Blogda Ara

30 Ocak 2013

Seferali; ‘Suriyedeki Çerkesler de Rusya’nın ülkedaşı’ dedi


Hatırlarsınız, geçen günlerde Adıge Xase'ye Duma'dan Suriyeli Çerkesler hakkında bir cevap gelmişti.

Duma alt kanadı Milli İşler Komitesi Başkanı, (Türkiyedeki garip insanların Çerkes olarak ilan ettiği Dağıstanlı halklar adına) Dumada milletvekili olan (ama kendisinin bu iddialar doğrultusunda Çerkes olduğunu henüz bilmeyen) Kerim oğlu Gacımet SEFERALİ’nin imzaladığı bir cevap alınmıştı.


Türkiyeli bir grubun kendisininde dahil olduğu milletleri Çerkes saydığının-ilan ettiğinin farkında olmayan Seferali Gacımet’in gönderdiği evrakta Suriyedeki Çerkeslerin Rusyanın ülkedaşı olamayacağı bildiriliyordu.

Bunun ardından Xaseler hemen tepki göstermişlerdi.

Geçtiğimiz günlerde Vlademir Putin yaptığı bir konuşmada Rusya Ülkedaşlarına vatandaşlığın daha kolay verilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını çizmişti. Söz konusu değişiklikler arasında vitnajitelstvo (oturum izni) belgesinin verilerek ardından beklenilen zamanın gereksiz olduğu ve kaldırılması gerektiği de yer alıyordu.

Fakat söz konusu kanun değişikliği neticesinde Rusya dışında yaşayan Çerkeslerin bu statüden faydalanıp faydalanamayacağı net olarak ifade edilmemişti.

Bu gün ise İzvestiya gazetesinde çıkan bir haberde Çerkeslerin bu kanun kapsamında ele alınabileceğine dair Duma alt kanadı Milli isler komitesi baskanı (Kendisinin Türkiyeli enteresan gruplarca Çerkes sayıldığını henüz bilmeyen) Kerim oğlu Gacımet SEFERALİ’nin İzvestiya gazetesinde çıkan açıklamalarına göre;  

Safaraliyev, "Rusya İmparatorluğu kökenlileri her halükarda aynı ulus ve aynı uygarlık ile ilintililer. Onlara vatandaşlık vermek örneğin afrikalı birisine vatandaşlık vermekten daha iyidir." dedi.

Yasadaki değişiklikler eğer kabul edilecek olursa Sadece Finlandiya ve Polonya yaşayanları değil Çerkesler Kafkas savaşları ardından Kafkasyayı terketmiş olanlarda yararlanacak.

Safaraliyev, "Bunlar Türkiye ve Suriye'ye göç eden Çerkesler olabilir. Bunlar Rusya İmparatorluğu'ndan çeşitli nedenlerle kopmak durumunda kalan uluslar da olabilir. Şu anda Suriye'de savaş var. Orada  çok sayıda Çeçen ve Dağıstanlı da var. Onlarla ilgili ne yapmalıyız? Onları orada mı bırakalım? Amerikalılar tek bir vatandaşının bile yardımına koşarken, biz neredeyse bir halkın yarısını zor günlerinde yalnız bırakıyoruz." şeklinde özeleştiride bulundu.

İşin doğrusu Kerim oğlu Gacımet SEFERALİ’nin Adıge Xase’ye gönderdiği açıklama ardından Çerkes örgütleri ve Çerkes camiasının gösterdiği tepkiyi başından savmak için mi böyle bir açıklama yaptığı yoksa gerçekten kanunun artık günümüzde net olarak, şüpheye yer bırakmayacak şekilde Çerkeslere bu hakları verip vermeyeceğini ise önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Ne ise en azından  Duma alt kanadı Milli işler Komitesi Başkanı (kendisinin Türkiyeli enteresan gruplarca çerkes sayıldığını henüz bilmeyen) Kerim oğlu Gacımet SEFERALİ artık Çerkeslerin Rusyanın ülkedaşı olduğunu kabul ediyor...

Birde kendisininde Türkiyedeki garip-ilginç bazı insanlarca Çerkes ilan edildiğini bilse....