Blogda Ara

21 Nisan 2012

Bizimkisi bir görüş değil, sadece yalın gerçek


Adıge (Çerkes) olmak, üzerinde tartışıp oylamalar yapılacak, acaba öylemi olsa böylemi olsa denilecek bir görüş falan değildir.

Güneşin güneş, ayın ay, dünyanın dünya, Türkün Türk, Lazın Laz, Abazanın Abaza olması gibi bir şeydir.
Bunun ikinci bir şıkkı yoktur.

Ya Adıgesinizdir ya da değilsinizdir.

Eğer değilim diyorsanız zaten sizinle herhangi bir işimiz yok. Sizden bekleyebileceğimiz tek şey kurumlarımızdan elinizi eteğinizi çekmenizdir.

***

Bu konuda azınlık, çoğunluk, oylama vs. söz konusu bile değildir.

Tüm Türkiyedeki Adıge (Çerkes) kökenliler, oybirliği ile Türk olmaya karar verse, Türkleşseler bu Çerkeslerin Çerkes olduğu salt gerçeğini değiştirmez. Böylesi bir durumda söylenilebilecek tek şey, bu gün de, yarın da, bin yıl sonra da Türkiyedeki Çerkesler Türkleşti demekten öteye geçemez.


Yine aynı şekilde, hatta tam tersine Türkiyedeki tüm Türkler, tüm Abazalar, tüm Çeçenler, tüm herkes oybirliği ile Çerkes olmaya karar verse dahi bu konuda en fazla söylenebilecek şey Türkiyedeki Türkler, Abazalar, Çeçenler vs. Çerkesleşti demektir.

Yoksa bunun dışında Türkler, Abazalar, Çeçenler vs. Çerkestir demek abesle iştigaldir.

Hele hele eşyanın tabiatına aykırı bir şekilde politika, siyaset, fikir çıkarımı yapmaya çalışmakta malayaniden öteye geçen bir şey değilidir.

***

Biz oylama yaptık, biz demokratik olarak hareket ettik vs. vs. külliyen yalandır. Bu konuda oylama yapılamaz. Seçim yapılamaz.

Biz milliyetimizi seçme özgürlüğüne sahip değilmiyiz diyerek sorulacak olursa;

-Evet, milliyetinizi seçme özgürlüğüne sonuna kadar sahipsiniz. Hatta yeni bir millet oluşturma özgürlüğüne bile sahipsiniz. Mesela isterseniz Türk olabilirsiniz, kendinizi Türk diye tanımlayabilirsiniz. İsterseniz tamamen yeni bir millet olarak dahi ortaya çıkabilirsiniz. Mesela bazılarının istediği Nart, Zart-zurt isminde bir millet dahi oluşturabilirsiniz.

Zaten milletler de böyle oluşur. Bu işlemin bilimsel adı Etnogenez`dir.

Yeni oluşan milletler daha önceki milletlerin kendi öz niteliğini kaybetmiş kişilerinin kaynaşıp ortaya çıkarttığı yeni yapılardır.

Fakat bu yeni yapıda  artık siz Adıge (Çerkes) değilsiniz demektir.

Mesela Türkiyede yaşayan Türk milletinin etnogenezinde Rum, Ermeni, Bulgar, Boşnak, Çerkes, Kürt, Laz, Gürcü etmenleri de vardır. Fakat Türkiyedeki Türk milletinin oluşumuna katkı sağlamış  Türküm diyen bu insanlar Rum, Ermeni, Çerkes, Gürcü, Abaza vs. değillerdir.

***  

Bu konudaki seçim hakkı sadece bundan ibarettir.

Türkiye`de yaşayan tüm halklarla kaynaşıp yeni bir millet 'Türkiyeli milleti' oluşturacağız diyenlere kolay gelsin.

Abazayı, Çerkesi, Çeçeni falanı filanı karıştırıp bambaşka bir  Nart, Zart-zurt milleti oluşturacağız diyenlere de kolay gelsin.

Bunun kısa ve öz anlamı artık biz Adıge (Çerkes) olmayacağız demektir.

Bu konuda sonsuz seçime sahipsiniz. İstediğiniz şey ne ise o olun.      

***

Adıge (Çerkes) iseniz, Adıge (Çerkes)siniz.

Bu oylanılamaz, bu üzerinde oylama yapılacak bir konu değildir. Ya Adıgesinizdir, ya da değilsinizdir. Seçim bundan ibaret.

Gerçek bundan ibaret.

Diğer her şey  ise sadece diğer her şeydir.   

AÇUMIJ Hilmi