Blogda Ara

6 Eylül 2012

Yaşamın yürek sesini işitiyor...


Rusya Federasyonu güney bölgesinde, soydaşlarımızın yaşadıkları ülkelerde tanınan ünlü arkeolog, ressam, tarih bilimdalında kandidat Levpaçe Nurbıy’in eserlerinin yeraldığı sergi Mıyekuape’de açıldı. Adıge Cumhuriyeti ressamlar birliği başkanı Huaj Ramazan’ın yönettiği açılışa AC Kültür Bakanı yardımcılarından Nafisa Vasilyeva, Kültür bakanlığı bölüm başkanı Şevcen Bele, ressam Bırsır Abdullah, Yevtıh Asya, Ğoguneko Muharbıy, bilimadamı Yedıc Batıray ve Meşfeş’u Necdet kültür çalışanları, öğrenciler ve başkaları da katıldı.
N. Levpaçe’ye sıcak sözler söylendi. Rusya Ressamlar birliği üyesi Yevtıh Asya güler yüzle ortaya çıkıp, Levpaçeyi örnek aldığını, onu kendi öğretmeni saydığını, sanatında kendisine yardımcı olduğunu belirtti.
Meşfeş’u Necdet; ‘Levpaçe’den bir şey rica ettiğimizde «yapamayacağım, istemiyorum» hiç bir zaman demedi, Cumhuriyetimiz toplumsal hareketi «Adıge Xase»nin çalışmalarına gönülden katılıyor. Nurbıy yurtdışında da tanınan arkeoloğumuz. Türkiyede bulundu, soydaşlarımızın bıraktığı eserlere vakıf oldu. Adıge Xase’sinin ortaya çıkışına dair çıkarsamalarda bulundu. Yurtdışında yaşayan soydaşlarımıza tarihlerinin ilginç olduğunu aktardı, kendilerine gelmelerinde faydası dokundu. Nurbıyden çok razıyız. Ulusunun onur duyduğu insanlar var, Nurbıyde öylesi insanlardan, onunla onur duyuyoruz, ona kıymet veriyoruz, Allah uzun zaman aramızdan onu eksik etmesin’ dedi.
Yedıç Batıray uzun yıllar Almanyada çalıştı. Adıgelere ilişkin dünyadaki enteresan bilgilerden yola çıkarak Levpaçe Nurbıy’in çalışmalarının bilinç ve yaşamdaki gelişmelerle ilintili olduğunu kıyaslamalarla aydınlattı.
Ressam Arkeolog...
Adıge Cumhuriyeti Sosyal Bilimler Araştırma Enstitüsü çalışanı Levpaçe Nurbıy ‘Adıgeyin Övüncü’ madalyası ile taltif edildi.  Aynı zamanda AC. Onursal Sanat Emekçisi ünvanına da sahip. 1979 yılından itibaren Arkeolog olarak çalışmakta. Mıyekuape tarihi, sanatçılara dair kitaplar yayınladı.
Eski çağlardaki Adıgelerin yaşamı, tarihsel anıtlar ve başka konular üzerine olan resimleri ilgi çekiyor. Resim sanatına daha yatkın olduğunu hissettiren eserleri düşünceye dalmanıza sebep oluyor. Nurbıy ve babasını tasfir eden resim insanı alıp 1941 yılına yürekten götürüyor. Ünlü kompozitör Thabısım Vumarın resmide ikinci dünya savaşı yıllarını anlatıyor. ‘Şınjıye Amozonu’ isimli resmin önünde ise insanın bir müddet durmak isteği canlanıyor. Genç kız, ulusal giysiler içerisinde, tarihe yönelik düşüncelerin doğmasına sebep oluyor, eski yıllara uzanmak isteyip diğer anılara kılavuzluk eden resimlere bakmak isteğini arttırıyor.
N. Levpaçe pek çok geziye katılıyor, arkeologların çalışmalarını insanlara ulaştırmak istiyor. İçerisinde yaşadığımız dünyanın tasvirleri de yıllara bağlı. Levpaçe, yaşamda değişimler sürerken, gelip geçici politikaların seni bitirmelerine müsaade etmemen gerekli olduğunun bilincinde. Yaşama belli bir bakış açısına sahip olduğu için de pek çok yanında duran dosta sahip, arkeolojide, sanatta ona değer veriyorlar.
Ünlü ressam Ğoguneko  Muharbıy’ın bize söylediğine göre, Levpaçe’nin eserlerine bakarken, tarihe daha derinden bakıyor, insanların yaptıkları iyi şeylere kıymet veriyorsun. Davur Ruslan, Çuyeko Alıy, Peneşu Ruslan, Khuako Laris, Huaj Ramazan, Tev Aslan ve başkalarınında belirttiği gibi ressam ve arkeologumuz yaşamın yürek atışlarını hissediyor, duyuyor.
Levpaçe Nurbıy; ‘Yaptığım şeyler bana az geliyor. Resim sergime gelenlere, beni tebrik edenlere teşekkür ediyorum. Allahın bana verdiği vakti gelecekte de yararlı olarak  kullanmayı arzuluyorum’ dedi.
YEMT’ITL Nurbıy
Çeviri; AÇUMIJ Hilmi
Adıghe Makh 06-09-2012