Blogda Ara

24 Ocak 2013

Kafkasyanın en içten, en güzel gülen, özel yerlerin özel adamları!

Bu gün 24 ocak. Bir güzel gün daha yaşamımızdan eksiliyor.

Artık gazetede okumamalı, sadece eksilen günler değil, gazetelerde yazanlarda bazen can sıkmaya yetiyor.

Her şey diasporanın suçu. Sessiz sakin olsalar, konuşmasalar, miting yapmasalar, konsoloslukların önüne gitmeseler, kıpırdamasalar, hatta yok olsalar ne iyi olur.


Civciv çıktığı kabuğu beğenmezmiş. El kadar civcivden benim neyim eksik ki? 

Bende içinden çıkıp geldiğim diasporayı beğenmiyorum. Artık içinden çıkıp geldim ya beğenmeme hakkım var...Aynı civciv gibi....Saçlarımda biraz sarıya çalar. Hava hoş Rusyada esmer sayılırım ya ne ise...

***

Mıyekuape benim için özel, Krasnodardaki Severske Rayonu daha bir özel hele hele hayatımda hiç gitmediğim Psıbe çok çok daha özel. Bana Düzce’de özel.  Bunları her zaman hep öyle içten bir şekilde özel hissediyordum.

Bu günse yeni bir şey daha öğrendim. Ben de, çok özelmişim. Komşularımda çok özellermiş. Biz özeliz, özeliz.

Bize kimse benzemez. Hele hele başkanlarımız çok özeller, Kanıko çok özel. Thakuşıne’de özeldir herhalde. Henüz onun ne kadar özel olduğuna dair açıklamaları gazetelere düşmedi.

Acaba gazete okumayı bıraksak mı?

Türkiyedekiler, boşuna kıpırdamayın ses falan çıkartmayın. Zaten bütün her şey sizin yüzünüzden oluyormuş! Siz ne kadar acaipmişsiniz! Nerede ise ben bile inanacağım.

***

Geçen yıl Rusya’da başkanlık seçimleri oldu. Bütün dünya seçim sonrasında yaşananları izledi. Moskovada sokaklara binlerce, onbinlerce, yüzbinlerce insan döküldü. Taraf, bitaraf demeden herkes bir taraftaydı. Sayıları yüzbinleri buluyordu.

Mitingler yaptılar, yürüdüler. Pek çok değişikliğin fitilini ateşlemiş oldular.

Kanunlarda değişiklikler yapılması yoluna gidilmeye başlandı.

Henüz unutulmamış, bölgelerin etnik cumhuriyetlerin başkanlarının seçiminin direk halk oylaması ile yapılmaktan vazgeçilmesi kararının  dumanı tüterken, birden bu dumanın bertaraf edileceği Rf. yöneticilerince beyan edildi, ilgili düzenlemelere seçim sonuçlarının açıklanmasının hemen ertesi günü başlandı.

Kanun hazırlandı.

Artık bölge, eyalet ve cumhuriyet başkanları yeniden halk tarafından seçilecekti.  Böylece belkide ileride sokağa dökülmüş yüzbinlerin karşısına bakın bütün bunlar sizin seçtiğiniz yerel yönetimlerin suçu diye çıkılabilmeye de zemin hazırlanacaktı. Belki de bambaşka bir sebebi vardı.

Sebebi neysede bilemiyorum, ama artık mevzuat değişmeye başlamıştı.

***

Kafkasyada yaşayanlar olarak çok özeliz. Dağıstan, Çeçenistan, İnguşetya, Kabardey-balkar cumhuriyetleri çok özeller, yaşayanlarıda özeller. İçinde bulundukları şartlarda çok özel. Başkanları da özel.

Bazen hepsi bir arada, bazen tek tek defalarca merkeze  müracaat etmişler. Biz özeliz. Biz çok özeliz, bizim cumhuriyetlerimizin içinde bulunduğu durum çok özel. İç dengelerimiz de çok özel. Bize bu kanun işlemesin. Bizim cumhuriyetlerimizde devlet başkanlarını halk seçmesin. Bizde öp-özel dengeler var. Biz bu dengeleri en iyi gözetenleriz. Biz özeliz, bize bu kanun işlemesin diye arzuhalde bulunmuşlar.

Kanıko’da çok özel... Kabardey-balkar cumhuriyeti çok özel. İşte bu yüzden Kanıko izvestiya gazetesine açıklamada bulunmuş ‘Bırakın başkanı, rayon, köy yöneticileri bile halk seçimiyle gelmemeli, onları bizler atamalıyız.’ demiş.

İnguşetya’da Yevkurov'da çok farklı düşünmezken Dağıstan veyahutta Karaçay-çerkes onlardan aşağı kalır mı? Çeçenya, Osetya derken Adıgey özel oldukları için bu özel durumun devamını arzuladıklarını ısrararla dile getirmişler.

***

Kuzey Kafkasya’nın yedi özeline, yedi incisine Moskova’da miting yapan 100 bin kişi ne ki? Belki de  tam tersine bu yüz bin kişi için kafkasyanın yedi incisini elinde tutan yöneticiler nasıl seçilirse seçilsin önemli değildir.

Diaspoara’dakiler sizde miting falan yapmayın.

Belki de bütün bunlar sizin yaptığınız bu mitingler yüzündendir. 

Sizde özelsiniz yani, Rusyada yönetim şeklinde düzenlemeler yapılmasına sebep olan mitinglerde yer alan yüzbinlerce kişinin sesinden daha etkili sizin sesiniz.

Baksanıza Moskovada sokaklara dökülen yüzbinlerin sesi Kafkasyadaki başkanların bakış açısını zerre kadar değiştirememişken sizin mitinglerinizin Rusyada olan her şeyi  bizim aleyhimize çevirebildiğini söyleyen çok özel insanlarda çıkabiliyor. 

Zaten bu yüzden Kuzey Kafkasyadaki cumhuriyetlerin başkanlarının Rusya’nın tüm diğer bölgelerinin aksine halk tarafından seçilmemesi söz konusu olabilir, siz çok özelsiniz yani. Bununda sebebi muhakkak sizin yaptığınız mitinglerdir.

Bir durun, miting falan yapmayın. 

Tamam kabul ediyoruz siz de özelsiniz. Hem de çok özelsiniz.

Özel olmak ne kadar güzel!

Lütfen yukarıdaki İzvestiyada çıkmış fotoğrafa göz atarmısınız. Kafkasyanın en içten, en güzel gülen, özel yerlerin özel adamları karşınızda.. Gülümsemeleri ne kadar da içten.

Özeliz biz, özel beee!