Blogda Ara

15 Temmuz 2013

1763-1864 - 'Ben Çerkesim' diyen herkes bunun anlamını bilir


Ğuçepşeko Şevomir'in eserlerinin sergilendiği ilginç sergi Nalçikteydi. Sergiyi gezen yüzlerce kişi arasında bu eserlerden hoşlanmayan çıkmadı.


Sergide yer alan Şevomir'in eserleri 'Kum sanatı', 'Kum çağı', 'Kum tablolar' gibi isimlerle anıldı. Pek çok tablo var ve hiç birisi ne boya ne tuval ne de kağıt kalem kullanılarak yapılmış. Farklı sujeleri Şevomir ellerini kullanarak canlandırıyor.
Alttan aydınlatılan camın üzerine döktüğü bir avuç kuma her dokunuşunda yaptığı yeni şekillendirmelerin nasıl olacağını kimse bilmiyor, sadece ressamın yüreğinden gelenler şekilleniyorlar.


Sergide sanatçının çalışmalarından çekilmiş 100 fotoğraf sergilendi. Bu sergiyi, ressam, Kalmık Yure Çerkes Kültür Vakfı'nın destekleri ile açtı. Şevomir'in kendisi Adıgey cumhuriyetinde doğmuş olmasına rağmen Kabardey-Balkar Cumhuriyetini ikinci memleketi sayıyor. Burada daha çok sayıda çerkes yaşadığı için eserlerinin ilk defa burada sergilendiğini söylüyor.

Sergiye sanatçının verdiği isim iki kelime, iki tarih desek daha doğru '1763-1864' . Dünyada yaşayan 'Ben
Çerkesim' diyen herkes bunun anlamını biliyor. 150 yıl önce sona ermiş olan Kafkas-Rus savaşı yılları. Ressamın eserlerine bakmak için gelenler arasında Uluslarası Çerkes (Adıge) Xasesi başkanı Sohureko Havti'de vardı. O'nun belirttiğine göre; Şevomir'in kumdan yaptığı bu tablolarda belirgin bir felsefe var ve derin çıkarsamalar yaparak eserlerini ortaya koyuyor. 'Çerkes ulusunun başına gelen felaketi yüreğinde hissederek, ona karşı olan bakış açısını  başkalarının yapmadığı az raslanır bir şekilde (kum kullanarak elleriyle) gösteriyor.'dedi.

Sanatçının yaptığı her bir resim tarihten bir sayfa. Deniz, ufacık takalar, zor duruma düşmüş insanlar, ağlayan bebekler...daha kısa bir ifade ile Çerkeslerin çektiği azap ve gösterdikleri yiğitliği resimleri ile göz önüne getiriyor.

Kabardey Balkar Cumhuriyeti Adıge Xase Thamatesi Hafıtse Muhammed Şevomir'in eserlerini değerlendirdi:

- Sanatçı tablolarda gösterilen olaylarda sanki kendisi de bulunmuş gibi sanmanıza sebep veriyor. Camın üzerinde, gözlerinin önüne sahneler geliyor, ulusun içinde bulunduğu  zor durumu canlandırıyorsun. Sergide sergilenen tablolar 'Umut' denileni ile son buluyor. Eserlerde grafik yöntemi izlenmiş, 36 eser. Bunlardan bir tanesinde yaşamın devam ettiği, her canlının daha iyiye heveslendiğini, gönül yaralarınında iyileştiğini sanatçı güzel ortaya koyuyor. Bu eserde kurumuş ağaç kökünden yeni bir fidanın yeşerdiğini göstermiş.

Sergi izleyicilerinin belirttiğine göre sergiyi izleyenler içerisinde Şevomir'in yapıtlarından hoşlanmayan çıkmadı. Bu eserleri dünyanın her tarafındaki Adıgelerin (Çerkeslerin) görmesi gerektiğini belirttiler.

Sanatçı eserlerini Çerkeskale, Mıyekuape ardından Moskova ve sonra Türkiye'de sergileyeceğini belirtti.

İnsanların gönüllerinde yer eden 'Kum sanatı'nı sergileyen Ğuçepşeko Şevomir'in kimdir?  Şevomir 32 yaşında. Mıyekuape'de bulunan sanat okulunu bitirdi. Ardından Moskovada resim eğitimi veren Stüdyo'da eğitim gördü. 2009 yılında 'Sand-art' ismi verilen grafik sanat dalına yöneldi. Bu konuda kendisini ustalaştırdı.

Şevomir eğitim gördüğü stüdyoda günümüzde çalışmakta. Ayrıca tüm dünyada ilk 'Kum Sanatı' dalında eğitim veren kuruluşunda bu olduğunu belirtmekte fayda var. Şevomir bütün dünyayı dolaştı. Çeşitli yerlerde master-classlar verdi. Güzel-hoş bir müzik eşliğinde kendi elleri ile kum üzerinde-kumla yaptığı tabloları binlerce insan izledi ve hoşlarına gitti.

Büyük bir ustalıkla kumla-kumda resimler yapan sanatçı gazetecilere bu materyalle çalışmanın rahat olduğunu söylüyor.

Kumda, aynı zaman gibi kayboluyor. Binlerce Adıge (Çerkes)in kaybolduğu deniz kumları da süzüyor gibi....

Şevomir'i Adıgey'e bekliyoruz. Onunla onur-kıvanç duyuyoruz. Eserlerine memnuniyet duyarak bakacağız.

ŞAVKO Aslanguaş
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi