Blogda Ara

29 Mart 2013

YİSP VUNELERİ (DOLMENLER) VAR OLMAYA DEVAM ETSİN


Hacıko grubu diye isimlendirilen yisp vune (dolmen) grubu bir zaman 300 dolmendi. Ayakta kalıp günümüze ulaşabilenlerinin sayısı ise sadece yedi. Bu kalanlarının yok olmaması için AC Kültürel Mirası Koruma ve Değerlendirme Kurumu çalışıyor. Kurum Başkanı Ts’ıpıne Rustem kültürel anıtların tamamının devletce tesbit edildiğini ve koruma altına alındığının altını çizerek, Hacıko’da bulunan yisp vune (dolmen) grubunun bulunduğu yer ve etrafında bina inşaa etmek yasak. Mıyekuape ve Kamennemostke rayon idareleri bunu gayet iyi biliyorlar.

Kültürel miras anıtı olarak Adıge cumhuriyeti içerisinde kayıt altına alınmış 3084 eser var. Bunların büyük çoğunluğu arkeolojik değeri olan 2666 eser ve bunlardan 834’ü yıkılmak üzereler.
Eski anıtların korunması konusunda uzmanların belirttiğine göre; Hacıko’da bulunan Yisp evlerine (dolmenlere) ulaşım kolay, bu yüzden tarihi önemlerinin yanısıra turistik önemleri de var.  Kısaca adeta gökyüzü altında bulunan açık müzeler. Adıgeyde eski kale, bina olup yıkılmak üzere olan da pek çok eser var. Bunlar arasında insanların en çok gördükleri gezdikleri Hacıko’da bulunan bir yisp vunesi (dolmeni). Bu dolmen yaklaşık iki metre yüksekliğinde üç metre genişliğinde. Bilimadamlarının belirttiğine gör bu dolmen MÖ. üçüncü yüzyılda yapılmıştı.
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 29-03-2013