunç çağına ait eskiden evlerdeki ocakların altına konulan pişmiş topraktan yapılmış altlığa ilk defa rastladık. Daha önceleri bunun gibi sağlam hiç bulamamıştık. En ilginci ise üzerinde ateş yakılan bu keramik altlığın yüzeyinde hasır izinin kalmış olması. Bu beş bin yıl kadar önce Adıgelerin hasır yapımını bildiklerini gösteriyor.
- Sohbetimizi yapacağın çıkarsama ile sonuçlandırmak istiyorum.  
-Nurbiy, o geçen gün gçrdüklerimiz araştırma gezisi yapılmasını zorunlu kılıyor. Bu araştırma gezisini organize etmezsek ulusumun tarihinden kaybadeceğimizin büyüklüğü konusunda hiç kimsenin bir fikri yok.
Arkeologlar buldukları nesneleri Adıge cumhuriyetinin 21. kuruluş yıldönümünde sergileyecekler.
YEMT’ITL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 21-09-2012