Blogda Ara

12 Aralık 2012

İYİLİK VE KÖTÜLÜK BİR ARADA


Bir Adıge atasözünde ‘iyiliğin olduğu yerde kötülük te vardır’ deniliyor. Bu sözün içeriğini onaylamamak mümkün değil. Yaşam; dümdüz- pürüssüz bir şekle sahip, daimi mutluluk içerisinde sürem, ekleyecek veya çıkartacak bir şeye ihtiyaç duyulmayan bir şey değil. Ona dahilde olmak istiyor, bazende haricinde kalmayı arzuluyor, beklediğin veya hiç ummadığın şeylerle san uyan ve hiç kendine yakıştıramadığın şeylerle karşılaşıyorsun.
Evet, zaten bu yüzden ‘Yaşam – güçlü mücadeledir’ deniliyor. Bu mücadeleler arasında iyi ile kötünün mücadelesi de var. İyiliğe he kötülük karşı duruyor onunla rakabet etmiyor mu? 
Kat Tevçoj yeni yayınladığı kitabını buna işaret eden bir isimle ‘шIумрэ емрэ яныбжьыкъу – İyi ve kötünün gölgesi’ bastı. Eser 2012 yılında 500 nüsha olmak üzere Adıge Cumhuriyeti Kitap Basımevi tarafından yayınlandı. Üzerinde şüphe duyulmayacak şey; üyülik ve kötülüğün istesekte istemesekte  yaşamda belli yeri var.
Kat Tevçoj Rusya Federasyonu Devlet ressamı, Adıge Cumhuriyeti Devlet ödülü sahibi, farklı yıllarda yaptığı resimler dolayısıyla Macaristanda Mikloş Kalpar, Krasnodar Eyaletinde Nikolay Ostrovske ödüllerini kazandı. Tevçoj bir sanat dalında eser vermekle yetinmez oldu, 15 yıl çncesinden başlayarak ayrıca yazmaya da başladı. ‘Adıge Mak’ gazetesi ve ‘Zekoşnığ’ dergisinde ilgin yazıları-eserleri yayınlanıyor. Ardından Rusca olarak kendi sanatsal yaşamı ve hayatına ilişkin kitabı yayınlandı. Çerkesce olarak sanatsal niteliklere sahib edebi eserlerinin yer aldığı iki kitabı farklı yıllarda basıldı. Ressam, gazeteci yazar olan Kat Tevçoj’ün ilginç stili ve akıcı yazın diline ilgi duyanlar eserlerine ulaşır oldular.
Bu günse biz Kat’ın yeni kitabı  ‘шIумрэ емрэ яныбжьыкъу – İyi ve kötünün gölgesi’ni size kısaca tanıtmak istiyoruz. Bu eserde ‘шIумрэ емрэ яныбжьыкъу – İyi ve kötünün gölgesi’ simli roman, ‘джэф- soluk (ÇN. pastoral renk anlamında)’ isimli uzun öykü, ‘ПкIэгъуас – Kurum (ÇN;Ocakta, sobalarda olan)’, ‘Аужырэ оркъ- Son Vork’ isimli öyküleri yer alıyor. Tüm bu eserler ise yaşamın kendisinden kçk buluyorlar.Yazarın dedesinin konukevini ziyaret eden yaşlıların anlattıkları haberlerin-çykülerin yazarın düşünce ve kurgulamaları ile şekillenmiş hallerinden oluşan düzyazı türü eserler. Yazılarda Kat Tevçoj’ün yaşamı keskin-tahlil edici bakışları yanısıra bunları aktarabilen ve kendisine çeken nitelikte bir yazar. İyi-temiz düşünce ve duygulara insanı yönlendiriyor. Yazar insanın daima iyiye yöneldiğini, iyiliği aradığını ve her zaman iyiliğin kötülüğe üstün geldiğine bizleri ikna ediyor. İnsancıllık, erlik-yiğitlik, iyilik, adalet zorluklarla karşı karşıya kalsada  doğruluğun altta kalacak ve yokedilebilir olmadığı kitapta ana düşünce olarak ortaya çıkıyor ve zorluklara düçar olan insana Allah her zaman layığını bulduruyor. Kat tevçoj bunları aydınlatırken iyiliğin iyilikle karşılık bulduğunu da kitabında altı çizerek dillendiriyor.
MAMIRIKO Nuriyet
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 12-12-2012