Blogda Ara

19 Nisan 2012

ADIGE MÜZİĞİ DUYARSAK ...


Adıge Cumhuriyeti semfoni Orkestrasının Mıyekaupede verdiği konser Ulusal sanat alanındaki gerçekleştirilen gelişmeleri sergiledi. Adıge Müziğinin duyuluyor olması bizi düşüncelere sevketti.
Dünya çapında ödüllere sahip olan L’ıhuraye Zarina Adıgekalede doğdu ve yetişti. Adıge kaledeki Çocuk Sanat Okulu ve Cumhuriyet kolejinde okudu. Rostov Devlet Konservatuarında sanatsal gelişimini ilerletti. Fortepiano ile seslendirdiği eserler genelde klasiklar arasına girmiş yapıtlardan oluşuyor.

Filarmoni Semfoni orkestrası ile Birlikte L’ıhuraye Zarina konser verdi. A. İ. Haçaturyan’a ait ‘Spartak’ isimli semfonik suiti fortepiano ile seslendirdi. Geceyi yöneten Müzik Eğitmeni İrina Şilko’nun ifadesine göre L’ıhuraye Zarinanın yeteneği insanı alıp götürüyor.
L’ıhuraye Zarine; ‘- Öğretmenlerim, beni sanata teşvik eden insanların konser salonunda bulunmaları beni memnun etti. Filarmoninin genel müdürü Hot Zavur,  Semfoni orkestrası sanatsal yöneticisi Petr Şahov, yönetmen Grigorıy Mikhaylov ve diğer müzisyenlere gazete vasıtasıyla teşekkür ediyorum.’ dedi.
Hot Zavur’dan edindiğimiz bilgiye göre L’ıhuraye Zarine Rosstov-na-Donu kentinde çalışmasına rağmen Adıgeyle olan ilişkileri daha sıkı olmaya devam ediyor. Düzenlenecek gecelere daha sık katılacak.
L’ıhuraye Zarine; ‘- Mıyekuape’de Adıgey’in kompozitörlerinin yazdıkları eserleri içeren bir konser vermek istiyorum. Kompozitörlerimizin eserleri ile onurlanmamız gerekiyor.’ dedi.
Semfoni orkestrasının verdiği konserin ikinci bölümü Rusya Kompozitörler Birliği üyesi Ğot Aslanın bestelediği eserlerin seslendirmesi ile devam etti. Orkestra eşliğinde fortepiano için bestelediği eserler konser salonunda yankılandı. Ğot Aslanın semfoni orkestrası için düzenlediği Tarihi Adıge Şarkıları izleyiciler tarafından büyük beğeni kazandı. Orkestrayı uzun zaman alkışladılar.
Adıgey Cumhuriyeti Onursal Sanatçısı, Orkestra Yöneticisi Grigoriy Mikhaylov’un konserin ilgi çekici olmasını sağlamak için yaptığı çalışmalar takdir ediyor ve yönetmenden böylesi müzikleri daha çok bizlere dinletmesini arzuluyoruz.
YEMT’ITL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
19-04-2012