Blogda Ara

25 Nisan 2012

Temennimiz, Şanının Daha Da Artması


Adıgey Cumhuriyeti Başkanlığı ve Bakanlar Kurulu İdari İşler Amiri Vladislav Federov Adıgey Cumhuriyeti Filarmonisinin kuruluşunun 40. kuruluş yıldönümü etkinliğinde bir konuşma yaptı. Konuşmasında Filarmoninin farklı sanatsal gruplar ve farklı etnisiteler için bir merkez olmasının büyük öneme haiz olduğunu söyledi. Cumhuriyet Başkanı adına Filarmoniyi kutladı. Kuruma ‘Adıgeyin övüncü’ madalyasının verilmesinin  toplumsal önemi olduğunun altını çizdi. Adıgey Cumhuriyeti Filarmonisi Yöneticisi Hot Zavura Adıgey Cumhuriyetinin en önemli ödülü olan madalyayı verdi.

Filarmoniye Bağlı Semfoni Orkestrası Baş Şefi, Rusya Federasyonu Artisti Petr Şahov’a «Adıgey Cumhuriyeti Sanat Büyük Çalışanı» ünvanının verildiğini kanıtlayan belgeleri sunarak tebrik etti. Afeş’eğo Faine ile Sihu Stanislav’ın sunumunu yaptığı gecede semfoni orkestrasının seslendirdiği eserler yankılandı. Mamğet Lene, C. Rossini’nin eserini seslendirdi. Hanehu Adam ve Hot Zavur’un kurulmasında büyük emekleri geçen Ruskaya Udal orkestrasının seslendirdiği Rus halk şarkısını Galina Şkapintseva yüksek perdeden okudu.
Nalmes Ansamblesinin dünyaca tanınmasında filarmoninin katkıları oldu. Hocayeler, Basteler, Kuleler, Nemıtekoler, Barço Adam ve diğer artistler ün kazandılar. Adıgey’in adını sanat alanında yücelttiler. Kareografisini M. Kule’nin yaptığı İslamey oyununu  Nalmesin artistleri sahnelediler. Bu eserin sahnelenmesinde Dığu İrina, Berzec Diane, Şaguç Batıray, Aşıne Ruslan, Kule Aydemir vd. sanatçılar yer aldılar.
Dünyaca tanınan Nehaye Aslanın sanatsal Yöneticiliğini yaptığı İslamey Ansambleside çalışmalarına ilk filarmonide başlamıştı.  Geceye İslamey, Oşuten, çocuk ansambleleri, Adzerıko Çeslav, Nehaye Tamara, Kuşeko Sim, Neğoy Marin, Davute Susan, Jakşekule Marin, Hut Rustem, Ç’eraşe Eduard ve başkalarıda katıldı. Konserde Avrupa kültürüne girmiş olan eserler ve Adıgey’in kompozitörlerinin besteledikleri eserler seslendirildi.
Filarmaoninin başarılarını devam ettireceğine güveniyoruz.
YEMT’ITL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 25-04-2012