Blogda Ara

2 Kasım 2013

BİR GÜN TÜRKİYEDEKİ HER ÇERKES ÇERKESYA YURTSEVERİ OLACAK

Türkiyedeki çerkeslerin genelinde, hemen hemen hiçbirisinin itiraz etmeyeceği temel tek bir doğru vardır. (sümme haşa Allah’ın birliğine bile itiraz edecek Çerkes çıkar ama buna itiraz edecek çıkmaz, çıksa bile bunu alenen söyleyemez)


Tamamının Türkiyenin her hangi bir yerinden bir karış toprak talebi yoktur. Bakmayın ‘uzunyayla, uzunyayla’ hikayelerine, bakmayın ‘anadınmı biz düzceliyiz’ muhabbetlerine..

Ne Uzunyayladaki bir tek şahsın ‘bu Uzunyaylayı bize verinde Çerkesya kuralım’, ne de Düzcedekilerin ‘şu ovayı Çerkezistan yapalım’ sevdası vardır.

Gördüğünüz gibi Türkiyedeki Çerkeslerin tamamını kapsayan ikinci bir temel doğru bulamazsınız.

Bunun doğal olarak tek bir anlamı vardır. Türkiyedeki Çerkeslerin toprak isteyebilecekleri ülke Türkiye değildir.

Topraksız millette nasıl olur malum. Millet olarak devam etmenin en önemli şartlarından birisi milleti oluşturan fertlerin var olması ise ikincisi o fertlerin toprağa olan talepleridir. 

Peygamberimiz ne güzel demiş; Vatan sevgisi imandandır....

***

Türkiyede ülke demokratikleşme alanında gelişim gösteriyor. Paketler açılıyor, yeni siyasi yapılanmalar oluşuyor, tabular yıkılıyor, belki yeni başka tabularda oluşturuluyor.

Gelişim en azından Çerkesler için inanılmaz boyutlarda...

Bugün değilse yarın Çerkesce televizyon açılacak, bir sonraki gün Çerkesleri de kapsayan bir paket açılacak.

Pandoranın kutusu açılmakla kalmadı darmadağın edildi. Kürt hareketinden tutun AKP’sinden CHP’sine her şey yeni bir şekle dönüşmek zorunda..

***

Bunları tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok.

Artık izmlerden uzak çerkeslik, bizim kurumumuza siyaset girmez, siyaset yapmayız, biz sadece şarkı söyler dans eder kültürümüzü koruruz vs. dönemi bitti.

Yarın, Türkiyedeki Çerkesler isteselerde istemeselerde kendilerini konumlandırmak zorunda kalacaklar.

Bu zorunluluk aslında çok uzun zamandır vardı.

***

Türkiyedeki Çerkeslerin üstüne ölü toprağı serpiştirilmişti. Nede ağırdı o toprak.

Bir başka ülkede yaşıyorsunuz, bu ülkeden bir santimetre kare kadar toprak talebinde bulunacak bir kişiye dahi sahip değilsiniz. Bu da yetmezmiş gibi kendi toprağınıza hemen hemen hiç bir şekilde geri dönüş umudunuz da kalmamış.

Tüm cesareteniz, bütün dünyanın, yıkıldığı gün bile yıkılabileceğine inanmadığı  SSCB gibi bir ülkenin  varlığı altında artık tamamen yok olmuşken...

***

SSCB dağıldı. TC demokratikleşme yolunda ilerliyor.

Ama Çerkeslerin arasında yine Türkiye’den bir karış toprak talebine sahip bir kişi dahi doğmuş değil.

Asimilasyon altında dilini kaybeden, geleneklerini bilmeyenlerinin sayısı çok artmış olmasına rağmen hala Türkiyeden bir santimetrekare toprak talep edecek Çerkes doğmuş değil.

Böyle bir Çerkes doğuracak ana bile belki henüz doğmamıştır. Böylesi Çerkesi doğuracak bırakın Çerkes anneyi, başka milletten bile bir ana doğmamıştır.

***

Türkiyedeki Çerkeslerle alakalı herhangi bir şey yapmak isteyen tüm Çerkesler isteselerde istemeselerde Çerkesya için kıpırdamak zorundalar.

İstemiyoruz diye bağırsalarda çağırsalarda, yeri göğü inletselerde, bütün bunları görmezlikten gelip, gelişmelerden etkilenmeyecek gibi hareket etselerde Çerkesiz dedikleri süre boyunca Çerkesya için çalışmak zorunda kalacaklar.

***

Türkiyedeki tüm gelişmeler dürtükleye dürtükleye Çerkesleri uyandırma yolunda.

Dürtüklene dürtüklene Çerkesya için çalışmak zorunda kalmaktan daha doğru olanı ise kendiliğinden Çerkesya için çalışmaya başlamak.

Tabii bir başka yol daha var; sonu, sayıları Türkiyede bir kaç milyon olan Çerkesler için toprak talebine gitmek zorunda olan yol, sadece Türklerle değil, Kürt, Arap vs ile de sorunların çıkacağı yol.

Türkiyedeki gelişmeler Kürtler, Gürcüler, Araplar vs, vs. için eninde sonunda toprağa dayalı bir sisteme doğru yol alıyor, almak zorunda. Çerkeslerin yönünüde isteselerde istemeselerde Çerkesyaya çevirecek olanlarda onlar.

‘Yetmedi mi misafirliğiniz’ sözlerini duymaya hazırlanın.

İktidar partisinden, mahelle imamından, hamam tellağından, kürt vekilden, arap doktordan, taksi şoföründen ‘Yetmedimi sizin misafirliğiniz’ sözünü duymaya hazır olun.

***

Alternatif yol gören varsa beri gelsin.

O gördüğü yolu anlatsın, Türkiyedeki Çerkeslerin önüne Çerkesya dışında bir yere çıkan  seçenek sunsun.

Sunamıyorsa şu gerçeğe alışsın;

BİR GÜN TÜRKİYEDEKİ HER ÇERKES ÇERKESYA YURTSEVERİ OLACAK.

İşte bu yüzden sadece ben Çerkesya Yurtseveriyim diyen kimseler değil tüm Türkiyeli Çerkeslerin başka yolları yok.

Bu yola gelmek istemeyenleri bu gün yanlarında olduklarını sandıkları Kürt, Türk, Alevi siyasetçiler, komşuları, gazeteler, okullar, televizyonlar, Türkiyenin etkilendiği en ufak yaprak kıpırdatan rüzgarları ÇERKESYA YURTSEVERLERİNİN YOLUNA atacak...

Zorla değil güzellikle kendiliğinden bu yola koyulanlar ise hiç kendilerini yıpratmasınlar, kardeşleriniz yanınıza itiklene itiklene getiriliyor...

***

Yola gelmek istemeyenler sıkı sıkı sistemin değişmesine engel olmak isteyenlerle kucaklaşın.

Bunun dışında Türkiyede gelişen başka her türlü ister siyasi, ister dini, ister ekonomik hareket olsun farketmez, sizi hepsi ÇERKESYA’ya yönlendirecek...

Kendi kendinize ‘Yetmezmi bu misafirlik’ deme vaktiniz geldi.

AÇUMIJ Hilmi