Blogda Ara

2 Mart 2012

Zamanın Yok Edemeyeceği Hale


«Ben tüm dünyaya Çerkes sanatının nasıl olduğunu geçmişi günümüze bağlayarak anlatmalıyım...» 
YEVTIH Asya
Adıge Cumhuriyeti Ulusal kütüphanesinde (gözünüzle görmek, duymaak gibisi olmadığından) anlatımı zor olan toplantı-etkinlik gerçekleştirildi. Bu olağanüstü masalsı faaliyeti Adıgey Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı ile Ulusal kütüphane ortak gerçekleştirdiler.
Bayramsal toplantının organize edilmesinde en çok  bitap düşen kişi Koşeğu Seçnet.
Güneşin keyif içerisinde karları erittiği, avuç içi kadar sıcaklığının yüzümüze mutla yansıdığı,  kalan iki-üç gününün baharla birleştiği, Şubat ayının 27’sinde, tüm insanlara güzelliği ulaştırmayı kendisine nasip-kader kılmış, akilane, aklı selim, düşünceli, yetenei hale hale her tarafından dökülen, yaşamı dünyayı güzel kavramakla özdeşleşmiş, Adıgey ve Kabardey-Balkar Cumhuriyetlerinin Ulusal Metal sanatçısı, metali yetenekleri ile yoğuran-güzelleştiren Yevtıh Asya ile buluşma-görüşme imkanı vardı.
Yevtıh Asya eski usul demir-altın işleme sanatına sahip bir kuyumcu ve demir işeleme sanatında kıyas götürmez bir yeteneğe sahip. Onun eserlerinde adeta yaşam durmuş gibi. Asyanın sanatında olağanüstü eserlerinde eski ustaların  gizleri arasında yer alan onları çözmüş olduğunun belirteçleri var.
Eytıh Asya öykülerini Altın, gümüş, pirinçle kurguluyor. Eserleri güzellikleri ile antik nesnelere benziyor, üzerlerindeki desenler işlemeler ise onlardan daha ileri adeta onlara kşbşrle bakan bir konumda.
Yeteneği ile dünyaca tanınan bayan sanatçının ellerinden çıkan kılıçlar, kamalar, taçlar (kral-kraliçe taçları), kadehler, gerdanlıklar krallar, devlet başkanları, ünlü insanlar, yıldızlara yapılmışlar.
Yevtıh Asyan’ın eserlerinden en fazla öne çıkanları ise Devlet Hermitaj müzesinde korunanları. Yevtıh Asya kendisi sağken eserleri Hermitaj müzesinde sergilenen ilk sanatçı.
Adıgey Devlet Üniversitesi öğrenci gazetei redaktörü L’ıxase Svetlana gerçekleştirilen etkinlik için Yevtıh asyanın yaşam öyküsü sanatına ilişkin gösterimleri organize etti.
Etkinliğe Adıgey Cumhuriyeti Kültür Bakanı yardımcısı Şevaptseko Aminet, Adıge Cumhuriyeti Thabısım Vumar Sanat koleji öğretmenleri, öğrencileri, kütüphane çalışanları, okuyucular, gazeteciler ve Yevtıh asyanın sanatına hayran olanlar katıldılar.
Bu etkinlikte Yevtıh Asyanın yeteneklerine kıymet veren eserlerine hayran olanlar Asyayı dinleme imkanına sahip oldular. Asya soyu (sülalesi), ailesi, dede-ninesi, anne-babası, öğrenim hayatı, eğitimi: ilgilendiği sanatın sergilenmesi,  eserleri ile yeteneğinin ustalığının pekiştiği, Mıyekuape ile alakalı yeni projeleri, çalışmalarında kendisine yardımcı olmak üzere yetiştirdiği öğrenciler, bir bayan olarak yaşamında kendisine nasip olanlar hakkında çok şey anlattı.
Sözlerinden, Yewtıh Asyanın yetenekleri yanısıra dünyaya güzel bakış açısına sahip olduğu, eserlerindeki sanatsal betimlemeleri ile uyumlu oranda düşünceleri olduğu ve akıcı güzel bir dile sahip olduğunu, gençleri ve insanları  adeta yoğuran yönlendiren nitelikleri de ortaya çıktı.
Yevtıh Asya için en önemli şey aile sahibi olmak. Asyanın yaşamına 1993 yılında geröek bir dost ve hayat arkadaşı, güçlü bir omuz, sırdaş ve yoldaş olarak Tırkawo Ruslan girdi. Ruslan Moskovada iyi eğitim görmüş olan teknik-mühendis. Aklının ermediği elinin yakışmadığı bir şey yok.  Eşlerin  söyledikleri ile yaptıklarının örtüşmesi dileklerinin geröekleşmesini kolaylaştırıyor. Zavur ve Bibars isminde iki tane çocukları var. «Çocuk gördüğünün örneğidir» misali anne-babalarının davranış-yaklaşımlarının, yılmadan işlerini takip etmelerinin,  aralarındaki güzel ilişkinin, kültürlerinin etkisi ile yetişiyorlar.
İki saat kadar süren etkinlik adeta bir su gibi akıp geçti. Neden böyle oldu denilecek olursa sohbetide kolaylaştıran şeyler var; Yevtıh Asya adeta bir öğretmen,  her tarafından anlayış dökülen,  güleryüzlü olarak katılımcıların arasında yer alıyordu. Sözleride adeti olduğu üzere özlü ve kıymetli idi.
Dinleyicilerin uzun zaman Asya’nın güzel sesi, hoş davranışları akıl dolu sözlerini anımsayacaklar.  Anlattıklarından çıkarttığımız öğütsel çıkarımları anladığımız kadarıyla katacak olursak:
Yürekten dilediğin arzuladığın işi yapman gerektiğini;
Ufak büyük her işin bir zorluğu olduğunu;
Tamamlanmış bir işin mutluluğa vseile olduğu;
Kendi kendine bir yaşam kurgulamak için işin öncel olduğunu;
Ummanıın umudun çocuklukla döneminde başladığını;
Her bir kişinin kendi kendisine diktiği elbise ile göründüğünü (kendi yaptıkları ile anıldığını);
En büyük iş-başarının dahi övgüsünün an kadar zamana sığdığını; vb.
İnsanın en çok kıvançlanmasını sağlayan şey yaşamın içerisinden adının süzülmesi. Mutluluk ta;  oluşturduğun eserlerinle insanlara güzellikleri, sevinci, iyiliği hissettirmekmektir.
Yevtıh Asya – eserlerine yılların solduramayacağı  güçlü haleleri işleyebilen olağanüstü yetenekli bir insan.
MAMIRIKO Nuriyet.
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 02-03-2012