Blogda Ara

24 Ekim 2014

Çerkeslerin milli amacı

Çerkes milletinin günümüzdeki en büyük sorunu MİLLİ BİRLİĞİ’nin ortadan kaldırılmış olmasıdır.

MİLLİ BİRLİK demek ise sadece ortak dil, gelenek görenekler (xabze) ve dine sahip olmak değildir. Aynı coğrafya içerisinde kendisini temsil edebildiği bir coğrafi-idari bütünlükte demektir. Bunu sağlayacak ortak yaşam ve gelecek kurgusu demektir.


Bu yönde kökü uzun yıllara – derin tarihi geçmişimize dayanan çalışmalar vardır.

Özellikle son 20-25 yıl içerisinde yeniden gelişmeye başlayan (ilgililerin) genel eğilimi ise her bir ferdimizin АДЫГЭ ЗЫКIЫНЫГЪЭ – ÇERKES BİRLİĞİ’ni sağlamak üzere faaliyette bulunması AMACIDIR.

Bu amaç için ortaya konulmuş temel hedefler ise;

1. Vatanımızda ÇERKESLERİN YAŞADIĞI idari birimlerin bir araya getirilerek COĞRAFİ-İDARİ BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜN SAĞLANMASI

2. Yurtdışına dağıtılmış olan ÇERKESLERİN VATANLARINA DÖNÜŞLERİNİN SAĞLANMASI

***

Günümüz ÇERKES dünyasının АДЫГЭ ЗЫКIЫНЫГЪЭ – ÇERKES BİRLİĞİ’ni sağlamak dışında ortaya koyduğu BİRİNCİL BAŞKA AMAÇ yoktur.

Bu amacın sağlanması yolunda en önemli temel hedeflerin gerçekleştirilmesi içinse tali diğer hedefler ortaya çıkmıştır.

Ana hedefler ve onları takip eden tali hedeflerin araçlığının unutularak amaç haline getirilmesi ise aşırılıkların doğmasına sebep olur. Hatta zaman zaman bunların kendi aralarında birbirleri ile çelişen konumlara düşmeleri dahi söz konusu olur.

Bu yüzden tüm eylem ve çalışmalarımızda АДЫГЭ ЗЫКIЫНЫГЪЭ – ÇERKES BİRLİĞİ haricinde bir başka AMAÇ ve İDEAL ortaya koymadığımız (koyamadığımız müddetçe) , bu amaca uygunlukları göz önüne alınmalıdır.

Bu bağlamda kullandığımız hiç bir aparatın, aracın, AMACIN YERİNE GEÇMESİNİ kabul etmemeliyiz.

***

Bu AMACA HİZMET EDEN temel hedeflerimizin gerçekleştirilmesi için tali çalışmalar ve hedeflerde söz konusudur.

Örneğin; ÇERKESLERİN YAŞADIĞI idari birimlerin bir araya getirilerek COĞRAFİ-İDARİ BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜN SAĞLANMASI hedefi, ana amaçla içiçe geçmiş olmazsa olmaz hali ile ikinci bir amacımız halini almış husus vatanımızda ve diasporada birbirleri ile ilintili fakat farklı çalışmalar yapmamızı zorunlu kılmıştır.

Vatanımızda, coğrafi-idari birlikteliğimizin sağlanması için öncelikli olarak Rusya Hukuk sistemi içerisinde bizim bir millet olduğumuzun kabulü yönünde çalışmalar yapmak gerekli olmuştur.

Her birinizin hatırlayacağı gibi nüfus sayımlarında ÇERKES (ADIGE) ismi üzerinde durulması, bununla alakalı tarihsel, sosyolojik çalışmalar yapılması, Koşhable forumları,  Çerkes halk kongrelerinin toplanması ve daha pek çok benzer, farklı STK’ların hatta zaman zaman Cumhuriyetlerimizin dahi katıldığı çalışmalar dizisi gerçekleştirilmiştir.

Bunun paraleli ise diaspora ayağında biraz daha farklı gelişim sergilemiştir. Çünkü diasporadaki bazı büyük STK’lar sebebini açıklamadıkları-açıklayamadıkları bir şekilde TÜRKİYEDE YENİ BİR KİMLİK OLUŞTURMA çabası hatta VATANDAKİ KİMLİKLE TÜRKİYEDEKİ KİMLİĞİMİZ ÖRTÜŞMEZ söylemi içerisindeydi.

Bu konuda verilen çabalara pek çoğunuz şahitsiniz.

***

İkinci temel hedef ise yurtdışına dağıtılmış olan ÇERKESLERİN VATANLARINA DÖNÜŞLERİNİN SAĞLANMASI’dır.

Bu hedefin gerçekleştirilmesine hizmet etmesi açısından, hukuksal getirileri de göz önüne alınarak vatanımızda tali başka hedeflerde ön plana çıkmıştır.

Bunların arasında en belirgin olanı ise; Çerkes Soykırımının Rusya Federasyonunca tanınması ve bunun neticesinde; sürülmüş olan ÇERKESLERİN VATANLARINA DÖNÜŞ HAKLARININ HUKUKİ zemine otutturulması, GEREKLİ KANUNLARIN oluşturulması çabalarıdır.

Bu konuda özellikle vatanımızda oldukça ileri bir noktaya gelinmiştir. Adıgey, Kabardey-Balkar Cumhuriyetleri ÇERKES SOYKIRIMINI TANIMIŞ, RUSYA FEDERASYONUNUN TANIMASI İÇİNDE çeşitli defalarda hem cumhuriyet hem de STK’larca müracaatlarda bulunulmuştur.  Soykırımı konusundaki temel çalışma budur. Birleşmiş Milletlere üye olan Gürcistan ise soykırımını Kabardey-Balkar Cumhuriyetinin aldığı karar doğrultusunda tanıdığını ilan etmiştir.  

Diasporada ise bu konudaki çalışmalar olabildiğine zayıftır. TC. nin tanıması yolunda hemen hemen hiç bir çaba sarf edilmemiştir.  Bunun da temel sebeplerinden birisi ANA AMAÇ’tan uzak olunmasıdır. 

***

Özellikle, Türkiye’de yukarıdaki örnekte de değindiğim gibi 'ESAS AMACA' hizmet etmesi gereken ARAÇLARIN, FETİŞİZE edilmesi eğilimi söz konusudur.

AMACIMIZA ulaşmak için temel hedeflerimizden olan ÇERKESLERİN VATANLARINA DÖNDÜRÜLMESİ konusu da bazılarınca amaçlaştırılıyor FETİŞİZE ediliyor.

Bu bizim amacımız değil. Amacımızda bir araç. Hem de en önemli araçlardan birisi fakat AMACA ULAŞMAMIZ için kullanmamız gereken diğer tüm araçlarla da uyum içerisinde olması gereken bir araç.

Yani, DÖNÜŞE zarar verme olasılığı var diyerek Cumhuriyetlerimizin birleştirilmesi, coğrafi birliğin sağlanması yönündeki çalışmaları baltalamaya varacak nitelikler kazanmaması gerekir.

Bunun anlamı ise AMACA ULAŞMAK için kullanmamız gereken- zorunlu olan tüm diğer araçlarla belirli bir denge içerisinde olunmasınında bir başka zorunluluğumuz olmasıdır.

Bunun yanısıra tüm araçların demokratik, yaşanılan ülkelerin kanunları çerçevesinde kullanılması da bir diğer temel zorunluluğumuzdur. Çünkü bunun dışına çıkan her türlü hareket zaten gereğinden az olan uluslarası arenadaki etkimizi ortadan kaldırır, bizi haklı iken haksız konuma düşürebilir.

***

Ayrıca AMACIMIZA ulaşmamız için bu gün ortada olan hedeflerin yerine ileride başka başka hedeflerinde çıkacağını bilmemiz gerekiyor.

Hareket, tavır ve söylemlerimizde bu yüzden araçların fetişize edilmesine müsaade etmemeyi yerleşmiş bir alışkanlığımız haline getirmemiz gerekiyor.

Örneğin Türkiye’deki Çerkeslerin günümüzdeki en büyük aşmaları gereken sorunlarından birisi kendilerini temsil eden bir yapı oluşturmamış olmalarıdır. Bu yapının oluşturulması ise ANA AMACIMIZA ulaşmamız için gerekli bir başka hedefimiz-aracımızdır.

Bu hedefinde araç olduğunu hiç bir zaman unutmamalıyız. Yani TÜRKİYEDE ÇERKESLERİN TEMSİL EDİLMESİ SORUNUNUN AŞILMASI’nın dönüşe zarar verir hal almasına, TÜRKİYE’DE KALICI olunduğunun belirteci haline getirilmesine de karşı durmamız gerekir. TÜRKİYE, ÇERKESLERİN YENİ VATANIDIR söylemi bu aracın en uç şekilde FETİŞİZE edilmesidir.

Kısaca AMACIMIZA ULAŞMAK için HİÇ BİR ARACI AMAÇLAŞTIRMA-FETİŞİZE ETME lüksüne sahip değiliz. AMACIMIZA ulaşmak için diğer tüm tali hedefleri birbirleri ile uyum içerisinde demokratik çerçevede kullanmak zorundayız.

AÇUMIJ Hilmi