Blogda Ara

28 Ocak 2013

Kuzey komşumuz milliyetini değiştiriyor....


Son yıllarda kuzey komşularımızda bir hareketlilik var ki sormayın.  Kuzey komşularımız derken Kazakları kasdediyorum.

Kazaklar Rusya tarihinde uzun yıllardır varlar. Rusya tarihinde adlarına çok sık rastlarsınız. Etnogenezisinde Çerkesten tutun, Moğollara kadar uzanan  Slavyan potada erimiş bir kültürdür genelde bahsedilen.

Örnek olması açısından Türkiyedeki Kıvırcık’ları vs. verebiliriz. Kıvırcıklar kendilerini Türk milleti içerisinde ayrı bir kategoride ele alırlarken Türk olmaya da devam ederler. Bu anlamıyla Kazaklarda yakın bir geçmişe kadar Rusya için aynı durumdaydılar.

***

Son yıllarda Kazaklar gittikçe kendilerini ayrı bir ulus olarak tanımlama yolunda ilerliyorlar.

Sakın bunu aşırı radikal uçlar dile getiriyorda sanmayın.

Daha önceleri 2012 yılı şubat ayında Dmitri Medvedeve Kazakların ayrı bir ulus olduğunun resmen kabul edilmesi çağrısında bulunmuşlardı. O tarihlerde bu ne Rusya basınında ne de dünyanın başka bir yerinde yankı bulmamıştı.

Fakat son bir yıl  içerisinde olan gelişmelerde Kazakların bir millet olarak ortaya çıkma yolundaki ilerlemeleri oldukça hızlı ve etkin çevrelerde de kabul görmeye başlayan bir hareket halini aldı.

Krasnodar Eyaleti Valisi Aleksandr Tkaçev Kazak birliklerinin polis güçleri ile birlikte devriye gezmelerini sağlayan düzenlemesi ise basında daha çok ilgi gördü, tepkilere de yol açtı. Fakat uygulama devam ediyor. Bu aşamada daha önemli olan şey ise Aleksandr Tkaçev’in aynı tarihlerde Kazakları bir millet olarak tanıdığını açıklamasıydı.

***

Adıgey’in de içerisinde yer aldığı Güney Federal Bölgesinin Merkezi olan Rostov kentinde ise durum Krasnodardan çok ta farklı değil.

Rostov Oblastı Başkanı Sergey Bondarev’in başkanlığını yaptığı Kazak Partisi 24 Kasım 2012 tarihinde kuruldu.

Kısaca yakın Kuzeyimizde yer alan Kazaklar artık yavaş yavaş kendilerini bir millet olarak görmeye başladılar. Bu konudaki en büyük destekleri de bölgenin siyasi elitlerinden, Eyalet yöneticilerinden alıyorlar.

Pazar günü Rostov’da Kazakların yaşadıkları çeşitli bölgelerden gelen Kazak Atamanları  Rusya Federasyonunun Kazakları bir millet olarak tanıması için miting düzenlediler. Daha öncede bahsettiğimiz gibi Krasnodar Eyaleti valisi Kazakları bir millet olarak tanıdığını zaten söylemişti.

***

Mitingten iki gün önce 24 ocak tarihinde çok imzalı bir başvuru ile Rusya Federasyonu Başkanı Vlademir Putin’e de Kazakların Millet olarak tanınması çağrısında bulundular. Taleplerinin arasında kültürel özerklikte vardı.

Son yıllarda hızlanan Kazakların uluslaşma çabaları bu hızla devam edecek olursa bir kaç on yıl sonra yakın kuzey komşumuzun milliyetini Kazak olarak değiştirmesine şaşmamamız gerekecek.

Bakalım hayırlısıyla, mevlam neylerse güzel eyler... 

Ayrıntılı bilgi için;


Fotoğraf kavkaz-uzel