Blogda Ara

4 Nisan 2012

Ç’ERAŞE TEMBOT YILI


İnsanın ulusu için yaptığı iyilikler unutulmadan ardarda gelen yıllarda övgüsü aktarıla aktarıla taşınıyor olması kıvanç verici. Adıge edebiyatının temellerini atan ünlü yazar Ç’eraşe Tembot eğer yaşıyor olsaydı 16 ağustosta 110 yaşında olacaktı. Bu gözönüne alınarak Adıgey Cumhuriyeti tarafından 2012 yılı Ç’eraşe Tembot yılı olarak ilan edildi.  
Fakat, bu kimin aklına geldi, kim buna ön ayak oldu? Bu soruların cevabını Adıge Devlet Üniversitesi Milli Fakültesinde bulacağımızı düşündük ve oraya gittiğimizde yanılmadığımızı gördük.

Öğrendiğimiz kadarıyla Filoji bilimdalında Prof. Dr. Nikolay Şık Adıge Devlet Üniversitesi Rektörü  Hunego Reşıd’e, Ç’eraşe Tembot hakkında düşündüklerini ilettiğinde, O da bu fikri destekledi.  Hunego Reşıd Adıgey Cumhuriyeti  Başkanına 2012 yılının Ç’eraşe Tembot yılı olarak kutlanması isteğini belirten bir müracaatta bulundu ve bu fikir Başkanca da uygun bulundu.
-Nikolay Adıgey Cumhuriyetinde 2012 yılının Ç’eraşe Tembot yılı olmasına ön ayak olmak nereden aklına geldi?
- Ç’eraşe Tembotla öğrenciyken tanışmıştım, ardından öğretmen ve bilim insanı olunca da yirmi yıl kadar O’na hep danışıyordum. Kaygılandığım, üzerinde durduğum konularda cevapları hep onda buluyordum. Ç’eraşe Tembotun yaşamı derinden irdeleyen düşünceleri karşısında hayrete düşüyordum. Aramızda oldukça çok yaş farkı olmasına rağmen bunu hiç belli etmeden benimle konuşuyordu. O’na karşı içten bir yakınlık duyuyordum. Cumhuriyet genelinde yürütülen olaylarda aktif olmamı teşvik ediyordu. Böylesi konularda kaygılanan ve çabalar sarfedenlerin  sayısı az değil. Fakat dedim ya Tembot’a karşı içten bir bağlılık duyduğumdan bu konuda ön ayak olmayı kendime bir borç bildim.
- Ne gibi etkinlikler yapmayı planladınız?
- Ç’eraşe Tembot yılı ile alakalı olarak yapmayı planladığımız çok şey var ve bunlarda başarılı olacağımıza inanıyorum. Mesela bunlardan bir tanesi;  Tembot’un eşi Zuze ile anlaştık, yazarın ismini taşıyan Edebiyat müzesinde bulunan eserlerden bir kısmını alarak bizim topladıklarımızı da ilave ederek Adıge Devlet Üniversitesi Bilimsel Kütüphanesinde bir sergi açmayı planlıyoruz. Burada, kütüphanede yazarın yaşamından kesitleri, eserlerini ve başarılarını gösteren şeyleri kütüphaneye gelen herkesin görebileceği şekilde sergileyeceğiz, hatta, bu yıl bittikten sonra da bu sergi daimi olarak kalacak.
Belirtmek istediğim şey ise Tembotun adının pek çok yabancı ülkede biliniyor olması. Çünkü yazdıkları, Rusça, Çekce, Almanca ve Çince’yede çevrilerek yaınlandı. Her yazarın kendisine mahsus bir düşünce ve yazın stili vardır. Ç’eraşe Tembotun Çerkes ulusunun yiğitliğini, aklını, yüzünü, güzelliğini gösterebildiği şekli kıyaslayabileceğimiz bir şey yok. Başka dillere çevrilerek basılan eserlerinin toplamı üç milyon nüsha kadar oluyor. Günümüzde bu başarıya kim ulaştı? Bu büyük bir kazanım değil mi? Evet büyük bir başarı!
Adıge Devlet Üniversitesi ve Milli Fakülte öğrencilerinin bu etkinliklerde aktif olarak rol almasını sağlayacağız. Ç’eraşe Tembot’un ‘Kızlar ve çiçekler’ isimli piyesini sahneleyerek Mıyekuape ve cumhuriyetimizin diğer rayonlarında izleyici ile buluşturacağız. Burada Üniversite Rektörü Hunego Reşid’in katkılarından dolayı ona çok razı olduğumuzu belirteyim. Hangi konuda müracaat etsek destek oluyor. Böylesi anlayış sahibi thamatelere her yerde ihtiyaç duyuyoruz...
Ç’eraşe Tembota ilişkin raporlar-sunumlar hazırlayacağız, konferanslar düzenleyeceğiz. Üniversitede onunla alakalı kompozisyon ve deneme yazılarının katılacağı yarışmalar düzenleyeceğiz. Bunun yanısıra Tsey İbraim Milli Tiyatrosu ‘At çobanı ve mağrur kız’ ve ‘Şapsığ Kızı’ isimli tiyatro eserlerini bu yıl içerisinde sahneleyecekler. Cumhuriyet genelinde okullarda Ç’eraşe Tembot yılı çerçevesinde etkinlikler yapılacak. Yazarın eserleri başka dillere de çevrildiğinden onlar hakkında bilgiye sahip olan kimse çok sayıda bu yüzden Cumhuriyetimizde yaşayan Çerkesler dışındaki diğer ulusların da bu etkinliklere katılmasını sağlayacağız.
Tembot’un tüm eserlerini kapsayan ve kendisi ile alakalı yazılanları da ihtiva eden bir külliyat yayınlanmasını sağlamayı düşünüyoruz. Ayrıca şehir parkına giderken kızılekim caddesi üzerinde yer alan Ç’eraşe Tembot anıtının da yenilenmesi gerektiği sizin de dikkatinizi çekmiş olmalı. Bu anıtın görüntüsü büyük yazarımıza hiç uygun değil. Gençlik yıllarına ait bir görüntüye sahip olarak yeniden yapılması gerekiyor.
- Nikolay iyiniyetle başladığınız bu işler hakkında bizi aydınlattığınız için teşekkür ediyor ve tüm dileklerinizi başarmanız temennisinde bulunuyorum.       
Son olarak belirtmemiz gereken şey ise; Ç’eraşe Tembot’un 110. doğumyılı anısına 2012 yılında yapılacak Ç’eraşe TembotYılı etkinlikleri organizasyon komitesinde, bakanlar, bilimadamları, yazarlar, gazeteciler, öğretmenlerin bulunduğudur. Bu konuya bu kadar kişinin eğilmeside söz konusu etkinliklerin gerektiği gibi yapılacağının bir kanıtıdır.
HAREHU Murat
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 04-04-2012