Blogda Ara

28 Kasım 2012

Meretıko Dolet – IЭПЭIАС


Adıge Cumhuriyeti Devlet (sanatçısı) Ressamı Meretıko Dolet 1929 yılı kasım ayında Şevcen rayonundaki Hakurenehable köyünde doğdu. Adıge ulusunun karşılaştığı fırtınalı yılları Doletin babası olan Meretıko Muhacır şahsen yaşadı. 1943 yılında ailecek Mıyekuapeye taşındılar. Savaş süresince yeni yetme genç olan Dolet, Frunze isimli fabrikada iş tezgahı başında çalıştı. Savaşın ardından okulu bitirdi. Yaşıtlarına kıyasla yaşamış olduklarına rağmen Meretıko arzularının doğrultusunda  sanat yoluna doğru yönelir.
Meretıko Dolet 1955 yılında Moskovaya Sanat okulunda öğrenim görmeye gider. Ardından V.İ. Surikov Sanat Yüksek okulunda  üniversite öğrenimini tamamlar. Üniversiteden mezun oılduktan sonra Moskovada ailesi ile birlikte 25 yıl yaşar. Fakat nerede yaşıyor olsada Adıge yurdunnu unutmaz, gelmeden uzun vakit geçirmezdi.
Meretıko Dolet 1973 yılında SSCB Ressamlar birliğine alınır. Moskovada yaşıyor olmasına rağmen Adıgeyin sanat yaşamında da aktif olarak çalışmalarda bulunur.
1967-1972 yılları arasında yedi cilt olarak derlenen ‘Adıge Eposu Nartlar’ın resimlerini yapar, tüm kafkasyada yaşayan ulusların kahramanı ‘Savsırıko’ karakterini resimler. Aynı dönem içerisinde yayınlanan ‘Adıge Pşıseleri’ isimli eserinde resimlemesini yapar.
Yetmişli yıllar Meretıko Dolet için önemlidir. Bu yıllarda Mıyekuape’de büyük eserler ortaya koyarak tüm Adıge dünyasında ün kazanır. ‘Haçeş’, Mıyekuape şehir garı, Müzik okulu, ‘Dostluk Fabrikası’ vb. pek çok yeri büyük resimleri ile süsler. Bütün bunları Moskovadaki işi ile aynı zamanda becerebilme maharetini de gösterir.
Seksenli yıllarda da Mıyekuape’nin güzelleştirilmesi çalışmalarına etkin olarak katılır. Mıyekuape kent parkı girişinin düzenlemesini yapar. Kentin Krasnodardan girişine ‘hoşgeldiniz yazılı’ 13 metre yüksekliğinde içerisinde Mıyekuape isminin Mıye ‘Elma’dan türediğini işaret eden elmaların bulunduğu büyük monumenti yapar.
Meretıko 1992 yılında Cumhuriyet Gençleri için seçilecek sembolüde hazırlar. Aynı yıl içerisinde Meretıko Dolet’e ‘Adıgey Devlet (sanatçısı) ressamı’ ünvanı verilir. Adıgeyde gerçekleştirdiği bütün bu farklı çalışmalarından dolayı 1996 yılında Solovoyev Kardeşler ödülünü kazanır, aynı zamanda Adıgeyin Başkentine sağladığı monumental görünümden dolayıda ödüllendirilir.
Ünlü, maharetli ressamın sanatının kçkünde milli öğeler yoğundur; ulusal desenler, milli destanlar, gelenek ve görenekler vs. Doletin her bir eserinde Adıge ulusunun tarihteki yaşamından bir parça-kesit gözler önüne seriliyor, eski adıge evleri, hasırlar, konukevleri vs. bütün eserlerinde iyi bir düşün yapısına sahip olduğu ve bunu sergileyebilecek maharet ve yeteneğe de sahip olduğunu görüyoruz. Meretıko Dolet çok konuşmayan çok işleyen kimselerdendi. Kendi ulusu olan Adıgelere ve içerisinde yer aldığımız Rusyaya samimiydi, yurt sevgisini her ikisine eşit bir şekilde paylaştırmıştı, kendisinden geride kalan eserler bunun kanıtıdır.
MAMIRIKO Nuriyet
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 28-11-2012