Blogda Ara

15 Ağustos 2012

Çerkesler antik dönemlerden itibaren burada-vatanlarında yaşıyorlardı


Arkeologlar tarihimizi öğrenmeye yeraltında kalmış olan nesnelerden başlamamız gerektiğini belirtiyorlar. Bu noktadan yola çıkarak Adıge Cumhuriyeti Milli Müzesi Baş Bilimsel Çalışanı, Rusya Gazeteciler birliği üyesi, Adıgey Cumhuriyeti onursal kültür çalışanı, ünlü arkeolog Tevu Aslan ile sohbet ettik.
Tevu Aslan; Adıgey topraklarında yaptığımız kazılarda bulduğumuz nesneler tarihimizin gizlerini bize açıyor. Adıgelerle Ruslar arasındaki bağı kanıtlayan nesneler cumhuriyetimizde yeraltından çıkartıldı. Mıyekuape’nin 5-6 kilometre kuzeyindeki höyük ve eski yerleşim yerlerinden çıkartılan nesneler az sayıda değil.

- Bu nesnelerin hangi döneme ait olduğu belirlendi miBulunan nesneler cumhuriyetimizde kalacaklar mı?
- Doğu Halkları sanatı müzesi Kuzey Kafkasya Bölümü Mıyekuape şubesi müdürü Kuşu Nefset önayak olarak ilginç bir sergi müzede sergilendi. Bu etkinliğe arkeologlar, bilimadamları, Adıgeyin toplumsal hareketleri üyelerinden bazıları da katıldılar.
2014 yılında Soçide yapılacak olimpiyat oyunları için yapılan inşşaat çalışmalarına bağlı olarak gaz boru hattı döşenmeye başlandı.
-Mıyekupe-Samurske-Soçi hattından bahsediyorsun sanıyorum?
- Evet, bu hattın geçtiği yerlerde bulunan anıtlar önden kazılıyor, pek çok nesne buldular.Normlaşmış kanunlar gereği böylesi inşaat alanlarında tarihi anıt olarak belirlenen bölgeleri inşaat alanı kapsıyorsa arkeologların önden kazı yapmaları gerekiyor. İnşaatı yürütenler bunun maliyetini karşılamak zorundalar. İnşaatçılarla arkeologlar anlaşarak kazı yapmaya başlıyorlar. Bu sefer bu anıtsal bölgenin araştırılmasına pek çok bilimadamı katıldı.
- Bilim adamları nereliler?
- ABD, Almanya, Rusya ve Adıgeyli bilim adamları araştırmaları güzel organize ettiler. Buldukları nesneleri araştırıyor tarihi görüntülerine uygun restore ediyorlar.
- Ne gibi nesneler buldular, bize söyleyebilirmisiniz?
- Silahlar, kap-kacak, alet-edevat, yıllardır bulunmamış altından mamul olağanüstü nesneler. Çalışmalarını sekteye uğratmıyorlar. Bunun yanısıra sanat bilgisi olanlara ilginç gelen şey ise, bir kaç gün önce çıkartılan nasnelerden bazılarını müzede görmüş olmaları.
- Bilimadmalarının arkeologların yaptıkları bu araştırmaların ne gibi önemi var?
-Araştırmaların en önemli anlamı, yaşamla olan ilişkileri. Mıyekuape kültürü ile Meot kültürü arasındaki bağı gösterecek özelliklere sahip olanlarını aydınlatacaklarına inanıyoruz. Gaz hattı çekilirken arkeologların bu yönde yoğun çalışacaklar, pek çok şeyi aydınlatacaklar. Burada Mıyekuape kültürünün başlangıcından günümüze kadar insanlar yaşıyorlar. 5 bin yıl kadar öncesinde burada ilk yerleşkeler kuruldu.

Nesneler Dillenseler Duyacaklarınız...

- Aslan, arkeologların farklı zamanlarda buldukları nesnelere bakıyoruzda, neyle kıyaslayacağımızı bilemiyoruz.
- Adıgelerin antik dönemlerden itibaren topraklarında yaşadıklarını, bulduğumuz nesneler kanıtlıyor. Nartların kazanının yüksekliği doksan santimetre, ağzının çevresi ise 85 santimetre. Böylesi büyük şıvenleri Adıgeler günümüzde de kullanıyorlar. Bu büyük kazanlar her zaman gerekliydi. Onu 1982 yılında Ulap höyüğünde buldular.
-Krasnogvardeyske Rayonu Svabodno yerleşkesinde bulduklarınızda tarih sayfalarında belirgin yer buldu. Burada bulunan kaşık hakkında ne söylemek istiyorsun?
- Bu kaşık kemikten yapılmış. Yaşı beş bin yıldan fazla.
- Adıge tarihinden bahsederken bu kaşığın bilincimizi arttıracağını söyleyebilirmiyiz?
- Adıgelerin kaşıkla yemek yemeye başladıkları dönemde sahip oldukları kültürden bahsetmekle yetinmeyeceğiz o tarihlerde şimdi dünya üzerinde olan pek çok milletin yok olduğunu da belirtmeliyiz. İşte bu yüzden Adıgeler en eski uluslardanlar.
- Balık oltası kancaları sanki şimdi dilleneceklermiş gibiler.
- Onlarda kemikten yapılmışlar. Yaşları beş bin yıldan fazla. 1983 yılında Svaboda’da bulduk. Bu bahsettiğimiz nesneler Adıgelerin antik dönemlerden başlayarak kendi ihtiyaçlarını kendilerinin gerçekleştirdiğinin kanıtları. Pişirilmiş toprak ve kemiklerden yapılmış kaşıklar, kemik olta kancaları, genç kız görüntüsünü andıran uafak heykelcikler, topraktan yapılmış oturan öküz figürleri görüyoruz. Bunlar antik kültüre dahil olan olağanüstü nesneler.
- Aile içinde kullanılan kap-kacaklar...          
- Böylesi nesnelerde bulduk. Gövdeleri ince, fakat sağlamlar, ulusal sembollerle süslenmişler. Bunları yapanlar keramik yapımını bilenlerdi. Tarihte becerilere sahip insanların yaşadığını söyleyebiliriz.
- Soçi’de yapılacak olimpiyat oyunlarından bahsederken, Adıge Cumhuriyetinin isminin duyulacak olması üzerine düşünüyoruz.
- Londra’da yapılan olimpiyatların kültür programı çerçevesinde yapılan etkinliklere ‘İslamey’ katıldı, bu iyidir. Soçide yapılacak olimpiyatları başka bir yaklaşımdan değerlendirmeliyiz. Adıgelerin eski dönemlerden itibaren Soçide yaşadıkları belirlendi. Ermeni ve Rumların isimlerinin anılmasından önce Adıgelerin oralarda yaşadıklarının bilimsel dayanağı olan sözlerle belirtebiliriz. Bu konuda müzemiz pek çok şey gerçekleştiriyor.
- Arkeologlar günü için sizi tebrik ediyoıruz, iyi dileklerinizi Allahın yerine getirmesi temennimizle.   
- Teşekkürler
YEMT’ITL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 15-08-2012