Blogda Ara

23 Haziran 2012

PŞINENİN SESİ YÜKSELDİ


Çeraşe Tembot’un doğum gününe az kaldı. 2012 yılının 16 ağustosunda Çeraşe Tembot yaşasaydı 110 yaşında olacaktı.
Anma etkinlikleri çerçevesinde Yazarın adına açılmış bulunan müzede devamlı çeşitli faaliyetler gerçekleştiriliyor. Bu faaliyelere Çeraşe Tembotun eserlerine hayran olanlar, kültür çalışanları, öğrenciler, öğretmenler katılıyorlar.
Müze çalışanlarıda ziyaretçileri güleryüzle karşılıyor müze içerisinde açıklamalı anlatılar sunuyorlar.      
Haziranın 14-ünde düzenlenen etkinlik Çeraşe Tembotu sevenler tarfından uzun  süre unutulmayacak. Çeraşe Tembot müzesini çeşitli gruplar ziyaret ettiler.
Bunlar; Adıge Cumhuriyeti Gaziler Birliği üyeleri (12 kişi) ve Çereaşe Tembot’un hemşerileri köylüleri, koşhablelilerdi. Bu ikinci grup oldukça kalabalıktı. Öğretmenler, öğrenciler, kütüphaneciler, kitapseverler, Rayon Milli Sanatlar Merkezi çalışanları ve diğerleriydi.
Müze bilimsel çalışanlarından Yunaliye Zarema Çeraşe Tembotun yaşamı ve sanatı hakkında katılımcıları aydınlattı.
Tembot’un ‘Mutluluk yolu – насыпым игъогу (Rusca Doroga k sçastyu ismiyle de yayınlanmıştı) (*)’ eserini okumuyanımız, duymayanımız, bunun sahnelenmiş şekline bakmayanımız var mı? Böylesi birine rastlamak oldukça zor.
Bu eser yaşamın geniş yolunda iyi bir nasip sahibi olmak için en gerekli olan şeyler üzerine kaleme alınmıştı. Bu büyük soruya Çeraşe Tembot cevap verdi. Romana layık olduğu değer verildi.  Bu roman SSCB Devlet ödülü (**) kazandı. Bunun yanısıra büyük insan kitlelerinin, çifçilerin, eğitimli-öğrenimli kimselerin, öğrencilerin, yaşlıların, gençlerin bu esere verdiği kıymette bu ödülden daha az değil.
Örneğin bu eseri elinden düşürmeyen Adıgey Cumhuriyeti Gazileri Birliği Konseyi üyesi, Dondukovskalı (günümüzde Mıyekuape’de yaşayan) Vera Voronova buna güzel bir örnek. Çeraşe Tembotun Romanının sayfalarında altı çizili satırlarla notlar alınmış haliyle elinde tutuyor. Çeraşe Tembot’un hemşehrisi olmaktan gurur duyuyor.
Koşhable Rayonundan gelenlerde Çeraşe Tembotun Çerkesceyi yücelterek sürdürdüğü yaşamından gurur duyuyorlar.
Çeraşe Tembot Adıge ülkesi dışında Kuzey Kafkasyada da, Rusya genelinde de ve yurtdışında da tanınıyor.
MAMIRIKO Nuriyet
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 23-06-2012

(*)  Насыпым игъогу; ‘Felaha ulaşan yol’ şeklinde çevirmek mümkün olmakla birlikte günümüz Türkçesinde Felah kelimesinin az kullanılıyor olması sebebiyle ‘Mutluluk yolu’ şeklinde çevirmeyi uygun gördük.
(**) SSCB Devlet ödülü: Edebiyat dalında verilen bu ödül SSCB için bir nevi Nobel ödülü gibiydi.