Blogda Ara

11 Aralık 2012

Bütün Adıgeleri bir kılan destan


Kasım ayının sonlarında Nalçikte gerçekleştirilen uluslarası bilimsel konferans ‘Nartlara dair esatir. Bizi birbirimize yaklaştıran ve kardeş kılan destan’ ismini taşıyordu. Bu konferansı Adıge ulusu için çalışan enstitü, vakıf, dernek ve organizasyonlan oluşan 9 kurum organize etti. Bunlar arasında Kabardey-Balkar Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı, cumhuriyet Sosyal bilimler enstitüsü, Rusya Bilimler Akademisi Etnoloi ve Antropoloji Enstitüsü, Kalmık Yure’nin adını taşıyan Çerkes Kültür vakfı olan ‘Adıgeler’ isimli kurumda yer alıyordu.

Konferansın organizasyonunda RF. Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi Sorumlu temsilciliği idaresi destek oldu.
Rusyada yaşayan Adıge boyları haricinde Türkiye, Fransa, Kanada, Ürdün, Avusturalya ve Somalide yaşıyan Adıgelerin de temsilcileri katıldılar. Konferansa Cumhuriyetimizi temsilen Adıge Devlet Üniversitesi şarkı grubu ‘Jıvu’ ve üniversite çalışanı Paşte Madina katıldılar.
Nalçikten geri döndüklerinde Ğuçe Zamudin ile buluştuk.
Ğuçe Zamudin; ‘ -Benim düşünceme göre konferansın büyük bir önemi vardı. Bunu kanıtlayan şeylerden birisi ise konferansta sunum yapanlar ve katılımcılardır. Etkinlik Rusya Bilimler Akademisi Kabardey-Balakr Cumhuriyeti şubesi İnformasyon ve Yerel Yönetimler Enstitüsünde gerçekleştirildi.
Konferansın açılışı ve ardında tanınmış devlet, bilim ve toplumsal organizasyon çalışanları konuşmalar yaptılar İnternet vasıtasıyla yürütülen uluslarası ‘Nartların Hazineleri’ isimli projenin yöneticisi olan B. Taje Nart Destanları üzerine çalışanları konuşturdu. Bunlar arasında Türkiyedeki Konya ili vali yardımcısı Mustafa Altıntaş, İstambul Adıge Derneği başkanı Dumen Ümit, Sidney (Avustralya) Adıge Diasporası başkanı Camırze Alan, Pariste yaşayan belgesel rejisörü Vincent Mun, Adıgeyde yaşayan Yedıc Batıray ve başkaları yer alıyordu.
Konferansın planlanmış sunumlarında ünlü Nartologları dinledik. Bu kısımda söz verilenler arasında Paşte Madina ve ben de yer alıyordum. Benim sunumum ‘Jıvu’ grubunun söylediği-icra ettiği Nart destanları müzikleri üzerineydi.’ dedi.
SİHU Goşnağu
Adıghe Makh 11-12-2012
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi