Blogda Ara

16 Kasım 2013

Abhazya ve Abaza düşmanlığından bıkmadınız mı?

Abhazya ve bu ülkede yaşayan Abazalar ve diğer halklar Abhazya dışında bir şey olmamak için kurtuluş savaşlarını verdiler.

Bu Abhazyanın Gürcüstan olmaması, Abazaların Gürcü olmaması, Abhazya ve Abaza olarak kalmaları için verilmiş şanlı bir mücadeleydi.

Tüm mücadeleleri boyunca Abhazyanın Abhazya olması, Abazaların da Abaza olmaları dayanaklarıydı.


Bu gün biraz Rusya Federasyonunun dominyonunu andıran yapıya sahip olmalarına bakmayın. Abazaların Abhazya ve Abaza olarak yaşamlarını devam ettirmekten caydıklarını sanmıyorum.

Abazalar Abazadır, ülkeleride Abhazya’dır.

Abazalar ne Gürcü, ne Rus, ne Ermeni ne de Çerkes olmak istemiyorlar.

Ülkelerinin böyle bir isteğe sahip olduğunu hiç kimse iddia edemez.

***

Neymiş efendim, o belediye ile bu belediye kardeş olmamış.

Türkiye devleti  Çerkeslerle oynuyormuş. Çerkeslerle oynanmazmış.

Arkadaşlar hayal aleminden çıkarsamalarınız, Abhazya’nın, Çerkeslerin, Türkiye’nin, Rusya’nın, Patagonyanın hiç bir gerçeğine uymuyor.

***

Yeter artık, Abhazya ve Abaza düşmanlığı yaptığınız.

Abazalar, Çerkes, Gürcü, Ermeni, Türk vs. olmak istemiyorlar. Aralarından çerkesleşmiş, gürcüleşmiş, ermenileşmiş, türkleşmiş birilerinin çıkmış olması onların devleti açısından bağlayıcı görünmüyor.

Kısaca Abhazya, Abhazya olarak kalmak, tanınmak, ulusal arenada yer almak istiyor.

Abazaların, Abaza olarak kalmaları, tanınmaları arzuları.

Siz onların düşmanımısınız.

Bundan sizin ne çıkarınız var? Abazaların ne çıkarı var,  Çerkeslerin ne çıkarı var, Türklerin mi çıkarı var, gürcülerin mi var?

***

Abazaların kurtuluş savaşında Kuzey kafkasyalı halklar Abazaların Abaza kalması Abhazyanın da Abhazya olarak varlığını sürdürmesi için ellerinden gelen desteği verdiler, bir şekilde vermeyede devam ediyorlar.

Abhazyada eline silahı alıp bu ülke için çarpışmış bir tane çeçen çıkıp Abazalar Çeçen olsun dememiştir.

Vallahi yazık.

Abazalara  ve Abhazya’a destek olmak için onlara Çerkes kimliğini almaları gibi şartlar koyarcasına söylemler dile getirmek ayıptan öte bir şey.

Abhazyayı işgal eden, orada kan akıtan ordudan ne farkınız var ki?

***

Türkiye Abhazyayı tanısın, tanımasın sizin umrunuzda mı? Sizin Abhazya'yı Abhazya olarak, Abaza milletini Abaza milleti olarak tanımayan hatta onları Abaza dışı başka bir şeylere çevirmeye çalışan enteresan fikirleriniz beni rahatsız ediyor.

Abhazya ve Abaza düşmanlığı yaptığınız yeter.

Bu tavırlarınız sadece Abazalara ve Abhazyaya değil Çerkeslere de zararlı. Çalışmalarınız bu halkın bu devletin Çerkeslerle arasını açmaktan öteye hiç bir şeye hizmet etmiyor.

Siz, ister kabul edin, ister etmeyin, Abhazya diye bir devlet var, bu devletin kurucu milleti de Abaza milleti.

Bu devlet kendisini ve milletini böyle tanımlıyor. Bunun mücadelesini veriyor. Dünyaya da tanıtmak istediği şey bu. Tanıtmak istediği sizin enteresanlıklarınız değil.

Yeter yahu...


AÇUMIJ Hilmi