Blogda Ara

5 Haziran 2012

YAZAR PERENIKO MURAT’IN 100 DOĞUM YILDÖNÜMÜ


‘Şair doğdu, Şair yaşadı’
Perenıko Murat Adıge Edebiyatının güçlenmesinde büyük katkıları olmuş bir yazarımızdı. Perenıko Murat edebiyatımızda şiir dalında önemli bir yer tutuyor. Zorlu ve ilginç bir yaşama sahipti. Başına gelenler ve onların verdiği tecrübeyi sanatınada işledi yansıtabildi. Perenıko Murat’ın eserleri (17 yaşından) 1929 yılından itibaren yayınlanmaya başladı.
Adıge yazın diline ‘Ramazan ayı’ isimli şiiriyle poem türünü yerleştiren yazardır. Yeni sovyet yönetiminin oturmaya başladığı yıllardı. Bu eserinde insan ile din, sömürücüler ve kitlelerin ilişkilerini dile getirmişti. Edebiyatımızda bu poeme büyük önem verildi. Perenıko Murat bu eserinden sonra pek çok kitap yayınladı; ‘Dikkat’,  ‘Şiir ve poemler’, ‘ Nasibi iyi olanların şarkısı’, ‘ Barış sabahı’, ‘ Hayırlı olsun (Сыхьатымаф)’, ‘Yolağızları’ ve diğerleri. 
P. Murat’ın Çocuklara yönelik eserleri de var; ‘Minik Kahraman’,  ‘Rıu Sıbeş’ ve fabllar.
Başka yazarlarla birlikte kaleme aldığı çeviri eserleride var; A. Nekrasov’a ait ‘Rusya da yaşam kime güzeldir?’ isimli poem, B. Polevoy’a ait ‘Gerçek insana dair uzun öykü’, K. Çukovske’ye ait ‘Doktor Ayağrıyor (Doktor Aybolit)’ vd.
Perenıko Murat’ın eserlerinden alınan parçalar eğitim programlarına da alınmış durumlar farklı sınıflarda okutuluyorlar.
Eserlerinde didaktik öğelere sıkça rastlanıyor, eğitim öğretim açısından bu yüzden öneme haizler.  Perenıko Murat kırk yıl adıge edbiyatı içerisindeydi, büyük sanatsal yapıtlar sundu. Şiirlerinde ana sevgisi, yurt, insanlar ve anavatanına olan aşkını dile getirdi. İkinci dünya savaşı başladığında gönüllü olarak orduya katıldı kahramanca savaştı, bunu kazandığı madalyalar da kanıtlıyor. Geriye sağ olarak döndü sevdiği yazarlığa yeniden başladı. Fakat 1970 yılında henüz 58 yaşındayken geçirdiği bir trafik kazasında vefat etti.
Çerkes Edebiyatına büyük katkıları olan ünlü şair Perenıko Murat 5 Mayıs 2012 tarihinde eğer yaşıyor olsaydı 100 yaşına girmiş olacaktı. Ulusun yetiştirdi bu büyük şahsiyet, yaptıkları ile sanatı ile insanlarca memnuniyet içerisinde  okullarda, çocuk yuvalarında kütüphanelerde anılıyor.
Milli Kütüphanede de ‘Şair doğdu, şair yaşadı’ isimli bir edebiyat toplantısı ile anıldı. Etkinliğe Perenıko Murat’ın sanatı üzerine çalışan bilimadamlarından bazıları, yazarlar, köylüleri, Mıyekuape’de yaşayan Pçıhatlıkuayeliler, akrabaları, oğlu Yure ve vefat etmiş olan büyük oğlunun eşi Perenıko Kutas, kuzeni Şamset ve Perenıko sülalesi mensupları, Adıge Devlet üniversitesi ve Adıge Öğretmen Koleji öğrencileri, okurlar, kütüphane çalışanları ve gazeteciler katıldılar.
Etkinliğin giriş konuşmasını Bilimadamı Mamıy Ruslan yaptı. Mamıy Ruslan, Perenıko Murat’ın eserlerini küçükken köy okulunda okuduklarını yazarın kendisini görmeden eserlerinden onu tanıdıklarını, ardından Mıyekuape’ye yerleştiklerinde aynı apartmanda oturduklarını, Muratın insancıl yönlerini ve yazım stili ile poem, şarkı sözleri ve eserleri ile Adıge Edebiyatını zenginleştirdiğine değindi. ‘Çobanın Şarkısı’ isimli şiirinin şiirsel olarak zirveye ulaşan adeta iyi bir ressam gibi halktan Adıge insanın yaşamını gözler önüne serdiğini ve onu çevreleyen doğanın güzelliğini güçlü kelimelerle yazdığı satırlarda görebiliyor, her okuduğunuzda bu yönlerden bir başkasını daha kavradığınızı belirtti. Eğer yaşasaydı günümüzde yüz yaşında olacak şairin edebiyatımızda yer aldığı kırk yıllık dilimdeki katkıları göz önüne alındığında yaşasaydı yapabileceklerini tahayyül etmek te mümkün.
