Blogda Ara

22 Ocak 2013

Sokur Aleksandır’a Japonya’nın En Büyük Nişanı Verildi


Sinema yönetmeni Sokur Aleksandr Japonyadaki en büyük nişan olan ‘Doğan Güneş Nişanı’ ile onurlandırıldı. Ülkemizden bu nişanla onurlandırılmış kırk kişi çıktı. Son yıllarda ünlü balet Maya Plistskaya ve ünlü aktör Yuriy Solomin bu nişanı almıştı.
Sokur Aleksandr dünya çapında tanınmış bir sinema yönetmeni. 1995 yılında Avrupa Sinema akademisi tarafından en iyi 100 sinema rejismrü arasına alınmıştı. Rejisörümüz belgesel ve sinema filmi dalında 40 kadar esere imza attı. Bunların arasında Japonya ve bu ülke yaşayanları hakkında olanlarıda var.. Bunlar henüz Rusyada ekranlarda gösterilmedi.

Yakınlarda Peterspurgta bulunan Japonya Büyükelçisi Sokurovu Büyükelçilik sarayına davet etti. Konsolos İçiro Kavabata Dünya sinema sanatına olan katkılarından dolayı Japonya tarafından kendisine uygun görülen ödülü takdim etti. Rejisörümüz bu hediyeden çok memnun olduğunu günümüze kadar kendisine verilen pek çok armağan içerisinde şimdiyte kadar bir nişan bulunmadığını belirtti.
Sokur; ‘ Zor duruma düştüğüm zamanlarda japonların beni desteklemelerini hiç bir zaman unutmayacağım. Bu ulusun ski bir tarihi olduğu kadar derinde bir kültürü olduğunu yakından kavradım. Elimden gelen çlçüler çerçevesinde onşların yaşamlarını, dünyaya bakış açılarını Japonya hakkında çektiğim filmde göstermeye çalıştım. ‘Tevazu dolu yaşam’, ‘Doğu Ellegiyesi’, ‘Güneş’ isimli belgesel filimler Rusya ile Japonya arasındaki iyi ilişkilerin pekişmesi yönünde faydalı olacaktır.
Sokur’a ‘Doğan Güneş Nişanı’ verilmesi töreninde ünlü müzisyen Temirkan Yure’de bulunarak rejisörü tebrik etti. Konuşmasında Sokur’un dünyaca tanınan yetenekli bir rejisör olduğuna pek öok ülkede bilindiğine değindi. Sokur milliyeti itibariyle Adıge, Kabardey, köklü Kabardey ailelerinden birisine mensup. Rejisör aynı zamanda Kabardey-Balkar dvlet üniversitesinde Kuzey Kafkasyalı gençler için sanat ataölyesi de açtı. Bu atelyeye kaydolan öğrenciler ‘Sinema ve Televizyon rejisörlüğü’ mesleğini elde ediyorlar.
ŞAVKO Aslanguaş
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 22-01-2013