Blogda Ara

21 Nisan 2013

Yurtsever Çerkesler ve Memlükler


Vatanını, ülkesini, bağımlı, bağımsız, geri kalmış, ileri, parçalanmış, dağıtılmış bir ülke demeden seven bunları bahane olarak sunmadan ülkesini öncelikleri arasına koyan çerkeslerin var olması gibi doğal olan başka bir şeyde diğerlerinin olmasıdır.

Tarihimizde, ülkemizin dağıtılmadığı, yakılıp yıkılmadığı canlı ve oldukça etkin bir şekilde dünyada varlığını sürdürdüğü günlerde de memlükler vardı.

İslam aleminde kısa bir süre sayılmayacak dönemde  hilafetide sünni islamın önderliğini de yapmış memlükler vardı.

Devşirme değillerdi. Çerkestiler. Çerkes olduklarını dünya alem biliyordu. Yaşadıkları dönemin en kuvvetli dünya devletlerinden birisini yönetiyorlardı. Süper güçlerdi. Çerkes denildiğinde Avrupada da Asyada da dünyanın en uzak köşesinde de  o tarihlerde ilk akla onlar geliyordu. Dünyanın Süper güçlerinden birisini yönetiyorlardı.

Çerkeslerdi, ama aynı zamanda Memlüktüler.

Memlüktüler, kendi vatanları, ülkeleri değil başka bir coğrafyaydı hakim oldukları alan. O tarihlerde insanın aklına gelecek her türlü ihtişama, askeri, siyasi, politik güce sahiplerdi. Dünya siyasetinde yol belirleyiciler arasında yer alıyorlardı.

Kendi adlarını taşıyan yollar, hamamlar, camiler medreseler yaptılar, yaptırdılar.

Ama, memlüktüler, öncelikleri Adıge heku (Çerkesya)değildi.

Çerkeslerdi, çerkes olduklarını gizlemiyorlardı, tüm ellerindeki coğrafyanın hükümdarlığını sürdürüyorlardı.

Kısaca, Memlüktüler, Memlük....

Tüm bu ihtişamlarına rağmen Adıge Heku’de (Çerkesya’da) çaktıkları bir çivi, üst üste koydukları iki taş bulunmayan çerkeslerdi onlar...

Çerkestiler. Dünya aleme çerkesliklerini ilan ediyorlardı. Ve yaşadıkları bölgenin hükümdarlarıydılar.
Neden böyle davranıyorlardı, o da bambaşka bir şey....

***

21. yüzyılda da memlükler yine memlük.

Bırakın ülkelerini kendi milli kimliklerini türk, arap vb. ile özdeşleştiren hatta özünü inkar edenlere, devşirmelere nasıl davaranacağımız, onlarla alakalı tepkilerimiz günümüzde Türkiye’de yaşayan çerkeslerce artık olalabildiğince net olarak biliniyor.

Sırada Memlükler var.

***

 Türkiyedeki yeni memlükler. Hiç bir şeyin hükümdarı değiller. Yaşadıkları ülkenin siyasetinde, politikasında, kültüründe vs. hiç bir yerde söz sahibi değiller.

Çerkesliklerini inkar da etmiyorlar. Çerkeslikleri ile de övünüyorlar ama yine memlükler. Öncelikleri Adıge Heku (Çerkesya) değil. Yaşadıkları yer neresi ise o öncelikleri, memlükler memlük.

***

Vatanını, yurdunu, ülkesini, dilini, dinini, milletini, ulusunun geleceğini öncelikleri arasına alan tüm Türkiyedeki arkadaşların önünde yeni bir dönem başlıyor.

Memlüklerin yapılanmasını ve durumlarını netleştirmeleri süreci.

Memlükler, Adıge ülkesini (Çerkesyayı) öncelikleri arasında gören tüm çerkes yapılanmalarında bir şekilde varlıklarını sürdürüyorlar. Ve memlükler var olmaya devam edecekler.

Bizlerin ise onlarla olan ilişkilerimizde, kendi özel yapılanmalarımızda bize engel olmalarına müsaade etmemek gibi bir zorunluluğumuz var.

Aynı zamanda Memlüklerin içinde yaşanılan ülkeye hizmet ve çabaları gibi önceliklerini bizim lehimizde kullanma yetisini elde etme zorunluluğumuz da var.

