Blogda Ara

12 Mayıs 2013

Yetersiz zekalı, anlama özürlü...


Dikkatimi çekiyor son aylarda Türkiyedeki diasporamızda hareketlenmeler oluyor, her zamankinden daha fazla sohbetler düzenleniyor.

İyi, güzel ve hoş bir gelişme.  Bu sohbetlerde dikkat edilmesi gereken en önemli şey; yetersiz zekalı, anlama özürlü, yarım hoca kişilerin sözlerine itibar edilmemesidir.


Sükut ikrardan gelir sözünü duymayanımız yoktur.

Sükut etmeyin, kabul ettiğinizi düşünürler. Daha sonra başka yerlerde de konuşmaya devam ederler. Çünkü söylediklerinin ne kadar gerçek dışı olduğunu anlayacak kapasitede zihinsel faaliyet gerçekleştirmelerinde sorunları vardır.

Okudukları kitaplar, belgeler ulaştıkları tüm yayınlar boşunadır. Çünkü yetersiz zeka anlamayı zorlaştırır. Tüm bunlardan kişinin gerektiği gibi faydalanmasını engeller. Durumları, elinde yüzlerce merdiven olan bir şahsın önündeki dik engeli aşmak için bunları üst üste yığmasına benzer. Zekası yeterli olsa idi çok kolay aşabileceği engeli, azmi ile bir gün belki yine aşar.

İşte bütün bunlar zihinsel yetersizliğin sonucudur. İnsanlık hali, ‘böylesi sorunlarda’ olur.  Boş verin, daha pek çok fırın ekmek yemesi gerekir, ama neticede eğer samimi ise doğruyu görecektir. Böylelerini sakın rencide etmeyin, boş verin geçin.

Yok zihinsel faaliyetleri sekteye uğramamış olmasına rağmen yine de aynı şeyleri yapıyorlarsa bunda sadece kasıt vardır. Bu durumda dahi yine sizin uyarınıza ihtiyaçları vardır. Yoksa kasıtları doğrultusunda çalışmaya devam ederler.

***

Yetersiz zekalı, anlama özürlü kişileri günümüz şartlarınde en kolay tesbit edebileceğiniz şey (bizimle ilgili konulardaki) söylemleridir.

Eğer bir şahıs size; ‘Türk milletinin içerisinde, Türkleşmiş; Arap, Rum, Acem, Laz vb. uluslardan insanlar vardır. Bu yüzden Türk diye bir millet yoktur’ diyorsa, veya ‘ Türk milletinin içerisinde bulunan Türkleşmiş Arap, Rum, Acem vb. ulusların fertlerinden dolayı tüm bu ulusların Türk olduğunu’ iddia ediyorsa yetersiz zekalı, anlama özürlü birisidir....

Eğer yine başka bir şahıs size  ‘Adıge milletinin içerisinde Adıgeleşmiş; Lezgi, Abaza, Asetin, Tatar, Nogay vb. uluslardan insanlar vardır. Bu yüzden Adıge diye bir millet yoktur’ diyorsa, veya ‘ Adıge milletinin içerisinde bulunan Adıgeleşmiş Abaza, Asetin, Lezgi, Kumuk,  Acem, Karaçay, Tatar vb. ulusların fertlerinden dolayı tüm bu ulusların Adıge olduğunu’ iddia ediyorsa yetersiz zekalı, anlama özürlü birisidir....

Şayet durumu kısaca izah ettiğinizde hala anlamıyorsa kesin yetersiz zekalı, anlama özürlüdür. Buna kanaat getirdiğinizde, boş verin, bir şeyler anlatmaktan vaz geçin. Allahtan acil şifalar dileyin.

Eğer anlamış olmasına rağmen hala aynı iddiada bulunuyorsa kesin bambaşka bir amacı, arzusu vardır.  İşte o zaman gülmeyin, rencide edin, dile getirdiği şeylerin ne kadar gerçek dışı olduğunu hiç çekinmeden yüzüne yüzüne söyleyin. Bu içinde olduğu, dile getirdiği söylemin kendisini ‘yetersiz zekalı, anlama özürlü’ konumuna düşürdüğünü üstüne basa basa hissettirin.

Böyle yapmadığınız takdirde, aynı söylemleri defalarca işiteceksiniz. İşin kötüsü, onlarca siz bu şekilde ‘yetersiz zekalı, anlama özürlü’ olarak lanse edileceksiniz.

Kısaca durumlarını onlara göstermediğiniz müddetçe onların ‘yetersiz zeka’ ürünü söylemlerini dinlemek zorunda kalacaksınız.

AÇUMIJ Hilmi – АЦУМЫЖЪ Митхьатыкъоу Хилми