Blogda Ara

22 Ocak 2014

PSEYTIKU’LU HALK AYDINI VUŞIY ÇIŞIKO

Çerkes köylerinde kültürel etkinliklerin gerçekleştirileceği binalar olmadan uzun yıllar geçti. Günümüzde de Çerkes köylerimiz arasında Klüp, Kültür Sarayı olmayanlar var.

Durum bu minval üzerine olmasına rağmen Çerkeslerde eski tarihlerden itibaren başka birileri ile kıyaslanamayacak yerleşmiş belirli geleneklerde yaşatılıyor. Bunların korunmasında köylerde bulunan ailelere ait konukevlerinin büyük faydası geliyordu. Gençlerin yetiştirilmesinde de bunlar çok yararlıydı.
Pseytıku’da böylesi bir kaç konuk evi vardı. Bunlar; Huşt Şumaf, Tletserıko Hamid, Vusteko Yusuf, Ahecago Wumar’a ait konukevleriydi. Pseytıku köyünün buraya ilk yerleşmesinden (bu yıl içerisinde 150. yılı) itibaren günümüze kadar devlet tarafından yapılmış klüp, kütüphane, Kültür Sarayı köyde hala yok.

Vakit geçirdikleri dinlendikleri yerler köydeki konukevleriydi. Köylüler günlük işlerini bitirip akşam olduğunda Huşt Şumaf’in konukevinde toplanırlardı. Burada toplananların çoğu yaşlı adamlardı. Komşu kadınlar, genç kız ve delikanlılar ayrı ayrı odalarda otururlardı, yazında bahçede otururlardı. En çok hürmet ettikleri, adını sıkça andıkları kişi ise Vuşıy Ğeguş’ojıko Çışıko idi.

Çışıko 80 yaşına kadar yaşadı. 1883 yılında Pseytıku’da Vuşıy Ğeguş’oj’ın oğlu olarak doğdu. O tarihlerde Pseytıku köyünün günümüzdeki yerine yerleşmesinin üzerinden sadece 19 yıl geçmişti. Köylülere topraklar yetmiyordu, zorluk içindeydiler fakat yardımlaşıyorlardı. Köknarları (псэй) söküyor açma açıyor, burada ekin yetiştirmeye çalışıyorlardı. Çışıko, ailesine yardımcı oluyor tüm bu işlerde çalışıyordu.

Çocukluğundan itibaren eski şarkılara, söylencelere, ağıtlara ilgi duyuyordu, yaşlıların söylediklerini ezberliyordu. Bu şekilde çocukluğundan itibaren Çerkes ulusunun başına gelenlerden haberdar bir şekilde yetişti. Eski şarkılar, söylenceler, ağıtlar ulusun tarini anlatıyordu. Çerkeslerin tarihini daha iyi öğrenmesinde bunlarla birlikte anlatılan olaylarda yardımcı oluyordu.

Çışıko Pseytıku köyünde doğdu, yetişti, çalıştı, kendisi de bu köyde çocuk yetiştirdi büyüttü aile kurdu. Kendi gücü emeği ile geçinirken  aynı zamanda Allah’ın hikmeti kuvvetli bri hafızası, akıcı dili vardı, şarkıcıydı, şarkıda yazardı, söylencelerinde iyi bir aktarıcısıydı, insanlar ona danışırlardı, ayrıca hocaydı.

Vuşıy sülalesi kalabalık bir sülale. Çışıko’dan türeyen aile 122 kişi. Bunlar Çışıko’nun beş oğlundan; Eyüp, İsa, Harıyet, Şaban ve Harun’dan türeyenler.

Geçtiğimiz yüzyılın 30’lı yıllarında köylüler kendi imkanları ile Pseytıku’da bir cami yapmışlardı. Caminin batı tarafında iki şerefeli bir minaresi vardı. Namaz vakitlerinde insanlara haber vermek üzere burada ezan okunurdu. Geçtiğimiz yüzyılın 50’li yıllarına kadar Çışıko hocalık yaptı. Ezanıda keskin sesi ile tüm köyden duyulacak şekilde o okurdu.

Büyük camiye dindar çok kişi gelirdi, camiye zor sığarlardı. Gençlerde camiye gelirlerdi, hoca onlarla da sohbet ederdi. Onları Allah inancına sahip yetiştirmeye çalışırdı. Çışıko akıllı, ağırbaşlı adil bir insandı. Tüm yaşamı boyunca hiç kimseyle yüksek sesle dahi konuşmadı, kimseyle takışmadı, hiç kimseyi üzmedi. Kendisinin bu durumu hakkında soru sordukalrında Bjeduğ bölgesinde ün sahibi olan Kezeneko Cebağ’ın  sözleri ile cevap verirdi, ‘Deliden ben uzaklaşıyorum, akıllı olan da benden uzaklaşıyor’

Çışıko’nun en çok gittiği yer ise Huşt Şumafe’ye ait olan konukeviydi. Günlük işlerini bitiren köyün farklı mahallelerinden yaşlılar ve gençler Huşt’ların toprak sıvalı konukevlerine gelirlerdi. Şumaf ve onun eşi Psığo her zaman misafirleri güleryüzle karşılar, ağırlarlardı. Burada köy havadisleri anlatılır eski şarkılar söylenirdi. Çışıko şarkı söyler yaşlılarda ona dejuvla eşlik ederlerdi. Güzel ve uyumlu bir şekilde yapılan bu jıvu’ları Kobl Yusuf, Açumıj Yusuf, Dzetl’ı Salih, Ahecago Mahmud, Hıdzetl Yakup, Vusteko Yusuf, Vusteko Ahmed ve diğerleri söylerlerdi. Çışıko eski şarkılarıda kendi yazdığı şarkıları da söylerdi. Bunlardan bazıları Cumhuriyet Radyosu ve AC Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü arşivlerinde yer alıyorlar.

Vuşıy Çışıko’nun 130. doğum yıldönümü anısına Pseytıku ortaokulnda ayrıntılı bir etkinlik gerçekleştirildi. Vuşıy sülalesinden sağ olan ufak büyük herkes, Çışıko’yu tanıyanlar, köy sakinleri geceye katıldılar. Geceye Mıyekuapeden AC. Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü çalışanları Filoloji bilimdalında doktorlar Ğış Nuh ve Çuyeko Nefset, Filoloji bilimdalında kandidat Şhaptleko Ğuçıps katıldılar.

Gecenin düzenlenmesine önayak olan kişi ise Şhaptleko Ğuçıps’tı. Geceyi organize edenler ise Adıge Cumhuriyeti onursal gazetecisi Huşt Şaban, Okul müdür muavinleri Neğuçu Marıyet, Dzetl’ Müslimet, öğretmenler Jenetl’ Svetlan, Dzetl’ Zarem, Ahecago Roz.

Okul Müdüresi Kobl Şamset geceye katılanları açılış konuşmasında selamladı ardından sözü Şahaptleko Ğuçıps’e verdi. Ğuçıps Pseytuk’ta iyi tanınıyor. Bu köye sıkça geliyor, ünlü pşınavo Tleserıko Kim’in iyi arkadaşıydı, köy sakinlerinden tanıdığı çok kişi var.

Şhaptleko Ğuçıps; ‘ Ulusun manevi değerlerini derlemek için kırk yıl kadar araştırma gezilerine katıldım. Yalnız başıma da gruplar halinde de Kıyı Boyu Şapsığe’de Adıge bölgesinde de, Karçay-Çerkeste de, Kabartay’da  da yurt dışında ki köylerde de bulundum, çeşitli çıkarsamalarda yaptım.  Dağıstanlılar için nasıl Kubaçi köyü adeta bir bayrak ise Çerkeslerin maneviyatını muhafaza eden yer Pseytıku köyüdür.

Bilimadamları Şhaptleko Ğuçıps, Ğış Nuh ve Çuyeko Nefset’in belirttiğine göre bu köyde sadece eski şarkıları söyleyenler değil bundan da öte eğitimli insanlar derleme yapmaya geldiklerinde milli hazinelerimizi onların önüne adeta çıkartıp yazdıran çok kişi yaşıyordu hala da yaşıyor. Bazılarının adını söyleyeyim; Vuşıy Çışıko, Natho Salih,Tleserıko Hamid ve Harun, Vusteko Yusuf ve farklı yıllarda köy sakini yaşlılarla çalışanlar Bırsır Batırbıy, Kuyeko Nalbıy, Hut Şamsudin ve diğerleri.

Bilimadamları Vuşıy Çışıko’nun Adıge Radyosu arşivlerinde bulunan kayıtlarından bazılarını gece katılımcılarına dinlettiler. Geceye katılan Nahıjlar Çışıko’nun sesini tanıdılar.

Çışıko’nun çocukları ardından gelen nesillerde de onun izini takip edenleri çıktı. Rahmetli oğlu Harun’da tarihi şarkılara meraklıydı, onları ilgi çekici bir şekilde söylerdi. Pseytıku’daki kültür evinde kurulmuş olan Aşemez isimli folklor ansamblesindeydi. Güzel sesi ile söylediği şarkılar dinleyenlerin beğenisini kazanırdı.

Çışıko’nun torunu Barıç’ta şarkı söylemeyi seviyor. Barıç’ın kızı Belle’de şarkı söyleme konusunda yetenekli. Hem besteler yapıyor hemde şarkılar söylüyor. Çışıko’nun diğer oğlu Eyüb’ün çocukları arasında müzik okulunu bitirip bu mesleği icra edenler var. Svetlana ve Culiyet bunlardan.

Geceye okul öğrencileri de aktif katılım gösterdiler. Thahuaho Fatime, Ahecago Svetlane, Hahureta Culiyet tarihi çerkes şarkılarını seslendirdiler. Pseytıku’da doğup büyüyüp yetişen Vuşıy Çışıko’nun anısına düzenlenen gece güzeldi, ve çok kişi bu geceye katıldı

HUŞT Şaban
Fotoğraf; VUŞIY Çışıko
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi