Blogda Ara

29 Mayıs 2013

ÇERKESLER BAYRAKLARINI TÜRKLERDEN FARKLI SEVER!


Okumamış, okusada yazılı olanları anlamamış, milletimizin geçmişi ve bu günü hakkında dahi bilgisiz, habersiz olan birisi şöyle söyleyebilir.

‘-Bayrağıma ilişmeyin, altına sağına soluna yazı yazmayın ULEYN!’

Bu ifade duyulduğu an akla gelmesi gereken ilk şey, Türkiyenin geliştirdiği bayrak anlayışına adapte edilmiş bir bayrak sevgisinin sözkonusu olmasıdır. Adıgelerin geçmişi, tarihi hakkında bilgisizliğin ortaya konulmuş olmasıdır.


***

Adıgeler bayrak, flama ve benzeri sembollerine elbetteki değer verirlerdi ve hala değer vermeye devam ediyorlar.

Ama bu Türkiye’de birilerinin geliştirdiği bayrak sevgisinden farklı ortaya konulurdu ve konuluyor.

Örneğin günümüzde kullandığımız Çerkes Bayrağının ilk örneklerinden olan  iki oklu üç yıldızlı bayrağın ve diğer bayrakların üzerinde, bayrak sapında ailelerin sülale damgalarının basıldığını görürüz. Bunlardan bir tanesi 1805 yılında Rus çarlık kuvvetlerince ele geçirilmiştir.

Veya, şekil olarak günümüzdeki Adıge bayrağına benzemeyen ama Batı Çerkesyada yapılan savaşlar neticesinde Rus Çarlık ordusu tarafından ele geçirilen üç şerit halindeki Bayrağın üzerine ‘Muhammed’ ve bunun altına başka başka yazıların simle işleyip yazıldığını görüyoruz. Sırmalarla süslü kenarlar vs. vs.




Aynı uygulamaların benzerleri günümüzde de Nalçikte, Maykopta dikkatimizi çeker. Düğünlerde taşınan bayrakların üzerine sülale armalarını sırmalarla işletenler önümüze çıkar.

Bunu da ‘O’ bayrağa çok değer verdiklerinden yaparlar. Üzerine işledikleri sülale armaları ile onur gurur duyarlar. Hem bayrağı hem sülalelerini yücelttiklerini belli edecek tavırlar sergilerler.

Giydikleri giysilerin üzerine Adıge bayrağını işlerler, ve bu da onların sevgi gösterisidir.

Bayrakların altına Adıge Xeku, Çerkesya gibi yazılarda yazarlar.



Okumamış, okusada yazılı olanları anlamamış, milletimizin geçmişi ve bu günü hakkında dahi bilgisiz, habersiz olan birisi ‘Bayrağımın altına sağına soluna yazı yazmayın ULEYN!’ diyebilir.

Bu doğru bir davranış tarzı olarak elbetteki ele alınamaz.

Aslında şöyle bir söylem daha doğru ve kabul edilesi bir şeydir. Ve hatta üzerinde de durulup çalışılması bence de gereklidir.

‘Atalarımız ve bu gün yaşayan pek çok Adıge bayrağımızı benimsediğini içselleştirdiğini gösteren şekilde kendisinden, ailesinden, ülkesinden bir şeyleri bayrağa işliyor. Ne yazık ki Çerkeslerin yaşadıkları coğrafyalardaki halkların bunları yanlış algılaması mümkün. Bizlerin bayrağımıza saygı göstermediğimizi düşünebilirler. Bu yüzden bayrağımızın üzerine böylesi şeyleri işlemenin bu toplumlarca yakışık almadığını halkımıza izah etmeliyiz. vs. vs.’

Eğer bu milletin geçmişinden, tarihinden, günümüzdeki yaşantısından habersiz iseniz, okuduğunuzu anlamıyorsanız veya hiç okumuyorsanız, veya okuma alışkanlığınız yoksa veya bilmediklerinizi sorarak öğrenmiyorsanız ‘ULEYN’ diye ortaya çıkmanız mümkün.

Ama, ‘ULEYN’diyerek, o yıldız bunun, bu yıldız şunun diye yıldız dağıtmaya başlayıp ipinden tuttup yükselmeyi umduğunuz bayrağı da kendi kendinize istemeyenlere hiç alakası olmayanlara hediye etmeniz de doğru değildir.

AÇUMIJ Hilmi