Adıgey Cumhuriyeti ulusal yazarı Koşbaye Pşımaf memnuniyetle sohbeti ilerletti. Perenıko Murat’ın eşi Katya’nın (Haçetsıku İsmail’in kızıydı) köylerinden olduğu için Perenıko Ademıye’ye geldikçe onu gördüğünü, o zamanlarda insanların eğitimli kişilere özel önem verdiklerini belirtti. Daha sonraları Adıge Mak gazetesinde çalışmaya başladığında Perenıko Muratın stilini, sanatını daha da kavradığını söyledi. Ayrıca eğer Perenıko Murat ‘Anamız’ ve  ‘Çobanın şarkısı’ haricinde başka hiç bir şey yazmamış bile olsa bu iki şiiriyle büyük şairler arasında anılmayı hakedeceğini belirtti. Perenıko’nun aynı zamanda insan olarakta iyi birisi olduğunu kibirlenmediğini çeşitli örneklerle anlattı.
Yazar Peneşu Hazret’te toplantı katılımcılarına Perenıko Murat’ın yazdıkları ile gönüllerde yer bulduğunu belirterek onunla alakalı hatıralarından bahsetti. Hazretin de amcası Perenıko, Ç’eraşe ve Kestane’nin oturduğu apartmanda Partiye mensup olduğu için oturduğunu, komşuluk yaptıklarını belirtti. Hazrette o dönem pedagoloji Enstitüsünde öğrenim görürken amcasının evinde kaldığını dolayısıyla onlarla  ilişkişkisi olduğunu anlattı. Bu komşu ve arkadaşların birlikte balık tutmaya gittiklerini, aralarında çok tatlı şakalar yaptıklarını, iyi bir dostluk geliştirdiklerini dürüst ve dostane ilişkilerini hiç unutmadığını belirtti.
Toplantıda Perenıko Murat’ın Kızkardeşinin kızı Şamsette bir konuşma yaptı. Şamset ailesi ile Askalaye’de yaşıyor, buradaki okulda Rus dili edebiyatı ve ayrıca Adıge dili edebiyatı öğretmenliği yaptı, günümüzde ise emekli.
Şamset konuşmaya başladığında Perenıko Murat’ın yaşamı ve sanatı hakkında derin bilgiye sahip olduğu hemen belli oldu. Ayrıca Şamset ‘Çobanın şarkısı’ (bestesi Thabısım Wumar’a ait) ve ‘Hayır - Хъяр’ isimli şiirlerini ezbere güzel ve akıcı bir ses tonuyla hiç takılmadan okudu. Murat’ın Çerkesceyi çok iyi bildiğini ve dile hakim olduğunu değerli pek çok Çerkesce kelimeyi eserlerinde nasıl kullandığını örnekleyerek açıkladı. Savaştan kendisi sağ salim geri dönmesine rağmen evli ve ailesi bulunan kardeşinin savaştan geri dönemeyişi üzerine çok üzüldüğünü, bunu hatırladıkça kederlendiğini belirtti. Ayrıca Perenıko’nun pek çok dostu olduğunu, akrabalarını da hiç bir zaman ihmal etmediğini dile getirdi. Bunun yanısıra toplantı organizatörleri ve katılımcılara böylesi bir etkinliğe kendisinide davet ettiklerinden dolayı duyduğu minnettarlığı da dile getirdi.
Etkinlik esnasında Adıge Cumhuriyeti Kukla Tiyatrosu da, yazarın ‘Rıu Sıbeş’ isimli eserini sahnelediler.
Perenıko Murat anısına yapılan etkinliğin katılımcıları  Sülale adına Perenıko Ruslan’a teşekkür ettiler.
Bu yaşanılası güzel dünyamıza insanoğlunun gelişi iyilik-güzellik içerisinde ardından anılan bir iz bırakmak üzerinedir. Bu konuda Perenıko Murat için söylenebilecek tek şey ise ‘şair doğdu, şair öldü’ demekten ibaret. Kendisinin doya doya yaşayamadığı yaşamı eserleri ile, kitapları ile bizlere bıraktı.
MAMIRIKO Nuriyet
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 05-06-2012