Blogda Ara

23 Nisan 2013

ALLAH HEPİMİZİ KORUSUN



Fasık Sözlükte, çıkmak manasına gelir. Daha ayrıntılı bir anlam ile "olgun hurmanın kabuğundan dışarı çıkmasına" denir. Istılahta ise, Allah'a itaati terkedip O'na isyana dalmaktır. Yani kısaca ALLAHIN emirlerinin dışına çıkmaktır.

Biraz daha geniş anlamıyla büyük günah işleyerek veya küçük günahta ısrar ederek hak yoldan çıkan, dinin hükümlerine bağlanıp onları kabul ettikten sonra o hükümlerin tamamını ya da bir kısmını ihlal eden anlamına gelmektedir (Fahrüddin er-Râzî, Tefsîru'l-Kebîr, II, 91; Râgıb el-Isfahânı, el-Müfredât, 572; Elmalılı Hamid Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, I, 282). 

Genel olarak fıskı üç ana grupta toplamak mümkündür:

1. Günahı çirkin-yapılmaması gerekli olarak kabul etmekle beraber bazen günah işlemek.

2. Yapılan bir günahı ısrarla yapmak.

3. Günahın çirkin olduğunu inkar ederek bu günahı işlemek; bu küfrü gerektiren bir durumdur; bu noktada kişinin iman ile, din ile ilişkisi kesilmiş olur (Elmalılı, a.g.e., I, 282).

Ve lütfen şuna da dikkat ediniz;


وَمِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآيَاتٍ لِّلْعَالِمِينَ

Ve min âyâtihî halkus semâvâti vel ardı vahtilâfu elsinetikum ve elvânikum, inne fî zâlike le âyâtin lil âlimîn(âlimîne).

Ащ ищысэмэ зэу ащыщ уашъомрэ чIыгумрэ  къызэригъэшIыгъэр, зэфэшъхьафхэу бзэу шъуIулъхэри шъукIышъомэ ашъохэри къызэришIыгъэр Шъыпкъэ дэдэмкIэ, зышIэхэрэмкIэ ар щысэтехыпI!

Алрум Сурэм и-22-рэ Iэятэр.

Ve O'nun âyetlerindendir ki, gökleri ve yeri yaratmıştır ve lisanlarınız ve renkleriniz (birbirinden) farklıdır. Muhakkak ki bunda, âlimler için mutlaka âyetler (deliller) vardır

Rum Suresi 22. Ayet

Allah delillerini inkar edenlerden hiç birimizi etmesin. 

DOLAYISI İLE;

“Çerkes nedir, ne değildir?”  tartışması bize göre “abesle iştigal”dir. Toplumu oyalamaktır, ayrıştırmaktır, enerjisini emmektir. Mesela toplumumuzun %80’i tarafından artık konuşulmayan ve kaybolmaya yüz tutmuş‘dil’ problemi gibi gerçekliklerden uzaklaştırmaktır.Bu kavram üzerinde siyaset üretmek de aynı şekilde gereksiz olduğu kadar sakıncalı ve sakat bir tutumdur' Dediğiniz an bu ifadeniz kendi kendinize bir zulm içerir. Kendi kendinize ya iftira atmaktasınız veya Allah’ın inkar etmemizi istemediği delillerini küçük görüyorsunuz demektir ya da sadece zan ile konuşuyorsunuz demektir, ya da iyilik umarken kötülüğe vesile olduğunuzun farkında değilsinizdir. Ve İnşaallah bunu kasıtla dile getirmiyorsunuzdur. 

Lütfen, ya anlamadığınız konu üzerinde fikir beyan etmeyin ya da kendi kendinize zulüm etmeyin.

Çerkes (Adıge) önemlidir, dinimizce de önemlidir, Allahın delillerindendir. Çerkescemiz Adıgabzemiz önemlidir, Allahın delilidir.

Adıge olmayan bir milleti Adıge yapmaya kalkışmak, öyle olduğunu iddia etmek Allah'ın delillerini ortadan kaldırmaya çalışmak demektir. 

Dili Çerkesce olmayan bir milletin dilini Çerkesce saymak Allah'ın delillerini ortadan kaldırmaya çalışmak demektir.

Allah'ın delillerini ortadan kaldırmakla uğraşanlara karşı durmayız demek, bu bizi ilgilendirmez bu abesle iştigaldir demek, sümme haşa..

Allah hepimizi korusun....

AÇUMIJ Hilmi ÖZEN- АЦУМЫЖЪ Хилми