Blogda Ara

19 Mayıs 2013

Aklım Ermiyor; Ne Yapmalıyım?


Arkadaşlar ne yapmalıyım? Mıyekuape sokaklarında yürürken sırtlarına geçirdikleri elbiselerin üstlerinde ‘Adıge Xeku’ türçesi ile Çerkesya olan  ibareleri taşıyan gençler var.

Yoldan çevirip «Siz ne yapıyorsunuz?» diye sormalımıyım? Veya «-Bak sen! Adıge Heku’ymuş, Bu ne demek şimdi? Adıge heku dediğin yerlerin sınırı neresi bir söylesene. Haydi, haydi sınırlarını göster?» diye sormalımıyım?


Ya da, arabalarının arkasına kocaman harflerle Черкесия yazanlar var, onlara ne diyeyim. ‘Kazıyın şu yazdığınız şeyi. Çerkesya yazmayın. Niye Rusca Çerkesya yazıyorsunuz, bunu Çerkesce yazın’ falan mı demeliyim. Belki sözümü dinletir Rusça değil Çerkesce olarak ‘Adıge Heku’ yazdırırım. Sonrada «Hadi bakalım, Adıge heku neresi bir söylesene» diye sanki bilmiyormuş gibi sıkıştırırım.’

***

21 Mayısta, yine Maykopta, çeşitli etkinlikler yapılacak.

Onlara neler söylemeliyim? Neler yapmalıyım.

Örneğin geçen yıl koca bir pankartın üzerine tarihi Çerkesya haritasını çizip geride Çerkeslerin yaşadıkları yerleri belirtip üstüne de koca harflerle BU SOYKIRIM DEĞİL Mİ ? diye yazmışlardı.

Ne dersiniz ne yapmalıyım.

Bir kaç arkadaş bulup ellerinde taşıyacakları bu ve benzeri pankartları kapıp kaçayım mı?

***

Bir kaç gün önce Maykop camisinin yanında yapılan anıtın etrafında koca koca adamlar temizlik yaptılar.

Allahtan şanslıyım. Bayağıdan beri Adıge Xasenin toplantılarına gitmeye fırsatım olmuyor. Haberim olmadı. İyikide olmamış. Yoksa koca koca adamlarla gidip o antın etrafında temizlik yapmak, ağaçları budamak,  budanan dalları traktöre falan yüklemem gerekecekti.

O konuda size bir şey sormayacağım. Şanslıymışımda, haberim olmadı, temizliğe katılamadım.

Zaten bunu da anlamak zor. İnşaatını devletin yaptığı bu anıt savaşlarla hiç alakalı olmaycakmış ki. Birlik beraberlik, ekmek, aş, dostluk, sevgi ve daha aklıma gelmeyen başka başka kıymetli değerler adına dikilmiş bir anıt, henüz tam ismini bilen de çok yok.

Caminin yanında.Daha önceleri, camide imam nikahı kıydıran yeni evli çiftlerin götürüldüğü yerde. Şimdiki anıtın inşa edildiği yerde  savaşlarda canını yitirenler anısına bir anıt dikileceği yazılıydı.

Yeni gelinler oraya çiçek bırakırlardı. Ya nikahı kıyan imam yada düğün davetlilerinden bir büyük bu taşın etrafına toplananlara şehit olmuş atalarımız anısına dua okuturdu. Bazıları dua okumaz ama yine de çiçeklerini bırakmadan geçemezlerdi.

Yerine yapılan anıt ise yukarıda saydığım ve dahasını bilmediğim bambaşka kıymetli bir sürü şeye, ithaf edilmiş durumda.

Adıge xasedeki koca koca adamlara ne demeli.

21 Mayıs öncesinde bu anıtın etrafını temizliyolar. Şimdi 21 Mayısta birde oraya toplanırlar.

Acaba ne yapmalı?

Bir kaç arkadaş olsa, onları ordan ne güzel kovalardık. Ne bileyim başka bir öneriniz var mı?

***

Ekmek, dostluk, ortaklık, kardeşlik, barış vs. anıtı yine savaşla geçmişle ilişkilendirilecek. Verilen isme de yazık olacak.

Koca koca adamlar böyle yaparlarsa, camide yeni nikah kıydırmış gençler ne yapmazlar.

Bir akıl verin.

Maykopta ağzına soykırım kelimesini alan, Adıge Heku, Çerkesya falan diyen insanlar piyasada dolaşıyor, bunu kıyafetlerine, araçlarına evlerine falan yazıyorlar.

***

Koskoca Türkiyedeki Çerkes diasporası’nın yetiştirdiği çok nadir aydınlar uyuyormu?

Türkiyede böylesi şeyler söyleyenlere karşı çıkan insanlar olduğunu biliyorum. Arkadaşlar bir el atın.

Bana ulaşmanız hiç zor değil. Ben size, siz de bana yardım edersiniz.

Şu Adıge Heku diyenlere bir günlerini gösterelim, hele hele Maykopta, Nalçikte soykırım gibi kelimeleri ağızlarına alanların ağzına biber falan sürelim. Olur mu ne dersiniz?

Şimdi bir de Moskovadaki çocuklarda 21 mayıs’ı falan anar. Eğer isterseniz gerekli görürseniz Moskovaya gidelim.

