Blogda Ara

26 Aralık 2016

Çerkesçe Sözlük Biliminin Çağdaş İlkelerini Oluşturan Büyük Çerkes Dilbilimcisi Zekoğu Vuçıjıko

Söz konusu etmek istediğim kişi gece gündüz, dur durak demeden yaklaşık elli yıl mesleği ve milleti için özverili bir şekilde çalışan Zekoğu Sefer oğlu Vuçıjıku. 

O hangi işe eğildiyse, hangi temayı konu edindiyse görüşlerini akıcı-anlaşılır bir şekilde ifade etti, katkılarını sundu, sözü ve düşünceleri dirayetliydi....

Zekoğu Vuçıjıko 4 ekim 1928 yılında Tevçoj rayonuna bağlı Kazenekuaye köyünde doğdu. 1934 yılında altı yaşındayken okula başladı. 10. sınıfı 1947 yılında Penejıkuaye'de bitirdi.

1947- 1948 yıllarında Vuçıjıko, Yedepsıkuaye okulunda başlangıç sınıflarında ders vermeye başlar.

1948-1950 yılları arasında Mıyekuape Öğretmen Enstitüsü Dil ve Edebiyat bölümünü kırmızı diploma ile bitirir.

Adıge Bilimsel Araştırma Enstitüsü müdürü Vodejdeko Hacemat 1950 yılında onu enstitüde çalışmaya davet eder.

Burada yaşamının bağlı olduğu Adıge dili üzerine çalışmaya başlar.

Vuçıjıko  ünlü Kafkas dilbilimcisi N. F. Yakovlev ve filoloji dilbilimdalında Prof. Dr. G. F. Turçaninova ile birlikte de çalışır.

Vuçıjıko'nun hayatındaki önemli olaylardan birisi de Gürcüstanda Tifliste Devlet üniversitesini okuması ve burada Gürcistan bilimler akademisinde üç yıl süreli mastır yapmasıdır.

1967 yılında 'Çerkescenin çekim sistemi' üzerine kandidatlık tezini verir. 

1969 yılında ise aynı konulu kitabını yayınlar.

Vuçıjıko 1989 yılında Moskovada 'Çerkescenin temel sözdizimsel yapısı' temalı doktora tezini verir.

Vuçıjıko dilin tüm alanlarında araştırmalar yaptı; Çerkesçe fonetiği, leksikolojisi, Adıge yazın diline kaynaklık eden lehçeler, grafik, imla, noktalama-işaretleme, terminoloji  konularında pek çok çalışması vardır.

Fakat üzerinde en çok durduğu, çalışmalar sunduğu konu, Çerkescenin morfolojisi ve söz dizimidir. 

Vuçıjıko aynı zamanda Çerkesce gramatiği üzerine de çalışmalar sunmuştur.

1950 yılında 'Çerkesce gramatiğinde ihtiyaç duyulan şeyler' ve aynı yılın 12 aralık tarihinde Nemıteko Yusufla birlikte 'Çerkesce gramatiği konusunda bilimsel ve okul programı bazında ciddi eksiklikler'  isimli çalışmaları yayınlandı.

Zekoğu Vuçıjıko'nun leksikoloji dalında yaptığı derin analizlerden bazıları ise (1972 yılında yayınlanan Çerkesce-Rusca sözlük üzerine) 'Çerkesce-Rusca sözlük içeriği ve yapısı',  (1994 yılında yayınlanan)  'Çerkesce Leksikoloji. Durum ve Yapılması gerekenler'.

1960 yılında yayınlanan Rusca-Çerkesçe sözlüğün oluşturulma ilkeleri onun çalışmasıdır aynı zamanda bu sözlüğün ilk harflerindeki sözlük maddelerini de o kaleme almıştır.


Zekoğu Vuçıjıko aynı zamanda 1975 yılında yayınlanan Çerkesce-Rusca sözlüğün de oluşturulma ilkelerini tesbit eden kişidir.

1968 yılında Zekoğu Vuçıjıko'nun enstriksiyonu ile aralarında kendisininde bulunduğu yazarlarla birlikte 1968 yılında  Çerkesce'nin orfografik sözlüğü'nü yayınlar.

1989 yılında Vuçıjıku bu konu ile alakalı olarak Çerkesce orfografisinin daha da iyileştirilmesi için yapılması gerekenleri ele aldığı bir makale yayınlar.

Yukarıda adını andığımız orfografik sözlükte 15 bin sözcük yer alırken, kendisi 50 bin kelimeden oluşmasını planladığı Çerkescenin orfografik sözlüğünü yazmaya başladı ise de sağlığının elvermemesi sebebiyle tamamlayamadı.

Vuçıjıko'nun bu büyük çalışması yarım bırakılmadı, bu sözlük üzerinde Filoloji bilimdalında Prof. Dr. Bırsır Batırbıy ve  Kandidat Ançoko Suret çalışarak baskıya hazırladılar.

Bugün Adıge Sosyal bilimler araştırma enstitüsü tarafından basılmış olan üç ciltlik 'Adıgabzem Yizehef Guşıatl - Çerkesce Açıklamalı Sözlük' (1. cild 2010, 2. cilt 2012, 3. cilt 2013) de Zekoğu Vuçıjıko'nun 1983 yılında yayınladığı 'Çerkesce Açıklamalı Sözlük - yazımı ilkeleri' eserinde belirtilen esaslara göre oluşturuldu.

Zekoğu Vuçıjıko'nun Çerkes diline ilişkin çalışmadığı alan bulmak zor fakat en önemli çalışması, günümüz çağdaş çerkes gramatiğini oluşturmuş olması ve çerkes dilbiliminin kök salmasına olan büyük katkılarıdır.

Zekoğu Vuçıjıko bilimadamlığının yanısıra çok insancıl, Adıge xabzesini en iyi uygulayan kişilerden birisiydi.

Ünlü Çerkes dilbilimcisi, Zekoğu Vuçıjıko  14 Eylül 2009 tarihinde vefat etti.

ANÇOKO  Suret
Özet çeviri; AÇUMIJ Hilmi