Blogda Ara

23 Mart 2012

ADIGEY CUMHURİYETİ PARLEMENTOSUNUN 20 YILLIK YOLU


Her millettin fertlerinin geçmişte uluslarının başından geçenleri, tarihi olarak dönüm noktası olan olayları bilmesi gerekiyor, işte o takdirde, yurt sevgisi daha pekişir güçlü olur.
Adıgey’in devletleşme yolunda attığı en önemli adımlardan birisi de genç Adıge Cumhuriyeti Parlementosunun 17 mart 1992 yılında kurulmasıdır. Milli Kütüphanede ‘Adıgey devleti; parlementerizmin kuruluşu ve gelişimi’ ismiyle açılan sergide Adıgeyde Parlementerizmin kuruluşu ve ilerleyerek gelişmesi hakkında bilgi veriliyor. Bu serginin hazırlanmasında Eyalet Bilgisi Bölümü çalışanı Kat Susan çalıştı.

Susan, tarihin bu dönemini gerektiği gibi gösterebilmek için son derece özen gösterdiğini belirtti. Bu konu ile alakalı kütüphanede yer alan pek çok materyal arasından en önemlilerini seçerek raflardaki yerlerini buldurduğunu da anlattı.
Adıgey Cumhuriyetinde Parlementerizmin yerleşmesinde parlamentonun ilk oturumunun (17 Mart 1992) büyük önemi olduğunu belirtti. Bu oturumda Cumhuriyetin tüm sembolleri seçildi. İlk parlemento başkanlığına L’ıuju Adam ve ikinci Başkan olarakta Yevgenıy Salov seçilmişti. Adıgey Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Carıme Aslan’ın cumhuriyetin kurulmasında, barış ve halkların ortak evi olan Adıgeyde, ulusların arasındaki arasındaki anlaşı üzerine kanunların-sistemin oluşturulması yönünde gösterdiği çaba ve başarılarına, sergilenen kitap, makale, gazete ve dergilerde yer alan materyaller şahitlik ediyor. Sergide Adıgey Cumhuriyeti Anayasası ve kanunların yayınlandıkları çeşitli bültenler de yer alıyor. Bütün bunlar Adıgey’in otonom yapıdan çıkıp Cumhuriyet yapılanmasına geçişini anlatıyor.
Adıgey Cumhuriyeti Parlementosu bu yirmi yıllık yolda Cumhuriyette güzel bir yaşamın, ülke sakinleri arasında çatışmaların çıkmaması, Adıgey’in rahat ve huzur mekanı olması için çalıştı.
Günümüzde de Adıgey Cumhuriyeti parlamentosu, tüm gücü ile  Adıgey Cumhuriyetinin köklerinin güçlenmesi, kendisi gibi ulusların ve Rusya ile birlikte ileriye doğru gelişmelerini sağlamak üzeredir.
MAMIRIKO Nuriyet
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 23-03-2012