Blogda Ara

26 Ocak 2013

Yeni dalga, yavaş yavaş yeniden dalgalanmaya başladı....


Son yıllarda yakın kuzeyimizde yeni bir dalga başladı.

Özellikle Krasnodar ve Stavropol eyaletlerinde bu hareket kendisini hissettiriyor.

Hatırlarsınız, geçenlerde  Krasnodar Eyalet valisi Kazaklardan oluşan birliklerin polislere yardım etmesi üzerine bir karar almıştı. Konuşmasında ‘Biz daha önceleri Stavropol’ün aramızda filtre olduğunu düşünüyorduk. Yanılıyormuşuz.’diyerek açıklamıştı.


Ardından gelen günlerde, Adıgeler ve Ermenilere karşı bu sözü kullanmadığını açıklamak zorunda kalmıştı.

Her ne kadar Krasnodar Valisi Tkaçev bunun sebebini  net bir şekilde açıklamamışsada artık Kazak birlikleri Krasnodar içerisinde polis kuvvetleri ile birlikte devriye geziyorlar.

Hatta son günlerde Tkaçev Kazak devriye birliklerini travmatik silahlarla silanlandırma kararı aldığını da bildirdi.

 ***

Bu gün (26 Ocak) ise Rusya genelinde bazı kentlerde ‘Stavropol Kafkasya değildir’ şeklinde mitingler düzenlendi.

Rusya federasyonunda son seçimlerin ardından sokaklara dökülen yüzbinlerce kişiden oluşlan mitinglerin ardından Hükümet bazı reformlara gitmişti.

Bu reformlardan biriside parti kurulmasına dairdi. Yeni düzenlenmelerle bir kaç yüz kişi bir araya gelerek parti kurabilir hale getirilmişti.

Bu düzenlenme ardından yüzlerce partinin kurulması mümkün olabilecekti. Böylece en ufak grupların dahi partileşmesi için sağlanan bu kolaylık sayesinde meclise girememiş muhalif görüşlerin ufak ufak siyasi yapılar halini almasınında önü açılarak ciddi  yapılanmaların oluşması da bir şekilde zorlaştırılmış oluyordu.

Rusya genelinde henüz gereken resmi müracaatını yapmamış ‘Yeni Güç’ isimli parti bir miting dizisi gerçekleştirmek istedi.

Mitinglerin ortak teması Stavropol’ün Kafkasya olmadığıydı.

Kafkasyada Stavropol Eyaleti merkezi Stavropol ve Nivınnomısk’ta bu mitingleri yapmayı planlıyan ‘Yeni Güç’ partisi taraftarları ve yöneticileri arasından bazılarının göz altına alındığı basına ulaştırıldı.

Bu mitinglerin amacının ise Stavropol Eyaletinin Kuzey Kafkasya Federal Bölgesinden ayrılmasının sağlanması ve Kuzey Kafkasya ile Orta asyalı halkların Stavropol eyaletine göçlerinin engellenmesi- düzenlenmesi üzerineydi.

Rusya'nın diğer bazı büyük Moskava, Petersburg, Murmansk, Krasnoyarsk, Yekaterinaburg ve Ural Kamenski gibi kentlerinde de bu eylemi destekler piket eylemleri yapıldı.

***
Bu gün Stavropol Kafkasya değil diye eylem yapanlar ne demek istiyor, bu anlaşılması zor bir şey.



Ülkeyi bölmek mi istiyorlar belli değil. Stavropol Kafkasya değilse, Kafkasyalılar Stavropola gitmek için özel izin almalılarsa, seyahat özgürlüğü hak getire..

Bakalım hayırlısıyla....

Dün Tkaçev, bu gün Stavropol derken..... Belkide Kafkasyayı bu aşırılıkçı ırkçı yaklaşımlar Rusyadan bölüp atmaya çalışıyor...


Bakalım hayırlısıyla....