Haydi harekete geçin, veya ne bileyim bana akıl verin. Siz bu işleri iyi bilirsiniz.

***

Bilmiyorum, bu adamlara şeyi hatırlatsak nasıl olur.

Şeyi işte, hani buralara Özbek, Kırgız falan doluşuyor ya, onu hatırlatalım. Geçmişe, geçmişle alakalı şeylere boş verin, şu Kırgızlara, Taciklere eğilelim, onlarda olmazsa Ermenistandan gelen göçmen işçilere falan değinelim demeli mi acaba?

***

Bir de unutmadan geçenlerde bir grup Xase, Putin’e 19. yüzyıldaki olayların değerlendirmesini yapması için çağrıda bulunmuş.

Bunlara ne yapmalı, siz bilirsiniz.

Ayrıca Adıge xaselerin çok zaman önce aldıkları, tarihini bile hatırlamadığım  ‘Birincil vazifemiz Adıge birliğini sağlamak üzere çalışmak ve bunu tüm Adıgelerin birincil konusu yapmak’   gibi bir prensip kararı varmış. Bu konuda ne yapalım?

Siz bölücüsünüz, Abazalar da bizle birlerdir falan mı desek acaba. O da olmadı, Ne birliğinden bahsediyorsunuz, Özbekleri Tacikleri görmüyormusunuz falan desek.

Siz bilirsiniz. Bana bir akıl, yol gösterseniz.  

Benim aklım bu konularda sizinki gibi çalışmıyor. Bir yol gösterseniz, bir aydınlatsanız.

Mesela Adıge diye bir halk yoktur. Çünkü Adıgelerin arasında Tatar, Got, Alan falan gibi kökenli de insanlar var. Daha önceleri Adıgelere adıge denmiyormuş ki desek. Veya bakın Ruslara daha önce Rus denmiyordu, Tatarlarla falan karıştıktan sonra Rus oldular desek. Ne alaka mı. Bilmiyorum bir alakası vardır.

Mesela Ruslar kendi aralarına karışan Tatarlar yüzünden Tatarları da Rus sayarlar desek, olmaz, bu alenen yalan. Ya da Ruslar geçmişte aralarına Tatarların karıştığını inkar ediyor desek, bu da iftira olur.

Ruslar aralarına karışmış  bu Tatarlardan dolayı Rus diye bir millet yok diyorlar desek, işte belki bu olur, bundan daha uç bir açıklama bulanamazda ondan olur.

Bizim, böylesi absürt şeyleri hoş karşılayacak Türkiye Diasporasından ‘çok aydın- anlamasa bile kitap okur’ bir kaç insanımız var.

Böylece, ‘Adıge diye bir millet yoktur’ desek.

Türkiye’li diasporanın yetiştirdiği inci gibi parlak düşünler üreten o nadide aydınlar; Bir şey söyleyin. ‘Böyle şey olur mu!’ diyelim.

Adıge birliği ne demek, bu saçmalıktır, çünkü Moğollar zamanı ile alakalı benim bulduğum haritada Adıgeler çok az bir yere sıkışmışlardı falan desek olmaz mı?

Siz bir şeylerler bulursunuz.

O da olmadı, ‘Bakın bir dönemler Çerkeslerin hemen hemen tüm kuzey kafkasyaya hakim oldukları Asetinlerden falan vergi aldıkları zamanları gösteren haritalar buldum’ desek, sonra ‘bu haritalarda Asetinlerde, Karaçaylarda Çerkesya içinde gözüküyor’ bu yüzden bu haritaya göre onlarda çerkestir desek olur mu acaba?

Kimse gülmez merak etmeyin. Türkiyede salonlarda  gülünmediyse burada da gülünmez.

Tabi ya! Öyle demeli, siz yanılıyorsunuz, Asetinlerde yanılıyor aslında onlarda Adıge desek ne güzel olur.

Belkide tam tersine ‘Bakın bu haritada Alan yazıyor. Alanların Kuzey kafkasyanı büyük çoğunluğuna hakim olduğu dönemden dolayı bizde Alan’ız desek olmazmı. Hem Karaçaylarda Asetinlerde Alanız iddiasındalar, bir de biz katıldıkmı ne ala, alanda razı verende razı desek...’ veya yakın bir dönemin haritasını gösterip Tüm kuzey kafkasya Rusya’ya bağlı gözüküyor, bakın bunun anlamı biz Rusuz demeliyiz mi desek?

Bu konunun uzmanı sizsiniz. Bir çare bulun.

Bunlara engel olmak için bir yardım etseniz.

Siz Türkiyede elinizden geleni yapıyorsunuz biliyorum, ama burayı biraz ihmal ediyorsunuz. Bir el atsanız birlikte bu Adıge birliği fikrinin altını falan oysak iyi olmaz mı?

Mesela Nasreddin Hoca fıkraları Türklerde de anlatılır o zaman biz aslında Türküz falan mı desek. Veya Svanlarda da Nart destanları var O zaman Gürcülerde Çerkestir mi desek? Bunu ancak siz bilirsiniz.

Bilmiyorum, dedim ya, benim aklım sizin gibi çalışmıyor. Sizin aklınız çok değişik çalışıyor.

Lütfen bir yardım edin!

Ацумыжъ Митхьатыкъоу Хилми – AÇUMIJ Hilmi ÖZEN