Blogda Ara

20 Nisan 2012

Ulusları Birbirine Yaklaştıran Merkez


Adıge cumhuriyeti Filarmoni’si 40. kuruluş yılını kutlarken geçmişte gerçekleştirilenlere göz atıyoruz. Rusya Federasyonu Onursal Kültür Çalışanı, Adıgey Cumhuriyeti  Sanat Onursal Çalışanı  ünvanlarına sahip Adıgey Cumhuriyeti Filarmoni Genel Müdürü Hot Zavur ile yaptığımız sohbetten bir kısmını siz gazete okuyucuları ile paylaşıyoruz.
KURULUŞU
1962 yılında Krasnodar Eyaleti Filarmonisinin bir şubesi Mıyekuape’de açıldı. Ardından 1972 yılında Krasnodardan ayrılan bu dal ile Adıgeyin filarmonisi oluşturulmuş oldu.
YÖNETİCİLER
1964-1972 İ. L. Gorelikov
1972-1973 T. A. Hağundeko
1973-1974 M. A. Bısıc
1974- 1975 V. D. Şahanov
1975-1980 İ. L. Gorelikov
1980-1993 Z. Ts. Hot
1993-1996 A. M. Tl’ıhuç’
1996-1997 A. Kh. Nehay
1997-1999 A. M. Tl’ıhuç’
1999-2007 A. S. Açumıj
2007 yılından günümüze kadar Z. Ts. Hot
FİLARMONİDE ÇALIŞAN GRUPLAR
Filarmonide çalışan sanatsal gruplar Adıgey Cumhuriyetinin övünç kaynaklarıdır.
Devlet Semfoni orkestrası, Rus halk müziği grubu ‘Russkaya Udal’, kukla tiyatrosu ‘Dışe Koşın’,  estrada ansamblesi ‘Oşuten’, Rus halk müziği enstrümantel grubu ‘Otrade’, Oda orkestrası, Çocuk filarmonisi vb. Filarmonide çalışmaktadır. Ayrıca Filarmoni küçük salonunda sanat geceleri, konserler de verilmektedir.
BAŞLICA GÖREVLERİNDEN....
Hot Zavur’un belirttiğine göre başlıca görevlerinden birisi Soçi’de Gerçekleştirilecek olan olimpiyat oyunları ile ilişkili etkinliklere katılmaktır. Filarmoni klasikleşmiş eserlerin, halk sanatını zenginleştiren yapıtların insanlara ulaştırılmasına çalışıyor.
BAŞLANGIÇ...
Başlamak, başlangıç her zaman için zor . Filarmoninin ilk çalışanları, çalışmaları ünlü oldular. Şarkı yazarı ve şarkıcı Semegu Goşnağo halk sanatımızda gözardı edilemeyecek derinlikte iz bırakan bir yol açtı. Adıge Devlet Dans ansamblesi ‘Vorida’, çocuk grubu ‘Buratina’ ve diğerleri de insanların unutamadığı çalışmalar yaptılar.
Filarmoni’nin kırkıncı kuruluş yıldönümü anısına çıkartılan kitap resimlerle süslenmiş. Fotoğraflara baktıkça tarih, geçmiş gözler önüne bir daha geliyor.
Semegu Goşnağu,  Mariya Marçenka, Heşh Kazbek, Derbe Aslan, Şevoj Roz, Tletserıko Kim,  Andzereko Çeslav, Hocaye Marzıyet, Kule Amerbıy vd. ilkler arasında yer alıyorlar. Ardından kültürümüzü sanatımızı daha ilerilere taşıyan pek çok sanatçıda var.
1980 yılında filarmonide çalışan Sergey Belikov Rusya Onursal Sanatçısı oldu ve ülke genelinde şöhret kazandı. Bece Dzehan’ın Rusya Federasyonu Onursal Sanatçısı olduğunu gösteren belgeleri Vlademir Putin Moskova’da kendisine verdi.
Koşbaye Valentina, Met Janna, Anatolıy Şipitko, Petr Şahov, Haçeko Alıy gibi diğerlerinide Mıyekuapee görüyoruz.
Bunların yanısıra Filarmoniye gelen Rusya çapında tanınmış sanatçılardan da bahsetmeyi gerekli görüyoruz. Bunların arasında; Lev Leşenko, Vahtang Kikabidze, Anatolıy Soloviyanenko,Yuriy Silantiyev, Yusif Kabzon, Şirvani Çalayev, İon Suruçan vd. yer alıyor.
Son yıllarda Aleksandr Zaharov, Sergey Zaharov, Aleksandr Dedov, Maya Barkovskaya, Lübov Kazarnovskaya, Anatolıy Yarmelenko ve başkalarını da filarmonide gördük.
BULUŞMA YERİ
Adıgey Cumhuriyetinde konserler ve toplumsal öneme haiz toplantılar hep filarmonide gerçekleştiriliyor. Ünlü artistlerimiz Nehaye Tamara, Kuşeko Sim, Neçes Ancelika, Tl’ıbzıvu Aslan, Dzıbe Muhammed, Mamğet Lene, Afeş’eğo Faine, Sihu Stanislav vd. hep filarmonide konser veriyorlar.
Kompozitör Nehaye Aslan’ın yazdığı ilk Adıge Operasıda filarmonide icra edildi. Dünyaca ünlü sanatçılar, kardeş Cumhuriyetlerimizin sanatçıları Krasnodar eyaleti sanatçıları flarmoninin devamlı konukları arasında. Örneğin yakında Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin ünlü sanatçıları, aynı zamanda  Adıgey’in verdiği nişanlarada sahip Tute Zavur, Sekure Olga, Thağelıc Svetlane,Nefış Çerım, Losan Timur vd. katılacağı bir konser verilecek.
YEMT’ITL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 20-04-2012