Blogda Ara

19 Mayıs 2012

Çerkesya Meclisinin Devlet Başkanlarına yönelik yazdığı çağrı metni


Hiç Kimse Bize Destek Olmuyor
Rusyanın bize savaş açmasından itibaren hiç bir devlet Kafkas milletlerine destek olmadı. Bizimle müttefik olarak bize yardım edeceği umudu ile Türk Padişahına defalarca elçiler gönderdik, O’nun bize herhangi bir faydası olmadı. İrana elçi gönderdik, en son yöneldiğimiz Mehmet Ali Paşa da başkaları da bizi anlamadı.
Çerkesyanın elçilerinin vazifesi Rusyanın bize açtığı savaşta durumumuzun ağırlaştığını diğer ülkelerin yöneticilerine bildirmekti. Dinimizde gelenek-göreneklerimizde birbiri ile örtüşmüyor. Bu sebeple mi Rusya bu kadar bize saldırıyor? Herkes Rus generallerinin ikiyüzlü olduklarını, askerlerinin merhametsizliklerini bilmeliler.
Adıgeleri yoketmekte kimin ne gibi çıkarı var? Adıgelerle alakalı herşeyi bilmeliler.
Bizim üzerimize çok defa binlerce Rus askeri saldılar, amaçları bizi çevirip elimizi ayağımızı bağlamak. Bizi bitirdiklerinde sizinle savaşacaklar. Biz sadece kendi başımız için savaşmıyoruz. Bizi ele geçirdiklerinde Türkiyeye de ulaşacaklar, orada da durmayacaklar daha da ileri gidecekler – işte bu yüzden şimdi bize destek olmalısınız.
Elçilerimizi bunları size söylemeleri için gönderdik, fakat onların sözlerini kimse anlamadı, kimse de bizim hatrımızı görmedi. Bizi anlayarak savaşımıza iştirak etselerdi, Sultan pek çok sert askerinde başı olurdu!
Dünyada Rusya dışında da pek çok devlet var. Biz Adıgeler olarak Rusyadan çok daha büyük çok daha güçlü devletler olduğunu da biliyoruz. İngiltere ve Fransanın zor duruma düşen halkların yanında yer aldıklarını biliyoruz. Ama onların da ne merhametleri ne de yardımları bize ulaşmıyordu. Eğer biz Adıgeler yanlış isek, İngilizler de Fransızlar da bize destek olmasınlar. Ülkemiz Rusyanın bir parçasıymışcasına Avrupada çizilen haritalarda gösteriliyor, bundan da haberimiz var. Ardımızdan entrikalar çevrildiğini de biliyoruz. Rusya ile Türkiye kendi aralarında bizimle alakalı kararlar alıyorlar, anlaşıyorlar, birisi elinde bulunmayanı diğerine veriyor, akıllarına bize sormak bile gelmiyor. Rusya Avrupaya biz onların esiriymişiz, hepimiz haydutmuşuz, merhamete layık değilmişiz, hiçbir kanun ve adete bağlı değilmişiz gibi söylüyor. İngilizler büyük bir uluslar, bizi anlayacaklarını umuyoruz, Ama biz haydut isek, hiç bir kanuna uymayan haydutlar isek bizim hatrımızı görmesinler hatta gözleriyle dahi bize bakmasınlar.
Sultan ile biz sözleşmiştik fakat o bizim ardımızdan Rusya ile anlaştı da bizim yanımızda yer almayacak. Rusyanın bizimle savaştığını bile bile Sultan gizli gizli Rusya ile ilişkiye geçiyor ve anlaşıyor; elinin altında tutmadığın hakkında nasıl karar verebilirsin?  Satılacak, ezilecek esir değiliz değiliz biz. Doğruyu söylemek gerekirse  birbirimizden ayrıldık, pek çok konuda anlaşamıyoruz, bir karar etrafında toplanamıyoruz – işte zaten bütün başımıza gelen olumsuzluklarda bundan çıkıyor. Fakat Biz özgürüz, savşımızda özgürlüğümüz için ve hürriyetimizi yabancıların eline verme muradımızda yok.

Çerkesya Meclisinin
Devlet Başkanlarına yönelik yazdığı çağrı metninden  

Çev. AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 19-05-2012