Memlüklerin yapacakları, yapmaları gereken, yapabilecekleri şeyler bizim vazifemiz değil. Aslında bizim, onların gecikmiş yapılanmalarının doğal bir şekilde gelişmesini beklemeye de vaktimiz yok.

Dolayısıyla Memlüklerin oluşturdukları tüm organizasyonlara, bizim ideallerimizi engelleyici nitelikleri olmadığı müddetçe destek olmalıyız. İstanbul'da yeni yeni yapılanmaya başlayan Memlük hareketinin Kaffed içerisindeki diğer Memlükleri kapsar hale gelmeside bizim siyasi hareket alanımızı genişletir.

Veya Kaffed içerisinde konuçlanmış olan Memlüklerin yeni bir yapılanma oluşturmaları gibi bir hareketlenme de teşvik edilmelidir.

***

Türkiye'de yaşayan çerkeslerin en büyük sorununun temsil edilmiyor olmaları olduğunu hepimiz biliyoruz.

Çerkes ulusunun Türkiyedeki kısmı içerisinde vatanını öncelikleri arasına alanlarının var olduğu kadar memlük varlığından da haberdarız.

Türkiyedeki çerkeslerin Adıge Tlepkh Zefes-Xase (Çerkes ulusal Kongresi veya Meclisi) oluşturmalarının da gerekliliği her birimizin malumu.

Bu takdirde önümüzde ulaştığımız yeni durumun bize (vatanını öncelikleri arasına alanlara) zorunlu kıldığı şeyler arasında kendi yapılanma ve gücümüzü oluşturmamızın yanısıra Memlüklerin de kendi netliklerini ortaya koymaları ve organize olmalarını sağlayacak hareketlerini desteklemek kalıyor.

Memlüklerin, memlüklüklerini net olarak ortaya koymaları ve bu yolda örgütlenmeleri gerekiyor. Bu hareketleri, gömmek, yok etmek bizim görevimiz, amacımız olmamalı. Öncelikli olarak bizler (henüz bunu söylemekten imtina edenlerde olmasına rağmen) ekseriyetle hakim olduğumuz  Kaffed gibi yapılar içerisinde yer alan memlüklerin Çerkes siyasi yelpazesinde kendi köşelerine çekilmelerini sağlamak ve yeni yapılanmalarını (memlüklerin istesek te istemesekte var olması sebebiyle) gerçekleştirmelerine müsaade etmeliyiz.

Kuruldukları, toplandıkları günde onları gömmek, yok etmek gibi bir şeyle uğraşmamalıyız.

Sadece kendi yerlerini bilmelerini ve ona uygun hareketlerde bulunmalarını teşvik etmeliyiz.

Bunun kısa anlamı ise şimdiye kadar yaptığımız mücadelede daha zorlu bir aşamaya ulaştığımızdır.

Memlükler organize olmadan, bizim yalnız başımıza Türkiyede oluşturacağımız yapı Türkiyede ben çerkesim diyen herkesi temsil eden yapı niteliğini kazanamaz. 

***

Memlüklerin günümüzdeki durumuna ise; can alıcı olmakla birlikte birazda kaba olan bir örnekle şöyle misal vereyim.

Eğer köy doğumlu iseniz bilirsiniz, Boyunduruktakini harekete geçirmek için ucunda ufacık bir çivi olan sopa ile dürtüklemeniz yeterlidir. Durdurmak içinse sadece sözünüz yeter. Memlükleri günümüzde ufacık iğnelemelerle harekete geçirebildiğimizi biliyoruz. Bunu defalarca gördük. Henüz bilmediğimiz şey ise durdurmamız gerektiğinde yapacağımız şey.

Onları gerektiğinde durdurabilmek içinse biz kendimiz nerede ne yapılması gerekli olduğunu bilmeli ve gücümüzü oldukça pekiştirmeliyiz.

***

Kısaca Çerkesim diyen memlüklerde Türkiyedeki çerkeslerin bir parçası.  Türkiyedeki Çerkeslerin temsili sorunu memlüklerin organize olması ile de alakalı.

AÇUMIJ Hilmi Özen – АЦУМЫЖЪ Хилми